İstanbul Airshow Bitiyor mu?

by Çağdaş Serkan Kara

Herkese yeni bir yazıdan merhaba! Bu yazımızda konumuz İstanbul Airshow Bitiyor mu? hakkında olacak. İstanbul Airshow; 1996 yılından beridir düzenlenen, ülkemizin sayılı havacılık organizasyonlarındandır. Benim de katılma fırsatı bulduğum organizasyonu dilerseniz daha yakından inceleyelim.

İstanbul Airshow

İstanbul Airshow Bitiyor m

İlk kez 1996 yılında düzenlenen organizasyon bu yıl 13.kez kapılarını havacılık sektöründen kişilere ve havacılık sevdalısı gençlere açtı. Bölgesinin en büyük ve uzun soluklu organizasyonu olma özelliğini taşıyan İstanbul Airshow, bu yıl beklenenin altında kaldı diyebiliriz. Her iki yılda bir düzenlenen havacılık fuarı, İstanbul Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Apronunda düzenleniyordu. Ancak bu yıl değişikliğe gidilerek Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminalinde yapılması uygun görülmüş.

İstanbul Airshow, statik alan ve fuar alanı olarak ikiye ayrılmış. Fuar alanında Turkish Technic, Turkish Airlines, TAFA, TEI, Airbus, Turkish Aerospace gibi şirketlerin standı bulunurken, statik alanda ise Airbus A220, Embraer E195-E2 uçakları başta olmak üzere; Gökbey, Aksungur SİHA, Dassault Falcon 8X, Diamond Aircraft DA-62 ve Gulfstream G500 gibi uçakları ve hava araçlarını görmek mümkündü. Türk Hava Yollarının uzunca bir süredir almayı planladığı bölgesel uçak alımı için İstanbul Airshow’a gelen Air Baltic boyamalı Airbus A220 ve ‘Profit Hunter’ boyamalı Embraer 195-E2 uçakları statik alanda bulunun en büyük uçaklardı diyebiliriz.

Fuarın açılış gününde ve halka açık olan 3.gününde Türkiye’nin ilk ve tek kadın akrobasi pilotu olan Semin Öztürk Kaptanımız akrobasi uçağıyla gösteri yaptı.

İstanbul Airshow 2022 böylece bitmiş oldu. Bir sonraki etkinliğin 2024 yılında olması bekleniyor.

Peki İstanbul Airshow Bitiyor Mu?

Biliyorsunuz ki İstanbul Airshow her iki yılda bir düzenlenen bir organizasyon. Son organizasyonlara baktığımızda yavaş yavaş küçülen ve dünya havacılığında önemini kaybeden bir Airshow olduğu su götürmez bir gerçek. Özellikle statik alanda sergilenen uçaklar giderek azalıyor ve küçülüyor. Öyle ki etkinlikteki en büyük uçaklar Airbus A220 ve Embraer E195-E2 modelleriydi. Bir önceki döneme de bakılacak olursa 2018 yılındaki Airshow’da statik alanda sergilenen en büyük uçak Türk Hava Yollarının TC-JVZ (6000th Boeing 737) tescilli Boeing 737-800 uçağıydı. Türk Hava Yolları bu sene organizasyona sadece fuar alanında katıldı. Statik alanda ise hiçbir uçağını göremedik. Yani tablonun geneline baktığımızda giderek sönen ve yaptığı organizasyonları sönük geçen bir Airshow görmekteyiz. Pandemi nedeniyle 4 yıldan beridir yapılmayan organizasyon için beklentiler çok yüksekti ancak organizasyona baktığımızda hayal kırıklığıyla karşılaşıldı. Umarız ülkemizde böyle köklü bir organizasyon bir an önce toparlanır ve eski prestijini yakalar.

Benim Düşüncelerim ve Kapanış
İstanbul Airshow Bitiyor mu

Bu etkinliği 1 yıldan fazla bir süredir takip ediyorum ve araştırıyorum. Acaba bu uçak gelir mi bu model gelir mi diye sürekli arkadaşlarıma yazıyordum. Hatta çıtayı çok yüksekte tutmuşum Boeing 777X’i ve Airbus A350-1000 modellerinin bile gelmesini bekliyordum. Geçmiş etkinliklere bakınca etkinlikler size bunu düşündürtüyor çünkü. Daha önce Airbus A350, Airbus A380, Emirates A380, Türk Hava Yolları Airbus A330-300/-200F, Boeing 747-8i, Silkway West Airlines 747-8F modellerini ağırlayan organizasyonun son yıllarda bu kadar çok küçülmesi ve sönükleşmesi büyük hayal kırıklığı yarattı diyebilirim.

Türk Hava Yollarının da fuara uçak göndermemesi ekstra hayal kırıklığı yaşattı. Adeta ‘Dağ fare doğurdu.’ sözünü kanıtlar nitelikte bir organizasyon gerçekleşti bu yıl. Yukarıda yazdığım uçakların hepsini geçmiş yıllarda Atatürk Hava Limanı Genel Havacılık Apronunda ağırlayan organizasyon, bu yıl Dış Hatlar Terminali Apronundaydı. Yani geçmiş yıllarda küçücük bir apronda havacılığın en önemli uçaklarını ağırlayan organizasyon, bu yıl oldukça geniş apronu olmasına rağmen alanı iyi kullanamadı.

Ülkemizde sayılı ve köklü olan bir organizasyonun 2 yıl arayla yapılıyor olması bir de pandemi nedeniyle yapılamayan 2020 İstanbul Airshow’u haliyle çok büyük beklentiler yarattı ama maalesef umduğum gibi bir Airshow olmadığını üzülerek söylemeliyim. Böyle bir organizasyonun bir daha yapılmayacak olması ihtimali de açıkçası beni üzüyor. Çünkü ülkemizde maalesef böyle bir organizasyon yok. Ben bir havacı olarak uçak görmek, onları yakından incelemek ve bilgi almak istiyorum ama görüyorum ki bunu yapabileceğim organizasyonlar çok az ve giderek azalıyor. Sonuç olarak dünyadaki Airshow’lara kıyasla ‘lite’ bir Airshow geçirdik diyebilirim. Umarım ki bu sönüklük bir an önce son bulur.

Bu yazımızın da sonuna geldik. Sizin İstanbul Airshow’la ilgili fikirleriniz nelerdir? Sizce bu yılki organizasyon yeterli miydi? Düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle.

Diğer yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00