Başkentte Bulunan Hava Meydanları

by Çağdaş Serkan Kara

Herkese yeni bir yazıdan merhaba. Bu yazımızda konumuz Başkentte Bulunan Hava Meydanları olacak. Dilerseniz yazımıza geçelim.

Güvercinlik Havalimanı

Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni başkentinin ilk havaalanıdır. Güvercinlik havaalanı, Ankara’nın 10 km kadar batısında yer alan başkentin ilk havaalanı ve ilk teknik bakım merkezi olmuştur. Ankara’daki ilk uçuşlar 1912 yılında burada gerçekleştirilmiştir. Türk Hava Kurumuna bağlı Türkkuşu’da 1935 yılında burada kurularak uçak bakım servisi vermiştir. Bünyesinde terminal binası olarak sadece bir çadır bulunduran havaalanı daha sonra 1939 yılında yapılan yatırımlar sayesinde pist, terminal binası ve hangarlar olarak o döneme göre modern bir meydana kavuşmuştur. Devlet Hava Yolları’nın operasyonları Etimesgut’tan buraya kaydırılmıştır.

1947 yılında ise DHY’nin ilk yurtdışı seferi bu meydandan Atina’ya TC-ABA tescilli Douglas DC-3 ile gerçekleşmiştir.  Fotoğrafta da görüldüğü üzere Devlet Hava Yollarına ait Douglas DC-3 (Dakota) görülmektedir. Ayrıca Devlet Hava Yollarının ilk uçak bakım merkezi olan meydan, 1958 yılında sivil operasyonlar Yeşilköy’e taşınınca Kara Kuvvetlerine tahsis edilmiştir ve hala daha günümüzde Kara Kuvvetlerine bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. IATA kodu LTAB’dir. 06/24 yönlü tek piste sahip meydanda pist uzunluğu 2022 metredir ve burada Jandarma Helikopter eğitimleri vs. verilmektedir.

Etimesgut Havalimanı

1933 yılında Devlet Hava Yolları kurulduğunda hava yoluna ev sahipliği yapması için Ankara’nın 25 km batısında bulunan Etimesgut’a havaalanı yapılmasına karar verilmişti. Toprak bir pist, küçük bir istasyon binası ve bir hangar inşa edilen meydan böyle hizmete açılmıştır ve ilk uçuşunu İstanbul Yeşilköy’e yapmıştır. Daha sonra Güvercinlik Havaalanı’nın modern bir altyapıya kavuşmasıyla birlikte Devlet Hava Yolları’nın operasyonları Güvercinlik Havaalanına kaydırılmıştır. Operasyonların kaydırılmasıyla birlikte meydan Türk Hava Kuvvetleri’nin hizmetine verilmiştir. Günümüze ise hala hava kuvvetlerinin bünyesinde bulunan meydanda 11.Hava Ulaştırma Üs Komutanlığı görev yapmaktadır. Türk Hava Kurumuna bağlı Türkkuşu’da bu meydanda 1935 yılında kurulmuştur ve faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. Türk Hava Kurumu Üniversitesi Pilotaj öğrencileri bu meydanda eğitim almaktadırlar. İki adet pisti bulunan meydanın bir pisti 1509 metre bir diğeri ise 2607 metredir. Meydan Türk Hava Kurumu tarafından işletilmektedir ve meydan daimî olarak hava hudut kapısı statüsündedir. IATA ve ICAO kodları, ANK ve LTAD’dir.

Temelli Eğitim Yardımcı Meydanı

Günümüzde Güvercinlik Askeri Üssü’ne bağlı meydan, kara havacılık birlikleri ve kara havacılık okul komutanlığı tarafından helikopter eğitimlerinde kullanılmaktadır. 800 metrelik iki piste sahip meydan orta büyüklükte bir meydandır. ICAO kodu ise LT01’dir.

Mürted Hava Üssü

Mürted Hava Üssü, Ankara’nın 35 km kuzey batısında yer alır. 1950 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne tahsis edilen üslerden bir tanesidir. Soğuk Savaş yıllarında elinde Sovyetler Birliğine karşı koz olarak bulunduran Amerika, 1995 yılında Soğuk Savaşın sona ermesiyle birlikte Avrupa’da bulunan birçok üsleri kapatma kararı aldı ve Mürted Hava Üssü’de bunlardan bir tanesiydi. Amerika’nın üsten çekilmesiyle beraber Türk Hava Kuvvetleri’ne tahsis edilen meydan o yıllarda Amerikan Nükleer bombalarını bünyesinde bulunduruyordu.

Üs kapatıldıktan sonra Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Adana’daki İncirlik Üssü’ne taşınan bombalar günümüzde hala İncirlikte duruyor mu orası büyük bir muamma. Günümüzde Türk Hava Kuvvetleri’nin bir hava üssü olan bu meydanda aynı zamanda Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) ve Turkish Engine Industry (TEI) gibi savunma sanayinde önemli rolleri olan şirketler bulunmaktadır. TUSAŞ tarafından üretilen F-16 C/D uçakları burada üretilir. Ayrıca TUSAŞ tarafından üretilen Atak, Hürkuş, Hürjet ve son olarak Milli Muharip Uçak burada üretilip test edilmektedir. Meydan aktif olarak tek piste sahiptir ve bu pist 3351 metre uzunluğa sahiptir. Meydanın ICAO kodu ise LTAE.

Esenboğa Havalimanı

1940’lı yılların ortalarında tıpkı İstanbul Yeşilköy gibi Ankara’da da uluslararası bir meydan inşa edilmesi kararı alınmıştır. İhaleyi kazanan Amerikalı şirket, 1955 yılında Havalimanının inşaatını bitirmiş ve günümüz Esenboğa Havalimanı ortaya çıkmıştır. Günümüz zamanına kadar yıllar içinde çeşitli değişimler geçirmiştir. Artan yolcu trafiğine cevap olarak havalimanı da büyümüş ve gelişmiştir. İlk zamanlarda 2757 metrelik pisti olan meydanın günümüzde 3750 metrelik iki pisti bulunmaktadır. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından yapılan bir araştırmaya göre CAT III niteliklerine sahip meydanda kötü hava şartlarında bile iniş kalkış yapılabileceği tespit edilmiştir. NASA tarafından Uzay Mekiği programında herhangi bir acil durum olması kaydına acil iniş yapılabilecek meydanlardan bir tanesi de Esenboğa Havalimanı’dır. ICAO kodu LTAC, IATA kodu ESB’dir. 2022 yılında 8 milyondan fazla yolcuya hizmet vermiştir.

Bir yazımızın daha burada sonuna geldik. Bu yazımızda Başkentte Bulunan Hava Meydanları hakkında konuştuk. Sizin eklemek istediğiniz bilgiler ve yorumlarınız mevcutsa bizlerle paylaşmayı unutmayın. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00