Ekip Kaynak Yönetimi – CRM (Crew Resource Management)

by Sude Gerçekoğlu

Ekip Kaynak Yönetimi içeriği Sude Gerçekoğlu tarafından caneracarbay.com için hazırlanmıştır. Kendisine yazısı için çok teşekkür ederiz.

Hayatımızın bir çok alanında ve havacılık adına en önemli konudur “Ekip Kaynak Yönetimi

EKİP KAYNAK YÖNETİMİ-CREW RESOURCE MANAGEMENT

Hayatımızın birçok alanında ve havacılık adına en önemli konudur. Bu konular detaylı biçimleri aşağıdaki terimlere bağlıdır.

EKİP: Havacılık için en önemli konudur. Şimdi size örnek bir olay üzerinden anlatacağım. Bir uçak yolculuğuna çıktınız varsayalım. Asılında yolcu olarak siz uçağa binip varmanız gereken konuma iniş yapacaksınız. İş bu kadar da kolay değil.

Bizim için ise yolcunun bulunduğu konuma emniyetli ve güvenli bir şekilde ulaşması. Eğer bu ekip işini çok iyi bir şekilde yapamazsak olaylar kaza yoluna dönüşebilir.

Bizim ekip üyelerimiz kimler?

Uçak içinde buluna ekip

1-Sorumlu kaptan pilot

2-Yardımcı kaptan pilot

3-Kabin amiri

4- Kabin memurları

Uçak dışında bulunan ekip

1-Hava trafik kontrol ve radar kontrolü

2-Dispatch

3-Yer hizmetleri ekibi

Ekip nedir?

Ortak menfaatler, değerler çerçevesinde ve hedefin gerçekleştirilmesi amacında toplanmış insan topluluğudur. Bir topluluğa ekip denmesi için iki veya ikiden fazla insan olması gerekir. Ekip olaylara ‘ben’ gözü ile bakmazlar, ekip her zaman olaylara ‘biz’ gözü ile bakarlar. Ekipler birbirini tamamlayan yapıda olmalıdır. Ekipte roller sürekli değişir. Her ekipte fikirler düzenli bir biçimde paylaşılmalı, anlaşılmazlık durumları ortadan kalkmalıdır. Daha verimli bir iş için her zaman eleştiriye açık olmak gerekir. Ama suçlama yapılmamalıdır. Karar alınırken oy birliği sağlanmalıdır.

EKİPTE OLMASI GEREKEN BAĞLAR

1-Yönlendirici özelliğine sahip iyi bir lider, genelde sorumlu kaptan pilot bu görevi üstlenir.

2-Takım üyeleri arasında etkili iletişim olmalıdır.

3-Her bir takımda olan kişinin uzmanlık alanı olmalıdır.

Örnek: Kabin amiri kendi kabin memurlarından sorumludur. Kabin memurlarda kendilerine verilen görevlerden sorumludur.

4-Ekipler birbirini desteklemelidir.

5-Uygulama becerilerinin iyi bir şekilde olması gerekir.

Havacılıkta kaza: Kaza dediğimiz olay, insanın içinde olduğu her alanda risk vardır. Hayatın her alanında risk vardır. Ama havacılıkta kaza oranların neyden kaynaklı olduğu kısımda, insan faktörü daha fazla yüzdelik kısmı ortaya çıkıyor.

KAZA MEYDANA GELİŞİ

1.Tehlike

2.Risk

3.Hata/Arıza

4.Olay/olaylar zinciri

5.Kaza

Uçak kazaların birçoğu tehlike ile başlar.

Tehlike: Yanlış hava koşulları

Olası sonuç: Kanatın buzlanması

Risk: Kanatların alçalma sırasında açılmaması ve uçağın düşmesi.

Havacılıkta kaynak: Kaynak bir ekip için önceden hazırlanmış ve planlanmış kaynaklardır. Önemli kaynaklar,

1.Yazılım

2.Donanım

3.Çevre

4.İnsan

Uçuş ekibi: Sorumlu kaptan pilot, yardımcı pilot, kabin amiri ve kabin memurları. Sorumlu kaptan pilot ve yardımcı kaptan pilotun görevi, yolcuyu emniyetli ve güvenli bir şekilde istediği konuma ulaştırmak. Kabin amiri ve kabin memurlarının görevi, yolcunun ilk önce emniyet ve güvenliğini sağlamak sonrada yolcuları konforlu bir şekilde yolculuk yapmasını sağlama.

Uçuş planlayıcıları: Uçuşun takibi ve yönetimi olarak geçer. Dispatch olarak tanımlanır.

Hava trafik kontrol ve radar kontörlüleri: Kokpit ile sürekli iletişim halinde olan insanlardır. Emniyetli, düzenli ve verimli hava trafik olayını sağlamaktadır.

Hava aracı bakım ekipleri: Üretimde ve uçağın bakım zamanlarında bakım yapan ekiptir. Bu ekipler her uçuş öncesi bilgi vermek ile hükümlüdür. Uçuş emniyeti için bu bilgilendirme oldukça önemlidir.

UÇUŞ EMNİYET GÖREVLİLERİ

1.Uçuş sağlık ekipleri: Uçuş ekibi uçabilmesi için önce detaylı sağlık testlerine girer. Sonra doktorun verdiği karara göre sağlık raporu hazırlanır.

2.Ekip aileleri: Özellikle aile hayatı ve insan ilişkileri çok önemlidir. Stresten uzak durulmalıdır. Eğer stresli bir durum var ise, o ortamda stresin azaltmanın yolları bulunmalıdır.

HAVACILIKTA İNSAN FAKTÖRÜ

Havacılıkta insan somut ve ölçülebilir verilere dayanmaz. Kazaların birçoğunda insan faktörü araştırıldığında sonuçlara bakıldığında pilot yorgunluğu veya dikkatsiz kaldığı olay ekip çalışmasının yetersizliği vb. İnsan faktörü genellikle kanıt bırakmaz. Uçak kazalarında analizinde 4M modeli ve Shell modeli vardır. Bunları detaylı bir şekilde internetten araştırabilirsiniz. Bunun içinde insan faktörünün kavramsal modelini inceleyen Shell’dir.

Shell modeli

1-Softwere: İnsan-Yazılım

2-Hardwere: İnsan-Donanım

3-Environment: İnsan-Çevre

4-Livewere: İnsan-İnsan

Shell modelini bireysel performansı etkileyen en önemli etkenler

1-Piskolojik Etken

2-Pisko-Sosyal etken

3-Fiziksel etken

4-Fizyolojik etkenler

Bu etkenlere baktığımız zaman, havacılık alanında uğraşmak isteyen herkes ‘SHGM’ tarafından belirlenen hastanelerde sağlık raporlarını alıp, öyle üniversitesini okuyabiliyorlar.

Özellikle pilotlar ve kabin memurları için çok önemli bir durum.

Performansı etkileyen psikolojik faktörler

1-Stres

2-İş yükü

3-Kişisel özellikler

4-Dinlenme sorunları

Bir uçuşunuz olduğu zaman 12 saat önceden alkolü kullanıyorsanız eğer, alkolü kesmeniz lazım.

Uçuşunuzun olduğu vakit kadar iyi bir şekilde dinlenmeniz lazım kesinlikle. Stres uzak durmanız, sizin için çok iyi olacaktır. İster havacılık alanında çalışın, ister bir yolcu olarak havalimanında seyahat edin. Bizim için en önemli nokta emniyetli ve güvenli bir şekilde işlerin yapılması veya sizin emniyetli ve güvenli seyahat etmeniz.


Yazım bu kadardı. Ben Sude Gerçekoğlu, sivil havacılık kabin hizmetleri bölümü okuyorum. Sizin Ekip Kaynak Yönetimi hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Düşüncelerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim. . Benimle sosyal medya hesaplarımdan veya iletişim bölümünden irtibata geçebilirsiniz.

You may also like

2 Yorumlar

İpek Seda Bakır September 21, 2022 - 10:50 am

Çok iyi bir yazı. Tesadüfen bugün 2 uçuş yapıyorum. Doğru bilgilerle uçmak fark yaratıyor. Yazarın eline sağlık. Teşekkürler

Cevapla
Tamer Öner September 27, 2022 - 6:05 am

Tebrik ederim , öğrencilerimizin bu tarz çalışmaları bizleri gururlandırıyor , CRM konusunda derli toplu bir yazı olmuş , ekip çemberi biraz daha genişletilebilir . Devamını bekliyoruz .

Cevapla

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00