Havacılıkta Haftanın Özeti

Geçen hafta yıllık izinde olduğumdan dolayı yazılarıma ara vermiştim. Bu hafta kaldığımız yerden devam ediyorum. Bu hafta, havacılıkta haftanın özeti üzerine yazıyorum. O zaman vakit geçmeden havacılıkta haftanın özetine geçelim.

Türkiye Hava Yolları?

Havacılıkta gündem her zaman olduğu gibi yoğun. Bu gündemin ilk maddesini sayın Cumhurbaşkanının açıklamaları oluşturuyor. Bildiğimiz üzere ülkemizin İngilizce ismi Turkey ifadesinden Türkiye olarak güncellendi. Ben kişisel olarak bu değişikliği sonuna kadar destekliyorum. Ancak sayın Cumhurbaşkanımız açıklamasında ulusal bayrak taşıyıcımız THY’nin İngilizce ismi olan Turkish Airlines ismi yerine Türkiye Hava Yolları’nın kullanacağını açıkladı. Gelen haklı tepkilerden sonra yurt dışında Turkish Airlines yerine Türk Hava Yolları’nın kullanılacağı kamuoyuna duyuruldu. Bu işin doğrusu da budur. Türk Hava Yolları ülkemizin en önemli kuruluşlarından biridir. Bu isim bu şekilde kullanılmalıdır. Bu yanlışta ısrar edilmediği için herkese çok teşekkürler. Her zaman dediğim gibi THY siyasi tartışmaların içinde yer almamalıdır.

Tebrikler Mehmet Nane!

Yazımıza güzel bir haber ile devam edelim. Mehmet Nane IATA’nın Doha’da gerçekleştirdiği genel kurulda IATA’nın ilk Türk başkanı olarak görev bayrağını devraldı. Kendisini yeni görevinde zorlu konular bekliyor olacak. Trafik rakamlarının eski haline dönmesi, işgücü eksikliği nedeniyle Avrupa’da yaşanan krizler, Karbon emisyonunun azaltılması ve sürdürülebilirlik çalışmalarının hızlandırılması çözüme gebe konular arasında ilk sırada. Umarım Mehmet Nane görev süresi bitimi olan Haziran 2023’e kadar çok güzel işler başararak bizleri gururlandırır!

ABD’de İptaller Devam Ediyor

Amerika’da havacılık daha önce dediğimiz gibi hızlı toparlandı. Ancak pilot açığı, covid ve kötü hava koşulları Amerikalıların belini büküyor. En son Juneteenth tatili için havalimanları doldu. Yaklaşık 2.5 milyon kişi Amerika’da bir günde güvenlik kontrol noktalarında geçti. Bu yoğun günde kötü hava koşulları ve yetersiz personel eklenince 1500’e yakın uçuş seferi iptal edildi. Bakalım bir sonraki resmî tatil 4 Temmuz Bağımsızlık gününde ne olacak?

Pilotaj Eğitiminde Öğrencilerin İsyanı Devam Ediyor

Geçen haftalarda dile getirmiştim. Bu günlerde pilotaj eğitiminin masrafını arttıracak her türlü girişimden kaçınılmalıdır diye. Bunun üzerine bu süreçte olan arkadaşlardan mesajlar aldım. O kadar umutsuz durumdalar ki anlatamam. Herkes pilotaj eğitimi alanları zengin parası bol zannediyor. Durum bundan çok farklı. Birçok insan yemeden içmeden kesip para biriktirip pilot olmaya çalışıyor. Ekstra 4000 Euro masraf demek birçok arkadaşımız için ekstra birkaç yıl çalışma demek. Bu problemi sizlere zaman zaman yazacağım! Unutturmamak boynumuzun borcu!

Qatar Airways’den Rekor Kar

Sektör toparlanıyor. Çok güzel haberler almaya devam ediyoruz. Qatar Airways 2021-2022 mali yılını rekor bir karlılık ile kapattı. Toplam geliri yaklaşık 14.5 milyar dolar seviyesine taşıyan Qatar Airways bu dönem içinde 1.5 milyar dolar kar elde etti. Ortadoğu bölgesinden şirketlerin karlılığa geçiş haberlerin gelmesi çok güzel. Bundan sonraki nokta Asya-pasifik bölgesi olacak. Buradan alınacak karlılık haberlerinden sonra havacılık küresel bir toparlanmaya girecek.


Sizin havacılıkta haftanın özeti hakkında düşünceleriniz neler? Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim. Geçen haftaki yazıma buradan erişebilirsiniz. Benimle sosyal medya hesaplarımdan veya iletişim bölümünden irtibata geçebilirsiniz. Yazılarımı ayrıca Medium ortamı üzerinden de yayınlıyorum. Beni oradan da takip ederseniz sevinirim. Haftaya görüşmek üzere

Dr. Caner ACARBAY

Related posts

Singapore Airlines Havayolu Şirketi

Havaalanları Master Planlaması ve Sürdürülebilir Havaalanları

Hava Lojistiği Bölümü