Çift Motora Geçiş: Diamond DA42 Twinstar

by Fatma Berrin Kurtoğlu

Selam sevgili havacılık tutkunu okurlar! Bir önceki yazımda genel havacılıkta ve eğitim aşamasının ilk etabında kullanılan tek motorlu uçak olan Cessna-172’yi anlatmıştım. Bugün ise sizlere ikinci etapta kullanılan çift motorlu uçak olan Diamond DA42 Twinstar hakkında konuşacağız. Uçuş okullarının filosunda bulunan bu uçak, nerde üretiliyor, teknik özellikleri neler gelin bakalım.

Diamond DA42 Twinstar Nerede Üretiliyor?

 Diamond DA42 Twin Star, Çinli, Avusturya merkezli Diamond Aircraft Industries şirketi tarafından geliştirilen ve üretilen dört koltuklu, çift motorlu, pervaneli bir uçaktır. Bu, Diamond’ın ilk çift motorlu tasarımı ve aynı zamanda kendi kategorisinde 25 yılı aşkın bir süredir geliştirilen ilk yeni Avrupa çift motorlu uçağıydı. Ayrıca bu uçak ilk olarak Mayıs 2002’de Berlin Airshow’da tanıtıldı. 2004 ortalarında ilk teslimatları yapıldı.

DA42 Twin Star, 2004 yılında, 12,5 saatte Kuzey Atlantik’i kesintisiz geçiş yaparak, Kuzey Atlantik’i kesintisiz geçiş yapan ilk dizel motorlu sabit kanatlı uçak oldu. Uçağın standart yakıt kapasitesi 200 litre ancak uzun menzilli uçuşlarda 280 litreye çıkarılabiliyor.

Teknik Özellikleri

MOTOR2 x TAE 125-02-99
MOTOR GÜCÜ186 HP
PERVANE2 x MT Propeller MTV 6-A-C-F Constant Speed

AVİYONİKLER

Flight InstrumentsGarmin 1000
Engine InstrumentsGarmin 1000

PERFORMANS

Azami Hız197 TAS
Seyir Hızı176 TAS
Menzil1215 nm (%60 Power)
Stall Hızı (Vs0)61 CAS
Yan Rüzgar Limiti25kts
Servis Tavanı18.000 ft
Kalkış Mesafesi (Ground Roll / Over 50ft)280 m
İniş Mesafesi (Ground Roll / Over 50ft)340m

AĞIRLIK VE KAPASİTE

Boş Ağırlık1410 kg
Taşınabilir Yük589 kg
Maksimum Kalkış Ağırlığı1999 kg
Yakıt KapasitesiMain tank: 2×50 US gal Aux tank:2×26.4 US gal Total: 76.4 US gal

Diamond DA42 Twin Star,  çift motorlu, alçak kanatlı konsol ve tek kanatlı uçaktır.

Geri çekilebilir bir üç tekerlekli iniş takımı düzenlemesi ile donatılmıştır ve bir T kuyruğu kullanır.

Gövde, yapısı boyunca karbon elyafı ile güçlendirilmiş polimerlerden kapsamlı bir şekilde yararlanan kompozit malzemelerden oluşur. Karbon fiber ana kanat direkleri olağanüstü çarpma dayanıklılığına sahiptir.

DA42 tipik olarak iki sıra oturma düzeninde dört kişiyi barındırır. Tüm koltuklar çarpışmaya dayanıklı olacak şekilde tasarlanmıştır ve otomotiv tarzı üç noktalı emniyet kemerleri ile tamamlanmıştır.

Kokpit

DA42’nin hem aviyonik hem de ana uçuş kontrolleri, kullanıcı dostu olacak ve pilot iş yükünü azaltacak şekilde tasarlanmıştır.

Bir Garmin G1000 cam kokpit, geleneksel enstrümantasyon ve göstergeler yerine bir çift büyük düz panel monitör kullanarak, uçağın entegre dijital aviyonik sisteminin en önemli parçası olarak hizmet eder; bu monitörlerin hemen üzerinde, arızaya karşı korumalı olarak sunulan yatay bir yedek cihaz sırası bulunur.

Monitörler, navigasyon verileri ve uçuş bilgilerinin yanı sıra uçakla ilgili çeşitli bilgileri görüntüler; her iki ekran da aynı temel bilgileri gösterebilir veya sol monitörde uçuş verileri ve sağda navigasyon için yapılandırılabilir.

DA42 ayrıca gelişmiş üç eksenli Garmin yapımı GFC 700 oto pilot ve GWX 70 hava durumu radarı ile donatılmıştır.

Hem görerek uçuş kuralları (VFR) hem de aletli uçuş kuralları (IFR) altında uçmak için onaylanmıştır ve bu da çok çeşitli koşullar altında çalıştırılmasına izin verir.

Motor

Diamond DA-42 Twin Star, jet yakıtı yakan turbo dizel motorlarla çalışan dünyanın ilk ve tek uçağıdır.

Twin Star’ın kalbi, iki Thielert Centurion 1.7 (eski adıyla TAE-125) turbo dizel dört silindirli motorlarıdır.

Motorlar elektronik yakıt yönetimi, otomatik pervane kontrolleri ve otomatik tüy değiştirme özelliğine sahiptir.

Menzili yaklaşık 915 Deniz Milidir. Twin Star’ın hafif ağırlığı, onu yakıt açısından çok verimli ve oldukça yetenekli bir uçak haline getirir.

Ayrıca

Uçak, lisanslı MEP (A) ve MEP IR (Multi-engine Piston) pilotlarının eğitiminde kullanılmaktadır.

VFR(Visual Flight Rules),yani görerek uçuşları, IFR (İnstrument Flight Rules) alet uçuşları ve gece uçuşları için sertifikalıdır

Uçak IR (A), CPL (A), MEP, MEP IR eğitimi için kullanılabilir.

“TKS Buzdan Koruma Sistemi” sayesinde DA42, bilinen buzlanma koşullarına (FIKI sertifikalı) uçabilen birkaç Pistonlu uçaktan biridir.

Bugünki Diamond-DA42 Twinstar yazımın sonuna geldim. Umarım faydalı olur. Diğer yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle!

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00