Avianca Uçuş 52

by Sude Gerçekoğlu

Herkese yeniden merhaba! Bu haftaki yazım Avianca Uçuş 52 hakkında olacak. Keyifli okumalar dilerim.

 New York 25 Ocak 1990 ‘da gerçekleşen kaza, Boeing 707-300 uçağıdır. New York John F.Kemdy’e ikinci iniş sırasında ve yerel saat gösterimi 21:04’te Cove Neck adlı bir köye düştü. AVIANCA 52 uçağını 1 saatten fazla havada tutular. Yakıt durumu nedeni ile 5 dakika ‘dan fazla bekleyemeyecekleri için Boston-Logon Uluslararası Havalimanı’na yönlendirmeyi bildirdi.21:04 de uçağın yakıtı bitmiş bir şekilde ve Kaptan pisti göremediği için uçak düştü.

Kaptanın 10.787 uçuş saati ve deneyim vardı. Farklı uçak tipleriyle uçmuştu. Âmâ İngilizcesi kötüydü yüzden Yardımcı Pilot bu yüzde kule ile iletişimi sağlıyordu. Kaptan 52 yaşındadır. Yardımcı Pilot 28 yaşında Boeing 727’de uçuyordu. Boeing 707 toplam 1837 uçuş saati deneyimi vardır. Uçuş Mühendisi Boeing 727,720 ve 707 uçakları için gerekli sertifikaları vardır. Boeing 707 toplam 10134 saat uçuş saati vardır. Tüm kokpitte iletişimler CVR kayıt edilmiştir.

Kazanın Problemleri nedir?

NTSB –ULUSAL ULAŞIM GÜVENLİK KURULU

NTSB tarafından yürütülen kazaya yol açan faktörler,

  • Hava Durumu
  • Kaptan ve Yardımcı Pilot yakıt verimsiz kullanması ve yönetmesi
  • Havayolu Kontrol ve Sevk İşlemleri
  • Stres ve Yorgunluk
  • Rüzgâr
  • CRM eksikliği kokpit

AVIANCA uçuşu 52 ilgili uçuş aşamaları

Uluslararası düzenlenen tarifeli bir yolcu uçuşuydu. NATINAL GEOGRAPHIC belgeselinde George Tompkins Jr dediğine göre bu kazanın senaryosu çoktan hazırlanmıştı. Hava koşulları pisti kapatmıştı. Yeterli yakıt ile uçak kalkışı yapıştır.  AVIANCA UÇUŞU 52, 6 ‘dan fazla hava kontrol tarafından yönlendirecekti iniş için. 19 dakika kendi etrafında tur attıktan sonra piste iniş yapacaktı. Hava kule yönetiminde ki insanların unutması ile havada 48 dakika daha beklettiler. Ve Gine 3 kez havada beklettiler. Bir uçuşta A noktasından B noktasına giderken 3 kere havada bekletilmesi kokpit ekibi bulunan Kaptan. Yardımcı Pilot ve Uçak Mühendisi için stresli bir olaydır. Yakıtları 5 dakika daha yetebileceklerini söylediler. Çünkü artık uçak sadece iniş yapmak zorundaydı. Kaptan pisti hava koşullarından ve yakıtı iyi kullanamadığı için uçak düştü. Bu kazada hayatta kalan kişi sayısı 85 kişi, ölen kişi sayısı 73 kişidir.

Bu hafta size Avianca Uçuş 52 hakkında yazdım. Diğer yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Görüşmek üzere.

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00