Dünya Pilotlar Günü Kutlu Olsun!

Dünya Pilotlar Günü Kutlu Olsun! Özverili bir şekilde görevlerini gerçekleştiren, misafirlerini emniyetle sevdiklerine kavuşturan, askeri alanda zor şartlar altında mücadele ederek vatan müdafaası yapan havacılığın bugünkü başarısında büyük pay sahibi olan tüm pilotlarımızın dünya pilotlar gününü kutluyor, uçuş emniyeti ve havacılık güvenliğinden taviz vermeden daha nice başarılı uçuşlar gerçekleştirmeleri temennisiyle tüm pilot üyelerimize sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.

Dünya Pilotlar Günü tarihi yakın bir zamana uzanıyor. 1878’de dünyaya gelen Türkiye’nin ilk pilotu Fesa Evrensev’in havacılık tarihindeki önemini göz önünde bulunduran Türkiye Havayolu Pilotları Derneği, ilk olarak 2013’te 26 Nisan’ı Pilotlar Günü olarak ilan etti. Bu sırada IFALPA da (The International Federation of Air Line Pilots’ Associations) dünya pilotlarının benimseyeceği, ortak bir özel gün belirlemenin gerekliliğine karar vermişti. Mehmet Fesa Evrensev’in ilk uçuş günü olan 26 Nisan’ı, Evrensev’in Türk havacılık tarihindeki önemli yerinin farkındaydılar. 26 Nisan 2013’ten tam bir yıl sonra, 2014’te, 26 Nisan Pilotlar Günü olarak kutlandı.

IFALPA Yıllık Konferansı (1960’ta İstanbul’da düzenlendi) 
için düzenlenen hatıra kapağı 

Pilotların amacı, Fesa’nın 1912’de gerçekleşen ilk uçuşunu anmaktı. Uluslararası Hava Yolu Pilotları Dernekleri Federasyonu (IFALPA), bu günün Pilotlar Günü olarak ilan edilmesinde kilit rol oynadı.

Bu organizasyonun kökenleri, 1948’de Londra’da düzenlenen bir pilot dernekleri kongresine kadar uzanabilir. Ayrıca, konferansın amacı, dünyadaki tüm pilotlara resmi bir yol vermekti. Yeni kurulan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ile iletişim kurmak. Hali hazırda bir milyondan fazla pilotu temsil eden IFALPA’ya şu anda 104 pilot grup katılmıştır.

10. Dünya Pilotlar Günü bu yıl kutlanıyor.

Dünya çapındaki pilotlar, taşıyıcıların uçakları askıya alması, bazılarının iflas etmesi ve diğerlerinin operasyonları durdurmasıyla zor bir yıl geçirdi. Etkilenen tüm pilotların sektöre olan inançlarını sürdürecek gücü bulmalarını umuyoruz. 

Related posts

Havacılıkta Ekip Kaynak Yönetimi Eğitimi

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun!

ACC 3D Zirve Etkinliğine Katılıyorum