US Airways’in 1549 Sayılı Seferi: A320 Ve Kaptan Sullenberger

by Muzaffer Yıldırım

Herkese yeniden merhaba! Bu yazımda US Airways’in 1549 Sayılı Seferi: A320 Ve Kaptan Sullenberger hakkında konuşacağız.

   Havacılıkta emniyet ve güvenlik kavramları oldukça önemlidir çünkü bir uçağın origin yani başlangıç noktasından destination yani varış noktasına başarılı bir şekilde ulaşması bir hava yolu şirketi için en temel görevdir fakat Dünya’da hiçbir sektör %100 emniyetli değildir ki havacılık sektörü için de bunu günümüzde söyleyemeyiz. Maalesef daha önceden yazdığımız uçak kazaları ile ilgili yazılarımızda da bunu görmekteyiz. Kazaların ortalama % 80 oranında insan hatasından kaynaklı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ne yazık ki acı gerçek, böylesine karmaşık ve iç içe geçmiş sistemlerde mükemmel emniyeti sağlamak muhtemelen imkansızdır.

   Operatörlerin bazı sözleri vardır bu sözlerden bir tanesi  “ Yerdeyken havada olmayı dilemek, havadayken yerde olmayı dilemekten iyidir”. Bu sözden yola çıkarak bütün havacılık endüstrisi sürekli olarak kaynaklarını; riski anlamak, emniyeti artırmak için teknolojileri ve girişimleri uygulamak ve güvenlikle ilgili malzemeleri dağıtmaya yatırır ve riski minimum düzeye indirir.

   Küresel kaza oranlarına baktığımızda kazaların küresel payı olarak % 42’sinin Amerika Kıtasında, %27’sinin Avrupa Kıtasında, %7’sinin Orta Doğu’da, %6’sının Afrika kıtasında, %18’inin Asya ve Pasifikte olduğunu söyleyebiliriz. Tabi ki şunu belirtmem gerek bu oranların küresel trafikteki paylarının farklı olduğunu söyleyebiliriz yani Amerika’da uçuş faaliyetlerinin Afrika kıtasından fazla olduğunu ve kaza oranlarının bu yüzden daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

   Emniyet eksikliğinden kaynaklı bir kazadan bahsedeceğim. Aslında ben bir kaza olarak tanımlamıyorum. Amerika’da Hundson Nehri’ne zorunlu ve çok başarılı bir iniş gerçekleştiren pilottan ve Hundson Nehri’ne inen uçaktan sizlere bahsedeceğim.

US Airways’in 1549 sefer sayılı uçuşu: A320 ve Kaptan Chesley Sullenberger   

   Tarihler 15 Ocak 2009’u gösterdiğinde, bir Airbus A320-214 olan US Airways uçuş 1549, bir kuş sürüsüyle karşılaştıktan sonra her iki motorda da neredeyse tamamen itme gücü kaybı yaşadı ve daha sonra ABD, New York-LaGuardia Havaalanı yakınlarındaki Hudson Nehri’ne indi.

   Uçuş, Charlotte Douglas Uluslararası Havalimanı’na (CLT), Kuzey Karolina, ABD’ye gidiyordu ve LaGuardia 04 pistinden saat 15.24’te ayrıldı. 15.27’de kaptan “kuşlar” dedi. Bir saniye sonra, yer seviyesinden 2.818 fit yükseklikte, mürettebat gümbürtüler ve ardından bir titreme sesi duydu. Uçak birkaç Kanada kazına çarpmıştı. İki motorda kuş çarpaması sonucu durmuştu. Daha sonra kuleye iki motorunda durduğunu acil durum olduğunu bildirerek havaalanına tekrar geri döneceklerini bildirdiler.

   15.28’de, LGA kalkış kontrolörü, kaptana, eğer müsaitse, LGA’daki 13 numaralı piste inmeyi denemek isteyip istemediğini sordu ve kaptan, “Yapamayız. Hudson’a varabiliriz dedi. Kontrolör diğer pistlerden söz etse de kaptan herhangi bir piste başarılı bir şekilde dönemeyeceğini bildirdi.

   15.30’da uçak Hudson Nehri’nin yüzeyine indi. İnişten birkaç saniye sonra mürettebat ve yolcular uçağı tahliye etmeye başladı. Daha sonra, tüm yolcular uçaktan tahliye edildi ve bölge müdahale ekipleri tarafından kurtarıldı. Uçakta bulunan tüm mürettebat ve yolcular kurtuldu tarihte nehir, göl, deniz vb. bir yere inip hiç kayıp vermeyen tek olay olarak tarihe geçti.

  Olayın ardından NTSB olayı soruşturmaya aldı ve mahkeme süreçlerinde motorun birinin hala rölantide çalıştığını ve aslında uçağın başarılı bir şekilde havaalanına dönebileceğini söyleseler de kaptan suçlu bulunmadı ve uçakta bulunanların hayatını kurtarmasıyla ülkede kahraman ilan edildi. Peki kimdi bu pilot? Gelin birlikte kahraman kaptan Sullenberger’i tanıyalım.

Sully Sullenberger

     Teksas, Denison’da doğup büyüyen Sullenberger, 16 yaşında henüz lisedeyken ve daha sonra Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri Akademisi’nde uçmayı öğrenerek çocukluk sevgisinin peşinden gitti. 1973’te Akademi’den mezun olduğunda, Havacılıkta Üstün Öğrenci Ödülü’nü aldı. Psikoloji lisans derecesine ek olarak, Purdue Üniversitesi’nden endüstriyel psikoloji ve Kuzey Colorado Üniversitesi’nden kamu yönetimi olmak üzere iki yüksek lisans derecesine sahiptir. Ayrıca Purdue Üniversitesi’nden fahri Edebiyat Doktorası sahibidir.

    Sullenberger’in uzun bir hizmet geçmişi var. Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri Akademisi mezunudur ve Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri’nde savaş pilotu olarak görev yapmıştır. Bir uçuş lideri ve bir eğitim subayı olmak için ilerledi ve kaptan rütbesine ulaştı. Aktif görevi sırasında Kuzey Amerika ve Avrupa’da görev yaptı. Hava Kuvvetlerinde görev yaptıktan sonra, Şubat 1980’de Pacific Southwest Airlines’da pilot oldu ve daha sonra US Airways’te görev yaptı, ta ki Mart 2010’da ticari uçuştan emekli olana kadar. Halen özel olarak uçuyor.

   Küçük yaşta uçaklara olan ilgisi ve çiftlik evindeki yaptığı uçuşlar ile böyle bir olaydan başarılı çıkmasına şaşırmamak gerek. Umarım kaza-kırımların olmadığı can kayıplarının yaşanmadığı nice güzel seferlere birlikte tanıklık ederiz.

US Airways’in 1549 Sayılı Seferi: A320 Ve Kaptan Sullenberger yazım buraya kadardı. Diğer yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Görüşmek üzere!

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00