THY’nin Maskeli Airbus’ı

by Çağdaş Serkan Kara

Herkese yeni bir yazıdan merhaba. Bu yazımızda konumuz geçtiğimiz günlerde son montaj hattından çıkarılan Türk Hava Yolları’nın TC-LPA tescilli THY’nin Maskeli Airbus’ı hakkında olacak. Dilerseniz yazımıza geçelim.

Geçtiğimiz günlerde fotoğrafçı Tobias Gudat tarafından Airbus’ın Hamburg tesislerinde fotoğrafı çekilen Türk Hava Yollarına ait Airbus A321 NEO, sosyal medyada gündem olmuştu. Son montaj hattından çıkan uçak Türk Hava Yolları filosunda bulunan diğer A321 NEO’lardan ziyade maskeli olarak boyandı. Türk Hava Yolları’nın filosuna katacağı ilk maskeli NEO’sunun aynı zamanda başka bir özelliği daha bulunuyor.

Bu uçak, Türk Hava Yollarında ilk CFM motoru kullanan A321 NEO olacak. Daha önce A321 NEO uçaklarında Pratt and Whitney motoru kullanan şirketin bazı uçaklarında motor sorunu çıktı ve uçaklarını yere indirmek zorunda kaldı. Son rakamlara göre 7 adet A321 NEO’su yerde olan şirketin yaz sezonunda bu uçakları kullanamayacak olması şirkete maddi açıdan zarar veriyor. Türk Hava Yolları PW motorlarında yaşanan bu sorun nedeniyle aynı motor modelini kullanan bölgesel jetleri sipariş etmekten vazgeçmişti.

THY’nin Maskeli Airbus'ı

CFM mi, PW mi?

TC-LPA tescilli Airbus A321 NEO’nun filoda tek CFM motorlu A321 NEO olacağı konusu ise biraz belirsiz. Türk Hava Yolları geride kalan siparişleri bu motor modeli ile revize etmiş olabilir. Başka bir ihtimal ise bu uçağın sadece tek olacağı. Bu yüzden uçağa maske boyaması uygulanmış olabilir. Türk Hava Yolları uçağın diğer uçaklardan farklı olduğu zamanlarda uçağın farklı olduğu belli olsun diye gövde üzerinde çeşitli değişiklikler yapıyordu. Örneğin kiralık olan bir uçağın altına gri boyama uygulanmıyordu veya Lale motifi eklenmiyordu.

Bu işlem teknik personel için kolaylık sağlaması için uygulanıyordu. Buna benzer şekilde A321 NEO’nun CFM motorlu olduğu belli olsun diye bu uçağa maske uygulanmış olabilir. PW motor sorunlarıyla uğraşan Türk Hava Yollarının yeni vereceği NEO siparişlerinde ise hangi motor seçeneği ile yola devam edeceği merak konusu. Kanaatimce CFM motor seçeneği ile siparişlerini verir. Çünkü bölgesel uçak alımından vazgeçildiği zamanlarda, uçaklarda bulunan PW motorları için olumsuz sonuçlar raporlanmıştı. A220 ve E175 uçakları da A321 NEO ile aynı PW motorunu kullanıyorlar.

THY’nin Maskeli Airbus’ı yazımızın daha burada sonuna geldik yeni yazılarda görüşmek üzere. Düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın, diğer yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Görüşmek üzere.

Kaynak

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00