Gizli Kahramanlar; Loadmaster

Load Master

   Hava kargoyu hepimiz duymuşuzdur peki hava kargonun görünmez kahramanı kimdir? Elbette bunu birçoğumuz bilmiyor. Bugün konumuz Gizli Kahramanlar; Loadmaster. Sizlere hava kargonun uçakların LoadMaster’ları yani yükleme uzmanlarından bahsedeceğim.

   Loadmaster, herhangi bir uçuştan önce kargo ve yolcuların uygun şekilde yüklenmesinden, emniyete alınmasından ve eşlik edilmesinden sorumludur. Bu uzmanlar, uygun ağırlık dağılımını hesaplamaktan uçuş boyunca yolcu konforunu sağlamaya kadar, dünyanın her yerindeki uçuşlarda her şeyin ve herkesin emniyette ve güvende olmasını sağlar.

   Loadmaster resmi olarak uçuş ekibinden sayılmasa da yüklediği yük ile birlikte uçağın yüklenme noktasından varış noktasına kadar uçuş ekibi ile birlikte seyahat eder. Loadmaster gittiği yerlere gerekli belgeleri götürmek zorundadır. Bu belgeler uçaktaki yükler hakkındaki bilgilerden tutun kendisine ilgili CAA tarafından sağlanan mevcut belgelerdir. Yük bilgilerinde yaşanan bir eksiklik, yükün boşaltılmasını durdurur bu da hava yolu şirketi için uçağın yerde kaldığı süre kadar şirkete ciddi bir külfet oluşturmaktadır.

   Loadmaster, uçağın CG dediğimiz Center of gravity yani uçağın ağırlık merkezini iyi hesaplamalıdır ve yükleme sırasında veya yükleme sonrası uçağın seyir esnasında yüklemeden kaynaklı uçağa ciddi hasar verebilir hatta uçak kırıma uğrayabilir.

   Uçağın dengesiz yüklenmesi birçok risk faktörü doğurur. Örneğin; uçağın ön tarafına arka tarafına nazaran daha fazla yük yüklenirse uçak pist başı aldıktan sonra take-off sırasında kalkışa geçemeyebilir. Arkasına yüklenen yük ön tarafa nazaran daha ağır olursa uçak kalkış sırasında kuyruk çarpmasına maruz kalabilir bu da birçok risk faktörünü tetikler geçmişte kuyruk çarpması sonucunda birçok uçağın ilerleyen yıllarda yapısal hasardan kaynaklı kırıma uğradığını biliyoruz.

   Kargo uçaklarına yüklenen yükler yer kilit mekanizmasına iyi sabitlenmelidir çünkü havada hareket eden tonlarca yük yine uçak için oldukça tehlikeli olabilir. Bunu şu örnekle açıklayabiliriz. Uçak kalkış sırasında sabit olmayan yük arka tarafa doğru ilerler ve uçağın ağırlık merkezi bozularak yine kuyruk çarpmasına maruz kalabilir.

   Loadmaster da uçuş ekibi gibi şirket tarafından belirlenen resmi bir üniforma giymek zorundadır. Loadmaster uçak yüklendikten sonra son kontrolü yapar ve tüm sorumluluğu alarak onay verir.
Peki Loadmaster olmak için gerekli şartlar nelerdir?

   Bu şartlar şirketten şirkete çok az değişiklik göstermekte. THY için aranan kriterler aşağıdaki gibidir:

  • T.C. vatandaşı olmak
  • 01.01.1979 ve sonrası doğumlu olmak
  • Adli sicil kaydı veya adli sicil arşiv kaydı bulunmamak
  • Daha önce THY A.O. veya diğer kuruluşlardaki görevlerinden disiplinsizlik nedeni ile ayrılmamış olmak
  • En az 4 yıllık eğitim veren üniversitelerden lisans derecesinde mezun olmak veya denkliği Yüksek Öğretim Kurulu tarafından onaylanmış yabancı üniversite bölümlerinden mezun olmak
  • Yurtdışı seyahat engeli bulunmamak
  • Geçerli bir Loadmaster lisansına sahip olmak
  • İyi derecede İngilizce bilmek (THY A.O. tarafından yapılacak olan İngilizce sınav ve/veya mülakatında başarılı olmak).
  • Erkek adaylar için; askerlik görevini yapmış, en az 1 yıl tecilli veya muaf olmak tercih sebebidir.

Bu şartları karşılayan adaylar şirket tarafından yapılacak olan mülakatlardan başarılı bir şekilde geçerse göreve başlayabiliyorlar.

Peki bu uçağa nasıl yükleme yapılır?

   Yüklemeciler, uçağı yüklemeden önce ellerine kargo konteynerlerinin listesi gelir. Bu listede ağırlık, tip ve yükleme önceliği bilgileri yer alır. Yüklemeci bu bilgiler ışığında, ilk olarak önceliği olan konteynerleri seçer. Daha sonra yapması gereken tecrübeleri doğrultusunda, aynı tipte kargoları gruplayarak geometrik yer kaybını azaltacak şekilde sıralama yapmak ve tahmini olarak CG’yi iyileştirecek yerleştirmeler yapmaktır. Yükleme formu üzerinde ilgili konteynerleri doldurarak, bölgesel ve kümülatif ağırlık kısıtlarını kontrol etmelidir. Uyumsuz bir durum varsa değişiklikler yapmalı ve kısıt hedefini tutturmalıdır.

   Yükleme hesabı c++ gibi bilgisayar programları ile hesaplanarak da yapılabilir.

Gizli Kahramanlar; Loadmaster yazımızın sonuna geldik. Diğer yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Görüşmek üzere!

KAYNAK

1- Alper Daçe, Uçak Yükleme Optimizasyonu

Related posts

Singapore Airlines Havayolu Şirketi

Havaalanları Master Planlaması ve Sürdürülebilir Havaalanları

Hava Lojistiği Bölümü