Uçak Yolculuğu Sonrası Pnömotoraks

by Ela Erdem

Herkese yeni bir yazıdan merhaba! Bu yazımda Uçak Yolculuğu Sonrası Pnömotoraks hakkında konuşacağız.

Pnömotoraks; akciğerdeki havanın çeşitli etkiler nedeniyle akciğerden, akciğer dışı doku katmanına kaçışını ifade eder. Bu durumda, hava göğüs kafesinde akciğerler arasında kalan boşluğu doldurarak akciğeri bası altında bırakır ve akciğer havasını kaybederek büzüşür. Pnömotoraks meydana geldiği alan ve etkiye bağlı olarak, kimi zaman hayatı ciddi tehdit edebilen önemli bir soruna dönüşebilir. Uçak yolculuğu ile ilişkili pnömotoraks nadir görülen bir durum olduğu için literatür eşliğinde sunuldu.

Hasta Olguları

Elli bir yaşında erkek hasta uçak yolculuğunun hemen ardından başlayan nefes darlığı ve göğüs ağrısı şikayeti ile başvurdu. Yapılan fizik muayenesinde sol hemitoraksta solunum seslerinde azalma mevcuttu. Acil serviste çekilen postero anterior akciğer (PA AC) grafisinde sol hemitoraksta pnömotoraks izlendi. (Hastane Raporları)

PA AC röntgen görüntüsü

Pnömotoraks; akciğerdeki havanın çeşitli etkiler nedeniyle akciğerden, akciğer dışı doku katmanına kaçışını ifade eder.Bu durumda, hava göğüs kafesinde akciğerler arasında kalan boşluğu doldurarak akciğeri bası altında bırakır ve akciğer havasını kaybederek büzüşür. Pnömotoraks meydana geldiği alan ve etkiye bağlı olarak, kimi zaman hayatı ciddi tehdit edebilen önemli bir soruna dönüşebilir.

Taburculuğunun onuncu gününde nefes darlığı şikayeti ile tekrar başvuran hastanın çekilen toraks bilgisayarlı tomografisinde (BT) sol nükspnömotoraks saptandı.

Nükspnömotoraks akciğer dışı doku katmanına kaçışının tekrar etmesi demektir.

Pnömotoraksın tipik semptomları nefes darlığı ve göğüs ağrısı olup hastanın hiçbir şikayeti de olmayabilir. Semptom olmayan hastalar bu yüzden birkaç gün sonra başvurabilirler. Bizim hastamız uçak yolculuğunun hemen ardından hem göğüs ağrısı hem de nefes darlığı şikayetlerinin başladığını belirtmiştir.

Literatür taraması yapıldığında ülkemizde uçak yolculuğu sonrası gelişen pnömotorakslı olgu bildirimi olmadığı görülmüştür. Yüksek basınç altında pnömotoraks olabilir. British Thoracic Society’nin (BTS) 2010 yılında yayınladığı pnömotoraks kılavuzunda pnömotoraksın ilk atağının tedavisinden sonra yapılacak uçak yolculuğundan, akciğer grafilerinde tam iyileşme sağlanana kadar kaçınılması ve önerilen uçak yolculuğu zamanı tam iyileşme sağlandıktan 1 hafta sonra olması gerektiği belirtilmiştir.

Arjantin uçuşunda 8 yaşındaki çocukta gerçekleşen Pnömotoraks olayı.

BTS’nin 2002 yılında yayınlanan pnömotoraks kılavuzunda pnömotoraksın tekrarlama riskinin 1 yıl sonra belirgin şekilde azaldığı ve cerrahi müdahale yapılmamış özellikle 2. Seviye pnömotorakslı hastaların uçak yolculuklarını ertelemeleri tavsiye edilmiştir.Bir başka çalışmada da komplike olmayan göğüs cerrahisi operasyonlarından 2-3 hafta sonra uçak yolculuğunun güvenli olduğu belirtilmiştir.

Uçak yolculuğu sonrasında gelişebilecek bir nefes darlığı durumunda bu hastalık;  pnömotoraks akılda tutulmalıdır.

Uçak Yolculuğu Sonrası Pnömotoraks yazımın sonuna geldik. Diğer yazıma buradan ulaşabilir, Uçak Yolculuğu Sonrası Pnömotoraks ile ilgili görüşlerinizi bana ulaştırabilirsiniz. Görüşmek üzere.

Kaynak

  • İzmir Göğüs Hastanesi Dergisi, Cilt XXXI Sayı 2, 2017
  • Yolcunun akciğeri patladı, uçak acil iniş yaptı (ankaragazetesi.com)

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00