Havacılık Öğrencilerinin Meslek Seçimlerini Etkileyen Etmenler

Herkese yeni bir yazıdan merhaba! Bu yazımda Havacılık  Öğrencilerinin Meslek Seçimlerini Etkileyen Etmenler hakkında konuşacağız.

Meslek seçimi bireyin tüm yaşamını etkileyen en önemli kararlardan biridir. Bu sürecin bilinçli olarak yapılması hem birey hem de toplum açısından, ülkenin ve dünyanın geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. Yeteneklerime uygun mesleği seçmiş ve seçmemiş olan bireyler arasında büyük farklar olduğu ortadadır. Yeteneklerine uygun mesleği seçmiş bireyler, işini severek yapan, mesleğinde ilerleyen ve topluma hizmet ederek yaşamlarını sürdürür. Yeteneklerine uygun mesleği seçmemiş bireyler ise seçtikleri meslekte mutlu olmayan, çalışmaya karşı isteksiz, yeniliğe kapalı, kendini geliştirmeyen bireylerdir

Havacılık Bölümü Öğrencilerinin Meslek Seçimlerini Etkileyen Faktörlere Yönelik yanıtların ortalamaları


Tablo 1’de görüldüğü gibi birinci sırada önemli faktör olan “havacılık sektöründe kariyer” ikinci faktör olan “havacılığın saygın bir meslek olduğunu düşünme” ülkemizde üniversitelerde havacılık bölümlerinin açılmasıyla birlikte önem kazanmıştır. Havacılık mesleğinin seçiminde etkili olan üçüncü ve dördüncü faktör, “havacılığa ilgi duyma” ve “ekip çalışmasını sevme” olduğu görülmektedir.

Öğrencilerin yaptıkları seçimlerde kendi istekleri doğrultusunda ve kendi yeteneklerini düşünerek yaptıklarını göstermektedir. Öğrencilerin meslek seçimini yaparken etkili olan diğer faktör “havacılık sektöründe her zaman iş bulabilme düşüncesi” de Türkiye’de havacılığın gelişimi ile ilgilidir.

Tabloda önemli dikkat çeken diğer faktörler öğrencilerin meslek seçiminde en düşük puanı alan faktörlerdir. “Annenin ve babanın havacılık sektöründe kariyer yapmış, çalışmış/çalışan kişiler olması” havacılığın ülkemizde özellikle üniversitelerde okutulması son on yılda önem kazanmıştır.

Havacılık Bölümü Öğrencilerinin Meslek Seçimlerini Etkileyen Etmenlere Verdikleri Yanıtların Yüzde Dağılımı

Havacılık sektörünün Türkiye’deki gelişimiyle ilgili dikkat çeken sonuçlara ulaşılmıştır. Öğrencilerin %74,7’si ‘tamamen katılıyorum’ ile “Havacılık sektöründe kariyer yapmak istiyorum” yanıtını verdiği görülmektedir. Türkiye’de havacılığın gelişimi, üniversitelerde havacılık bölümlerinin artması ile öğrencilerin havacılık sektörüne yöneldikleri söylenebilir. Öğrencilerin “Bu mesleği seçmemde, havacılık sektörünün hızlı gelişimi etkili oldu” (%83,3), “Bu mesleği seçmemde, Türk Hava Yolları’nın gelişimi etkili oldu” (%69,5) ve “Bu mesleği seçmemde İstanbul’da açılacak üçüncü havalimanı etkili oldu” (%61,2) yanıtları da öğrencilerin havacılık mesleğini seçmelerine yönlendiren faktörlerden en önemlileridir

Üniversitelerin meslek yüksekokullarında havacılık bölümlerini tercih eden öğrencilerin bu mesleği tercih etme nedenlerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaçla, 2018 – 2019 eğitim-öğretim yılında eğitimine başlamış havacılık bölümü öğrencilerinin katılımıyla anket yöntemi kullanılmış ve anket verileri analiz edilmiştir.

Araştırmada elde edilen önemli bulgular şunlardır:
  • Meslek yüksekokulunda havacılık bölümlerinde en çok tercih edilen bölümler Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği ve Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri bölümleridir.
  • Mesleği tercih eden erkek oranı kadınlara oranla daha yüksektir.
  • Öğrencilerin mezun olduğu lise türünde meslek lisesi ilk sırada yer alırken; düz lise ikinci sıradadır. Meslek lisesinde çeşitli bölümlerden mezun olan öğrenciler havacılık bölümlerine yönelebilmektedir.
  • Üniversitede havacılık bölümlerine yerleşen öğrencilerin çoğunun ilk tercihidir.
  • Öğrencilerin önemli bir kısmı, havacılığa ilgi duymakta ve bu mesleği seçmelerinde havacılık sektöründe kariyer yapmak istemektedirler.
  • Öğrenciler mesleğin taşıdığı iş avantajlarının bilincindedir. Kariyer, ücret ve kişisel gelişim gibi avantajlar öğrencileri cezbetmektedir.
  • Öğrenciler mesleğin gerektirdiği bazı yeteneklere de sahip olduklarını düşünmektedir.
  • Literatürde daha önce yapılan çalışmalarda görüldüğü gibi meslek seçiminde aile etmeni önemli bir aktördür. Ancak, bu araştırmada ailenin etkisi oldukça düşük çıkmıştır. Ayrıca başkalarının tavsiyelerini alma oranları da düşüktür.
  • Türkiye’de havacılığın gelişimi, havacılık çalışmalarının artması, havaalanlarının açılması ile üniversitede havacılık bölümlerinin artması, öğrencilerin mesleği tercih etmelerinde ilk sırada yer almamaktadır.
  • Havacılık mesleği bugünün popüler mesleklerinden biri olarak görülmektedir.

Sonuç olarak öğrenciler, meslek seçiminde havacılığı tercih ederken sosyoekonomik duruma, ülke şartlarına, işsizlik konularına ve tabiiki maaş konularına dikkat ederek bilinçli hareket etmişlerdir.

Havacılık Öğrencilerinin Meslek Seçimlerini Etkileyen Etmenler yazımın sonuna geldik. Diğer yazıma buradan ulaşabilir Havacılık Öğrencilerinin Meslek Seçimlerini Etkileyen Etmenler ile ilgili görüşlerinizi bana ulaştırabilirsiniz. Görüşmek üzere.

Kaynak
  • Üniversite Öğrencilerinin Meslek Seçimi” Türk Eğitim Bilimleri Dergisi Bahar 2009
  • Journal of Aviation 3 (2): 122-131 (2019)
  • Çağrı Merkezleri Örneği” Elektronik Mesleki Gelişim ve Araştırma Dergisi (EJOİR) Cilt:2 Sayı:1 Mayıs 2014
  • Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, Cilt 2, Sayı 17, 2016

Related posts

Singapore Airlines Havayolu Şirketi

Havaalanları Master Planlaması ve Sürdürülebilir Havaalanları

Hava Lojistiği Bölümü