Radar Temelleri ve Sistemleri

by Aybike Kolukırık

Herkese yeni bir yazıdan merhaba! Bu yazım Radar Temelleri ve Sistemleri hakkında konuşacağız. Keyifli okumalar dilerim.

Radar Nedir?

RAdio Detection And Ranging kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor. Cisimlerin mesafe, istikamet veya yükseklik hakkında bilgi sağlayan radyo tarama cihazıdır. Günümüzde radar terimi iki tip cihaz için kullanılmaktadır:

Primary Surveillance Radar(PSR): Sadece yer cihazları yardımıyla çalışır. Hava araçlarında herhangi bir ilave donanım gerektirmeyen hareketli tüm hedefleri tespit eden bir sistemdir. PSR sistemi basit olarak radardan iletilen elektromanyetik dalganın bir hedeften yansıyarak geri dönmesi ve radar tarafından geri alınması prensibine dayanır.

Secondary Surveillance Radar(SSR): Hava ve yer cihazlarına ihtiyaç duyar. İkincil gözetim radarı ya da kısaca ikincil radar, hava taşıtlarının konumunu tespit etmenin yanı sıra taşıttaki transponder veya IFF ile haberleşebilen ve çeşitli verileri derleyip ATC ünitesine ileten gelişmiş radar sistemi.

Radarın Genel Çalışma Prensibi

Elektromanyetik Dalga ve Yansıma: Bütün radar sistemlerinin temel çalışma prensibi cisimlerin radar istasyonuna olan mesafesini ve konumunu radyo sinyallerinin ( elektromanyetik dalga) cisme çarpıp geri dönmesiyle hesaplanarak bulunmasıdır. 

Günümüzde kullanılan önemli radarlardan bahsedelim.

Hava Trafik Kontrol Radarı(Air Traffic Control Radar)

Hava trafik radarları hem askeri ve sivil amaçlarla kullanılır. Havaalanlarında sabit olarak kurulan bu radarlar modern uçaklara da takılırlar. Uçaklarda çok amaçlı kullanılırlar. Meteorolojik bilgiler sağlarlar ayrıca çarpışma önleme ve yön güdüm( navigation) gibi işlevleri vardır.

En-Route Radarları

Bir En-Route radarı çoğunlukla L-bandında çalışır ve havaalanı kule operatörlerine 450 km ye kadar menzillerde bulunan hedefler hakkında bilgi aktarır. Bu radarlar havaalanı sorumluluk bölgesi dışında kalan hava sahası içindeki seyir trafiğini gözlemler.

Yer Kontrol Radarı (Surface Movement Radar)

Yer kontrol radarı hava alanlarında özellikle sisli havalarda veya kötü hava koşullarında, yüzey taşıt trafiğinin gözetimi için çok yaygın kullanılır. Bir havaalanı yer kontrol radarı havaalanında apronlar dışında kalan, uçakların manevra alanı olarak belirlenmiş iniş, kalkış alanlarını ve uçaklara yanaşan taşıma araçlarının kullandıkları yolları gözetler.

Hassas Yaklaşım Radarı ( Precision Approach Radar)

Hassas yaklaşım radarı havaalanlarında kullanılan, uçakların kötü hava koşullarında alana güvenle inmelerini sağlayan bir radardır. Uçaklar radar tarafında en son yaklaşım ve iniş evresinde algılanır eşlik edilir. Uçağın ideal iniş rotasından sapması halinde pilot telsizle ya da kumanda darbeleriyle oto pilota bırakılır.

Meteoroloji Radarı

Yakın bölge ve geniş hacim meteoroloji radarları dakikada 3 ila 6 dönen bir anten sistemine sahip birincil radarlardır. Meteoroloji radarının uçuş güvenliği için hayatı bir önemi vardır. Burada kullanılan aygıtlar uçuş güvenliği için özel tasarlanmıştır. Bu radar son yıllarda yağış ölçümleri ve tehlikeli hava koşullarının önceden bilinmesi konusunda çok önemli rol oynadı.

Radar Temelleri ve Sistemleri yazımın sonuna geldik. Diğer yazıma buradan ulaşabilir, Radar Temelleri ve Sistemleri ile ilgili görüşlerinizi bana ulaştırabilirsiniz. Görüşmek üzere.

KAYNAK

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00