Londra’da Büyük Buluşma: World Travel Market 2022

by Onur Akardere

Dünyanın en önemli havacılık ve seyahat etkinliklerinden biri olan World Travel Market 2022, 7 – 9 Kasım tarihleri arasında Londra’da gerçekleşti.

Pandemi nedeniyle 2020 ve 2021 yıllarında daha sakin geçen etkinlikte, bu yıl onlarca ülkeden binlerce profesyonelin katılımıyla sektör açısından pek çok olumlu adım atıldı.

Pandeminin havacılık ve seyahat sektörlerindeki negatif etkilerinin büyük ölçüde ortadan kalktığını görmek endüstri adına memnuniyet verici.


Londra’daki etkinlik salt bir fuar olmanın ötesinde, düzenlenen workshop çalışmalarıyla katılımcılara pek çok yeni bilgiye ulaşma imkanı da sağlıyor. Öncelikle katıldığım etkinliklerden bahsedeceğim. İlk olarak Air Lingus CEO’su Lynne Embleton ve Wizz Air UK Genel Müdürü Marion Geoffroy’un ev sahipliğinde düzenlenen oturuma katıldım. Etkinliğin ilk günü gerçekleşen bu toplantıda pandemi sonrası yeniden kar etmek için havayolu şirketlerinin ne gibi çalışmalar yaptıkları hakkında konuştuk. Ayrıca önceki yazılarımda da yer verdiğim seyahat teknolojileri ve metaverse evreninde havacılığın geleceği hakkında soru sorma fırsatı da yakaladım. Aldığım cevaplar uzun vadede seyahat sektörü profesyonellerini maalesef memnun etmeyecek. Çünkü havayolu şirketleri Google Flights ürünü için ciddi yatırımlar yapıyor ve bu ürün doğrudan B2C mantığında kurgulanıyor. Yani herhangi bir aracıya gerek kalmadan, Google servisleri üzerinden havayolu ve müşteriler arasında doğrudan data paylaşımı yapılacak.

Katıldığım ikinci etkinlik ise dünyanın en büyük global dağıtım kanalı olan Sabre tarafından düzenlenen havacılık ve seyahat sektörlerinde sürdürülebilirlik konulu oturumdu. Uçakla seyahat eden yolcuların kişisel bazda ne kadar karbon salınımına sebep olduklarını hesaplayan yeni ürünleri, havayolu şirketlerinin IATA’nın sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşması noktasında ciddi bir katkı sağlayacak. Bu alanda Sabre’ın yaptığı teknolojik yatırım aynı zamanında dünyanın geleceğine de yapılmış büyük bir yatırım niteliği taşıyor.


WTM’de Türkiye’nin de büyük bir standı vardı. Ancak otel ağırlıklı olan stantta genelde konaklama sektörüyle ilgili profesyonellerle bir araya gelme şansınız olabilirdi. Türk Hava Yolları’nın standındaysa TK’nın uçak içi servisleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Hatta etkinlik alanına getirilen business sınıfı koltuklarında, bu sınıfta sunulan hizmetleri keşfetme fırsatı da vardı.  

Genel İzlenimlerim

Bir araya gelme şansı yakaladığım onlarca meslektaşımla buluşmamı sağladığı için World Travel Market 2022 benim açımdan çok verimli bir organizasyon oldu. Pek çok havayolu şirketi yöneticisiyle kısa toplantılar yapabildim, workshop çalışmalarına katıldım. Bir sonraki etkinliği heyecanla beklediğimi söyleyebilirim.

Bu arada bence en iyi ülke standı Birleşik Arap Emirlikleri ve Abu Dhabi, en iyi havayolu stantlarıysa Emirates ve Etihad’a aitti.

Gelecek hafta yeniden görüşmek üzere. Diğer yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00