TOP GUN FİLMİNDEKİ O UÇAK

by Çağdaş Serkan Kara

Herkese uzun bir aradan sonra tekrardan merhaba. Bu hafta konumuz Top Gun Maverick. Biliyorsunuz ki Top Gun, 36 yıl aradan sonra bir devam filmiyle hayranlarına merhaba dedi. 27 Mayıs günü vizyona giren film, şimdiden gişe rekorları kırıyor. Başrolde benim de hayranı olduğum Tom Cruise (Maverick) bulunuyor. Filmle ilgili birkaç yazı daha yayınlayacağım. Filmi izlemeyenlere bu yazıyı okumamalarını rica ediyorum çünkü yazıda spoiler olacak. Bu haftaki yazım filmin en başında gördüğümüz Maverick’in 10 Mach hıza çıkardığı uçak. Dilerseniz yazımıza geçelim.

‘DARKSTAR’

KAYNAK: https://www.sandboxx.us/blog/top-gun-maverick-producer-says-darkstar-looked-so-real-china-moved-spy-satellite-to-see-it%EF%BF%BC/

Filmde uçakla bu çağrı kodu ile iletişim kuruyorlar. Eminim ki hepimizin ilgisini çeken noktalar ise uçağın kalkışta karakolun çatısını uçurması ve 10 Mach yani neredeyse ses hızının 10 katı hıza ulaşabilmesi olmuştur. İnternette araştırdığım zaman herkes bu uçağı merak etmiş. Kimileri gerçek mi diye aratırken kimileri de bu uçağın gizli bir proje olduğundan bahsetmiş. Peki nedir bu uçağın hikayesi gelin beraber inceleyelim.

FİLMDEKİ UÇAK SR-72 Mİ?

SR-71, F-16, F-4 gibi birçok savaş uçağı, hayalet uçak modellerinin yaratıcısı olan Lockheed Martin firmasının; 2030 yılına kadar gökyüzüyle buluşacağı konuşulan hipersonik hayalet ve avcı uçağı SR-72 modelinin filmdeki uçak olduğunu söyleyen kesim oldukça fazla ancak filmdeki uçak SR-72 modeli değil. Edindiğim bilgilere göre film ekibi Lockheed Martin firmasının Skunk Works Mühendis ekibiyle çalışmış ve bu prototip test uçağını yaratmışlardır.

Uçak öyle gerçek duruyor ki, filmin yapımcısının söylediklerine göre Çin bu uçağı gerçek zannetmiş ve bir Çin uydusu bu uçağı görüntülemek için rotasını değiştirmiş. Filmin yapımcısı Jerry Bruckheimar olayı şu şekilde aktarıyor: ‘Donanma bize bir Çin uydusunun o uçağı fotoğraflamak için farklı bir rotaya döndüğünü söyledi. Gerçek olduğunu düşündüler. Bu kadar gerçek görünüyor.’ Jerry aynı zamanda uçağın yapım aşamasından da bizlere bahsediyor: “Skunk Works’e yaklaşmamızın nedeni, yapabileceğimiz en gerçekçi hipersonik uçağı yapmak istememdi. Aslında, gördüğünüz gibi, onlarla işbirliği içinde tam ölçekli inşa ettik,ama bu kadar gerçek görünmesinin nedeni, onu tasarlamamıza yardım edenlerin Skunk Works mühendisleri olmasıydı. Yani bu film için Darkstar’ı tasarlamamıza yardım eden gerçek uçaklarda çalışan kişilerle aynı kişiler.”

TOP GUN VE ÇIKIŞ

Top Gun filmi 1986 yılında nasıl bir filmden daha fazlası olduysa bu filmde de öyle olmayı başardı. Bana göre izlediğim en iyi aksiyon filmiydi. Hiçbir sahnesinde Green Screen kullanılmayan ve tüm zamanların en iyi aksiyon ve havacılık filminin ilk yazısı şimdilik bu kadar. Sizler Top Gun Maverick hakkında neler düşünüyorsunuz? Filmi izlediniz mi? Düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın. Benimle sosyal medya hesaplarımdan veya iletişim bölümünden irtibata geçebilirsiniz.


You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00