Sırlarıyla Kayıplara Karışan Uçaklar

Herkese bu haftaki yazımdan merhaba! Havacılık tarihinde halen enkazı bulunamayan; Sırlarıyla Kayıplara Karışan Uçaklar bulunmakta. Hadi kronolojik bir şekilde sıralanan uçaklara göz atalım!

1927 Charles Nungesser ve François – Coll Levasseur PL. 8

Beyaz Kuş olarak bilinen Levasseur PL. 8 Model çift kanatlı uçak 1927 yılında Paris – Newyork arasında kayboldu. Atlantik üzerinden durmaksızın ilk uçan kişiler olmak ve 25.000 UDS’lik Orteig ödülünü almak amacıyla yola çıkan Charles Nungesser ve François Coll isimli iki Fransız askeri pilotu uçağı hafifletmek adına iletişim cihazı dahil yanlarına hiçbir şey almamışlardı.

Uçakları 8 Mayıs 1927’de Paris’ten havalandı, İrlanda üzerinde bir kez daha görüldü ve bir daha asla görülmedi. Uçarken gizemli bir şekilde ortadan kayboldu. Uçağın ya Atlantik üzerinde kayboldu ya da Newfoundland veya Maine’de düştüğü iddia edilmiştir. İki Fransız pilot birçok filme konu olmakla birlikte 1967 yılında adlarına hatıra amaçlı posta pulları bastırılmıştır.

1937 Amelia Earhart – Lockheed Electra

En önemlisi olarak kabul edilen; Amerikalı meşhur kadın pilot Amelia Earhart’ın Lockheed Electra tipi uçağıyla başına gelen olaydır. İlgili zat 1928’de Atlantik Okyanusu’nu tek başına geçen ilk kadın yolcu olarak ün yapmıştır. Ayrıca, 1932’de Newfounland adasından İrlanda’ya tek başına uçarak aynı su parçasını tek başına geçen ilk kadın pilot unvanını da elde etmiştir.  1935 senesinde ise rekorunu Hawaii ile Kaliforniya arasında tek başına uçuş gerçekleştirerek yenilemiştir. Elde ettiği başarılarına yenisini eklemek adına 1937 yılında Fred Noonan isimli başka bir pilot ile birlikte Lockheed Electra model çift motorlu uçakla, dünyanın etrafını uçakla dolaşma rekorunu kırmak amacıyla yola çıkmıştır. Bu yolculuğa çıkmadan hemen önce gerçekleştirdikleri bir hazırlık uçuşunda uçak daha pistten kalkamadan kaza yaptı.

Yolculuğunun üçte ikisini tamamladığı sırada, uçak Pasifik Okyanusu ‘nun ortalarında kayboldu ve Earhart’ın izine bir daha rastlanamadı. ABD, o zamana göre tarihin en büyük kurtarma operasyonunu gerçekleştirdi. Titanik gemisinin kalıntıları bulan okyanus kaşifçisi Robert Ballard, Earhart’ın uçağının kesinlikle Nikumaroro adasının çevresine düştüğünü öne sürdü. Ballard, 2019 yılında enkazı bulmak için son teknoloji ürünü ekipmanları kullanarak adayı ve yakındaki okyanusu destekleyen derin kayalıkları aradı. Fakat uçağın enkazının herhangi bir kanıtına rastlanamadığını bildirdi.

2 Temmuz 1937’de Howland Adası’na giderken kayboldu, 20 Haziran 1938’de öldüğü ilân edildi.

Yakıtının tükenmesi, Arıza yaşaması, Japon hükümetinin kontrolündeki bir adaya düştüğü ve Japonlar tarafından öldürüldükleri, Uzaylılar tarafından kaçırıldığı, Japonlar tarafından düşürüldükleri gibi çeşitli teoriler öne sürülmesine karşın gerçek kaybolma sebebi asla aydınlatılamamıştır.

1945 Uçuş 19

Meşhur Bermuda Şeytan Üçgeni adı verilen Florida – Puerto Rico – Bermuda arasındaki bölgede kaybolan uçaklarda tarihte önemli yer tutmaktadır. Halen Bermuda’nın sırrı çözülmemiş olmakla birlikte Gulf Stream adı verilen körfez akıntısının, yaygın tropikal fırtınaların veya okyanustan yayılan metan gazının bölgedeki taşıtların düşmesine veya batmasına neden olduğu düşünülmektedir.  Bu bölgede yaşanmış olan en ilginç olay 1945 yılında Uçuş 19 olarak isimlendirilen ve 5 adet TBM Avenger bombardıman uçağının kaybolmasıdır. ABD Fort Lauderdale askeri üssünden havalanan uçaklar ve içlerindeki 14 havacıdan haber alınamamıştır. Kayıpları bulmak için PMB Mariner tipi deniz uçağı da 13 mürettebat ile birlikte ortadan kaybolmuştur. Akabinde 1948 senesinde British South American Airways filosundaki Star Tiger isimli Avro Tudor IV tipi uçak Azorlar – Bermuda seferini icra ederken 6 mürettebat ve 25 yolcusu ile sırra kadem basmıştır. 1 yıl sonrasında yine aynı firmaya ait aynı tip Star Ariel isimli tayyare 7 mürettebat ve 13 yolcu ile Bermuda – Kingston seferi icrası esnasında kaybolmuştur.

1956 B-47 Strotojet

B-47 Strotojet, Fas Ben Guerir Hava Üssü’ne aktarmasız bir uçuş için Amerika Birleşik Devletleri Florida’daki MacDill Hava Kuvvetleri Üssü’nden havalandı ve planlanan iki havadan yakıt ikmalinden ilkini olaysız tamamladı. İkincisinde iletişim kesildi. Silahsız uçak, taşıma çantalarında iki farklı nükleer silah malzemesi kapsülü taşıyordu; nükleer patlama mümkün değildi. Bir Fransız haber ajansı, uçağın Saïdia’nın güneydoğusunda, Fransız Fas’ında, bilinen son konumunun aynı genel konumunda havada infilak ettiğini bildirdi. Kapsamlı bir aramadan sonra, cihazın hiçbir kalıntısı bulunamadı ve ortadan kaybolduğu yer hiçbir zaman belirlenemedi. 

1962 Lockheed L-1049 Super Constellation

Sene 1962, 107 kişilik Flying Tiger Line, Lockheed L-1049 Super Constellation tipi charter uçağı Kaliforniya’dan Vietnam’a çeşitli malzemeler götürmek için havalanan uçak Filipin Denizi üzerinde ortadan kayboldu ve bir daha da haber alınamayanların arasına girdi. Uçağın kaçırılması komplo teorisi ve sabotaj olasılığı ortaya atıldı ancak herhangi bir kanıtlayıcı kanıt olmaması nedeniyle Kurul, N6921C’nin akıbetini herhangi bir kesinlik derecesinde ifade edememektedir.


1978 Frederick Valentich – Cessna 182L

1978 tarihinde Avustralya civarında kaybolan Frederick Valentich isimli pilot ve bıraktığı son mesajı yıllardır kafaları kurcalamaktadır. Akşam Saatlerinde Avustralya’nın güneyinde yer alan bir adaya doğru yol alan pilot aniden tepesinde gezen ne olduğu belirsiz bir cismin varlığını kuleye rapor ediyor. İfadesine göre, tepesindeki cisim uçağa benzemiyor, çok hızlı hareket eden yeşil ışıklara sahip bir şey ve sürekli etrafında dönüyor. Birkaç dakika içinde pilotla iletişim tamamen kesiliyor.


1989 Fokker F-27

Pakistan Uluslararası Havayolları’na ait Fokker F-27 tipi uçak Gilgit – Islamabad arası seyretmek üzere 54 kişi ile havalandı. 07:36’da kalkan uçak 08:50’de son sinyalini göndermiştir. Sonrasında asla haber alınamadı. Uçağın son sinyalinin Himalayalar’ın en yüksek tepelerinden biri olan Nanga Parbat yakınlarında olduğu ve kayaya çarparak parçalandığı tahmin edilmektedir. Pakistan Ordusu’nun 4 gün, 8000 metre yükseklikte yaptığı arama kurtarma çalışmaları sonuç vermemiştir.


Merpati Nusantara Havayolları Uçuş 6715 – 10 Ocak 1995

Endonezya menşeili Merpati Nusantara Hava Yolları’na ait Canada DHC-6 tipi küçük uçak 10 yolcu ve 4 mürettebat ile Endonezya Bima Havalimanı’ndan havalandı. Kötü hava şartları nedeniyle kontrolü kaybeden pilotun durumu kuleye aktarmasının akabinde uçakla bağlantı tamamen kopmuştur. Uçağın denize çakıldığı düşünülmektedir.  


1997 Antonov 72

1997 yılında Antonov 72 tipi askeri kargo uçağı Fildişi Sahilleri şehri Abidjan’dan Namibya Rundu’ya doğru gitmek üzere havalandı. Kalkıştan bir süre sonra aniden sinyal vermeyi kesen uçaktan bir daha haber alınamadı. Vurulduğu düşünülüyor.

2003 American Airlines’a ait B-727

Quatro de Fevererio’dan Burkina Faso’ya doğru yola çıkan B-727, 2003 yılında Angola başkenti Luanda’da kayboldu. 25.05.2003’te Luanda’nın güneyindeki Quatro de Fevererio Uluslararası Havaalanı’ndan American Airlines’a ait B-727 yolcu uçağını kaçıran bir pilot ve bir havaalanı çalışanı kuleye sinyal gönderimini durdurdu ve bir daha da kendilerinden haber alınamadı.  

2008 Beech King Air

Kanadalı bir şirkete ait Beech King Air tipi sivil keşif uçağı 01.10.2008’de Guyana yakınlarında kule ile irtibatı kaybetti. O günden beri uçaktaki 3 kişiye ve uçağa ulaşılamadı.

En çok konuşulan; 2014 Malezya Hava Yolları’na ait B777-200ER

MH 370 kodlu Malezya Hava Yolları’na ait 227 yolcu, 12 mürettebatlı uçak Kuala Lumpur – Pekin arası seyahat etmek için kalkış gerçekleştiriyor. Kalkıştan takriben 40 dakika sonra bağlantı kesiliyor ve kayıp raporu veriliyor. Kayıp raporu verilmesine müteakip birçok ülkenin katıldığı ortak arama – kurtarma çalışmaları başlatılıyor lakin tüm çabalara rağmen en küçük bir ize rastlanamıyor. Kaybolan uçak ile ilgili çeşitli teoriler ortaya atılıyor. En yaygın olanı, teröristlerin kaçırma teşebbüsü esnasında pilotun kasıtlı olarak uçağı düşürdüğüdür. Uzaylılar tarafından kaçırıldığı da iddia edilmektedir. Ne olursa olsun sonuçta Uçuş 370 hala bir muammadır. 

2014 AirAsia’ya ait A320-216

Endonezya Surabya Adası’ndan Singapur’a doğru giden 155 yolcu ve 7 mürettebatlı AirAsia uçağı kalkıştan yaklaşık 1 saat sonra Java Denizi üzerinde seyir halindeyken Belitung Adası civarında kule ile teması kaybetti. 116 ceset bulunduktan sonra çalışmalar sona erdi ancak 46 cesetten halen haber alınamadı. Uçağın irili uçaklı parçaları bulundu.


2016 Mısır Hava Yolları’na ait A-320

Paris’ten Kahire’ye giden, EgyptAir firmasına ait Airbus A320-232 model yolcu uçağının düşmesi ile sonuçlanmıştır. Uçak 19 Mayıs 2016 günü, Mısır saatine göre saat 02:30’da Akdeniz’e içindeki 56 yolcu ve 10 mürettebatıyla ile birlikte düşmüştür. Yunan Radyo Televizyonu uçak enkazının Kerte Adası’nda bulunduğunu açıklamıştır. Fransa Sivil Havacılık Kurumu uçağın düşmeden önce yangın şüphesiyle duman alarmı verdiğini doğrulamıştır. Uçağın düşmesiyle alakalı olarak bomba şüphesi iddiaları da vardır.

Sırlarıyla Kayıplara Karışan Uçaklar yazımın sonuna geldik. Diğer yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Sırlarıyla Kayıplara Karışan Uçaklar hakkındaki görüşlerinizi bekliyorum. Görüşmek üzere!


Related posts

Singapore Airlines Havayolu Şirketi

Havaalanları Master Planlaması ve Sürdürülebilir Havaalanları

Hava Lojistiği Bölümü