Kraliçelerin Vedaları

by Çağdaş Serkan Kara

Herkese tekrardan merhaba. Bu hafta 20.yüzyılın iki önemli mihenk taşını ve onların vedalarını konuşacağız. Bu haftaki konumuz kraliçelerin vedaları. Dilerseniz yazımıza geçelim. 20.yüzyıl dendiği zaman akıllara birçok şey gelir. Kimine göre çocukluğu, kimine göre savaş… Bugün 20.yüzyıl kütüphanesinden iki önemli kitabı konu alacağız.

Gökyüzünün Kraliçesi

Boeing 747 şüphesiz ki 20.yüzyıl ikonlarından birisi ve havacılıkta yeni bir çağı başlatan önemli bir uçaktı. 1969 yılında havacılık serüvenine başlayan uçak, PAN AM Hava Yollarının isteğiyle ortaya çıktı ve havacılık sektöründe önemli bir yere sahip oldu. 1970’li yıllarda Boeing 747’nin üst katında bulunan Lounge’da Atlantik üzerinde uçmak, yolculara 10 km yukarıda özel bir deneyim yaşatmak onu bir ekol haline getiren şeylerden bir tanesiydi.

Geride bıraktığımız 53 yıl boyunca daha nice önemli olayların içinde bulundu Boeing 747. Dünyanın en büyük uçak kazasında da başroldü, Vietnam’daki yetim bebekleri taşırken de… Bazen onu Amerika Birleşik Devletleri Başkanını taşırken gördük, bazen de bir uzay mekiğini… Çeşitli rekorları da elinde bulunduran 747, 1122 İsrailli göçmeni taşıyarak en çok yolcu taşıyan uçak ve Qantas Hava Yollarının teslimat uçuşunda 20 saat 9 dakika havada kalıp tek seferde 18.000 km yol katederek, en uzun uçuş rekorunu da kırmıştır. Ardında bıraktığı 53 yıl boyunca Japon Hava Yolları 123, Tenerife Faciası gibi sansasyonel kazalara karışmış, tarih sahnelerine bir kez daha adını yazdırmıştı.

Vietnamlı yetimleri Amerika’ya taşırken (Nisan 1975)

Boeing 747’lerin üst katında bulunan Lounge (1970’ler)

Sonun Başlangıcı
https://www.airlineratings.com/news/last-747-to-be-delivered-in-october/

Boeing 747, günümüze kadar birçok kez değişti ve yeni varyantlarla piyasaya sürüldü. 1980’lerin ortalarında 747-400 varyantı piyasaya sürüldü ve bu varyant Boeing 747’nin en çok üretilen varyantı oldu. Kokpiti analog göstergelerden kurtulmuş, glass cockpit’e kavuşmuştu. Kanat uçlarına winglet eklenmişti ve farklı motor seçenekleri gelmişti. Günümüzde Boeing 747-8 varyantı havayolları tarafından pek tercih edilmemiş ve daha az yakıt tüketen, kompozit malzemeden üretilen yeni nesil yolcu uçakları havayollarının gözdesi olmuş durumda. Kargo uçağı olarak hala üretilen Boeing 747 için artık sonun başlangıcı gelmiş durumda. Çünkü geçtiğimiz günlerde son 747-8F, Atlas Air’e teslim edilmek üzere son montaj hattına girdi. Bu uçak teslim edildikten sonra üretim hattı kapanacak ve bir efsanenin daha sonu gelmiş olacak. Bir müddet daha kraliçeyi göklerde görebilecek olsak da artık sonun başlangıcındayız. Havacılık sektöründe önemli bir mihenk taşını gökyüzünden uğurluyoruz. Elveda Kraliçe…

70 Yıllık Saltanat
https://in.pinterest.com/pin/786089309938724390/

Kraliçe Elizabeth, 21 Nisan 1926 yılında doğmuş; tahta çıkacağı yıla kadar pek çok serüvenin içinde bulunmuştu. 2.Dünya Savaşı sırasında henüz 14 yaşındaydı ve BBC radyolarında askere moral vermek için konuşmalar yaptı. 1952 yılında tahta çıktığını bir gezi sırasında öğrendi. 70 yılı aşkın saltanat boyunca nice olaylar yaşadı. Onları Boeing 747 ile ortak noktada birleştiren şey ise her ikisinin kraliçe unvanına sahip olmaları ve 20.yüzyılın ortalarından günümüze kadar gelen ve peşlerinde pek çok yaşanmışlıkları günümüze getirmeleriydi. Biri gökyüzünün kraliçesi olmuş çeşitli anıların içinde, olayların başrolünde oynamış. Bir diğeri ise üzerinde güneş batmayan ülkenin kraliçesi olmuş ve 2.Dünya Savaşı, Soğuk Savaş gibi birçok tarihsel olayın olduğu pozisyon itibariyle canlı tanığı olmuştur. ‘Tahtta en uzun kalan hükümdar’ gibi pek çok unvana sahip Kraliçe Elizabeth 8 Eylül 2022 günü Buckingham Sarayında vefat etti. Ve böylece yakın tarihimizin önemli bir ismi daha tarih sayfalarına gömüldü. Elveda Kraliçe…

Kapanış

Bu hafta 20.yüzyılın önemli köşe taşlarını ele aldık. İki kraliçenin hikayesini sizlere aktarmaya çalıştım. Bu haftalık bu kadar. Sizin Kraliçelerin Vedaları hakkındaki düşünceleriniz neler? Düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın. Benimle sosyal medya hesaplarımdan veya iletişim bölümünden irtibata geçebilirsiniz. Görüşmek üzere.

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00