Havacılıkta Ekip Kaynak Yönetimi Eğitimi

by Caner Acarbay

Herkese merhaba! Sizlere çok faydalı bir eğitimden bahsedeceğim. Harika bir kadro ile Havacılıkta Ekip Kaynak Yönetimi (CRM) eğitimi tasarlandı. Havacılıkla ilgili meslek dalları; pilot, pilot adayı vb. alanlarına ilgili herkesi bekliyoruz. Detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz ayrıca hadi biz de biraz bahsedelim.

Kurs Hakkında Genel Bilgiler

Havacılık emniyetini en fazla tehlikeye atan sistem unsuru insan! İnsanlar hata ve ihlal yaparak emniyeti tehlikeye atıyorlar. Peki, neden hata yapıyor ve kuralları ihlal ediyorlar? İlk sebep bireysel olarak insan performansı düştüğü için. Fakat daha fazlasını diğer insanlarla etkileşim içinde çalışmak zorunda oldukları için yapıyorlar. Nitekim havacılık pek çok farklı faaliyet alanında uzmanlık ve görevdeki insanın birlikte çalışmasını gerektiriyor. Bu etkileşimdeki hataların büyük çoğunluğunu ise teknik olmayan beceriler (Non-technical Skills) tetikliyor.

Bu kapsamda sivil havacılık otoriteleri takım halinde çalışmak zorunda olan bazı kritik havacılık personelinin teknik olmayan becerilerini geliştirmek amacıyla Ekip Kaynak Yönetimi eğitimini (Crew Resource Management – CRM) zorunlu tutuyorlar.

İşte bu eğitimin amacı, takım halinde çalışan insanların birbiriyle etkileşimlerinde ortaya çıkabilen ve teknik olmayan becerilerinden kaynaklanan hataları azaltmaya yönelik bilgi ve beceri sağlamak.

Eğitim, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı’nın (International Civil Aviation Organization-ICAO) CRM eğitimine yaklaşımını temel alıyor. Eğitim sürecinde ICAO’nun belirlediği temel CRM bileşenleri hakkında (Karar verme, durumsal farkındalık, takım çalışması ve iletişim gibi) kapsamlı ve detaylı bilgiler alacak ve bu kapsamdaki bazı becerilerinizi geliştireceksiniz.

Bu CRM eğitiminin odağında uçuş ve kabin ekibi yar alıyor. Bununla birlikte ders, takım halinde çalışanların tümü için (hava trafik kontrolörleri, dispeçerler, yer hizmetleri personeli ve bakım teknisyenleri gibi) işe ve hatta hayata götürmelik kıymetli mesajlar içeriyor. Eğitim sadece kavramların teorik olarak aktarılmasıyla yetinmiyor. Eğitimde grup çalışmaları, gerçek havaaracı kazalarının analiz edilmesi, küçük oyunlar ve canlandırmalar sayesinde hem öğrenecek hem de eğleneceğiz. Eğitim toplamda 41 saatlik detaylı bir içeriğe sahip.

Ders sunumlarının kağıt kopyaları katılımcılara kargo ile gönderilecek, sunumların dijital kopyaları paylaşılmayacaktır.

Tarihler 24-28 Aralık 2022 (09:00-18:00)

Daha detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Ben de bu eğitimde TEM (Threat and Error Management) ile ilgili bir bölüm anlatacağım. Havacılıkta Ekip Kaynak Yönetimi (CRM) adına faydalı bir eğitim olacaktır. Tüm havacılıkla ilgilenenleri bekliyoruz!

Soru veya önerileriniz için benimle buradan iletişime geçebilirsiniz.

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00