Türkiye’de Havayolu Pilotluğu Eğitim Sistemi Karşılaştırması

by Caner Acarbay

Türkiye’de havayolu pilotluğu eğitimi karşılaştırması hakkında konuşacağız, keyifli okumalar!

PPL eğitimi alan bir öğrencinin öğretmen pilot eşliğinde 25 saat ve PIC olarak 20 saat uçması gerekmektedir. Pilot adayının yalnız uçuşları öğretmen pilot gözetiminde ve kontrolünde yapılmaktadır. PPL sahip kişinin, Modüler olarak IR veya CPL eğitimine başlayabilmesi için SHY-1’ de belirtilmiş olan PIC uçuş saatlerine ulaşması gerekmektedir. Modüler eğitimine ait bazı bilgiler Tablo 1’de görülmektedir.

20 saat PIC uçuşu olan PPL sahibi Pilotun IR eğitimine başlayabilmesi için 50 saat PIC veya CPL eğitimine başlayabilmesi için 100 saat PIC uçuşuna sahip olması gerekmektedir. O yüzden Hususi Pilot Lisansına sahip pilotun kendi imkânları veya UEO bünyesinde bulunan uçakları kiralayarak sorumlu pilot uçuş saatlerini arttırması gerekmektedir. Bu aşamada yapılan uçuşlarda pilot bir eğitim programına tabi olmadan uçuş saatlerini doldurmaktadır. Bu uçuşları diğer kursiyerler ile imtiyazları çerçevesinde yapabilmektedir. Mevcut düzenlemeler çerçevesinde istenildiği takdirde Hususi Pilot Lisansına sahip iki pilot aynı uçakta uçarak her iki pilot için PIC uçuş saatini doldurabilmektedir. Modüler sistemde öğrenci birinci aşamada Hususi Pilot Lisansına (PPL) sahip olmalıdır. Öğrenci, CPL/IR(A) eğitimi süresince 130 saat uçuş yapmalıdır. Pilot olarak kendi tecrübesini arttırdıktan sonra IR veya CPL eğitimlerine başlayabilmektedir. Modüler eğitim aşamaları Şekil-1’de gösterilmiştir.

Şekil-1: Modüler Uçuş Eğitim Aşamaları
Şekil-1: Modüler Uçuş Eğitim Aşamaları

Entegre Eğitim

Entegre eğitimde ise öğrenci CPL/IR(A) eğitimi süresince 210 saat uçuş yapmalıdır. Bu uçuşun 15 saati MCC, 100 Saati PIC (10 saat solu – 90 saat SPIC) olmalıdır. Uçuşların 95 saati öğretmen pilot ile gerçekleştirilmelidir. Entegre eğitimine ait bazı bilgiler Tablo 2’de görülmektedir.

Modüler sistemle yapılan eğitim esnek ve zamana yayılarak yapılabilmektedir. Kursiyerin ihtiyaçlarına yönelik olarak PPL eğitiminden sonra Alet (IR), CPL veya Çok Motor (ME) eğitimine başlanabilmektedir. Yani PPL sahibi bir pilot IR ve CPL eğitimini çok motorlu uçaklarda yapabilmektedir. Entegre sistemde ise eğitim tek motorlu uçaklar ile 184 saat tamamlandıktan sonra çok motor eğitimine başlanmaktadır. Ayrıca modüler eğitimden diğer bir farkı da Ekip Arası İşbirliği (MCC) eğitimi almalarıdır. Adaylar MCC eğitimi dâhil toplam 210 saat eğitim almaktadırlar.  Modüler sisteme MCC eğitimi dâhil edildiği zaman 231 saat eğitim verilmelidir.

Havayolu pilotluğu eğitim sistemleri incelendiğinde entegre sistemin amacının pilotları ticari hava taşımacılığındaki çok pilotlu, çok motorlu uçaklarda ikinci pilot olarak görev yapabilecek düzeyde eğitmek ve CPL(A)/IR(A) alabilmelerini sağlamak olduğu gözükmektedir. Bu sistemde kursiyerler eğitim süresince günde 6 saatlik uçuş ve teorik eğitime tabi tutulabilirler. Entegre uçuş eğitiminde pilot adayları eğitimleri süresince tek bir kontrole girerek lisans sahibi olabilmektedirler Modüler eğitim ise uçuş eğitimini bölümlendirerek kursiyerlerin istenilen seviyeye kadar uçuş eğitimini almalarına olanak sağlamaktadır. Böylece modüler eğitim yapısı itibari ile kursiyere esneklik ve zaman yönünden fayda sağlamaktadır. Ayrıca modüler sistemde çok motorlu uçaklarda ikinci pilot olarak görev yapabilecek düzeyde pilot yetiştirmek için daha az eğitim uçuşu yapılmaktadır. Pilotların bu seviyeye çıkartılması için ATP(A) teorik eğitimi almaları gerekmektedir.

Bu yazımda Türkiye’de havayolu pilotluğu eğitimi karşılaştırması hakkında konuştuk. Diğer yazıma da buradan ulaşabilirsiniz. Görüşmek üzere.

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00