Metaverse Evreninde Havacılık

by Onur Akardere

Bir yıl önce, birçok insan metaverse kavramını hiç duymadıklarını söyleyebilirdi. Ancak pandeminin sanal gerçekliklere yönelmesi sayesinde çevrimiçi evrene olan talep genişliyor. Yalnızca geçen yıl içinde 500’den fazla şirket meta evreninde çalışmaya başladı. Havacılık ve seyahat sektörü de deneysel girişimde faaliyet göstermeye başlayan onlarca endüstri arasında yer alıyor.

Havayolları, sanal kabin ekipleri ve uçuşlar gibi metaverse seyahatin özelliklerini keşfetmeye başlarıyor. Otel şirketleri de rotalarını sanal gayrimenkullere çeviriyor; arazi satın alıyor ve fiziksel otellerin dijital kopyalarını tasarlıyor. Sanal gerçeklik teknolojilerinin ticari hayata dâhil edilmesi, tüketici deneyimini geliştirerek işletmelerin fiziksel sınırlarının ötesine geçmesine izin verebilir. Havacılık ve seyahat endüstrisinde metaverse, fiziksel seyahatin mevcut kalıplarının dışına çıkma, müşteri özelinde kişiselleştirilmiş hizmet türünü güçlendirme ve vadedilen deneyimleri derinleştirir.

Günümüzde Havacılık Şirketlerinin Metaverse ile İlgili Çalışmaları

Etkileyici müşteri deneyimleri oluşturmayı hedefleyen havayolu şirketleri, metaverse seyahatinin sağlayabileceği faydaları keşfetmeye başladı. Qatar Airways, yolcular için bir tür sanal havayolu görevi gören ve havayoluna özgü bir sanal gerçeklik platformu olan QVerse evreninin tanıtımıyla metaverse teknolojisi dünyasına katılan ilk şirketlerden biri oldu. Yolcular, havayolunun web sitesinden Qverse’e erişip Qatar Airways’in kendi “MetaHuman” kabin ekibinin ev sahipliğinde, kabinde tam bir sanal tura çıkabilir. Bu şekilde evinizden çıkmadan dünyanın istediğiniz noktasını deneyimleme şansına sahip olabilirsiniz.

Dünyanın en önemli uçak üreticilerinden Boeing de uçak üretimini kolaylaştırmak için metaverse evreninden yararlanmanın yollarını araştırıyor. Boeing, tasarım ve üretim sürecini birleştirmek için dijital araçlar kullanmayı umuyor. Bu noktada uçağın sanal üç boyutlu bir kopyasını oluşturarak ve bu kopyayı fiziksel üretime bağlayarak, güvenli ve verimli montajı sağlamak için simülasyonlar çalıştırabilecek. Üretim, havayolu talepleri, uçak parçaları ve sertifikasyon belgeleri gibi ihtiyaç duyulan tüm ilgili bilgileri birbirine bağlayan bir yapay zeka ile desteklenecek.

Dünya durdurulamaz bir değişimin içinde. Bu değişimin bir parçası olabilmek için seyahat ve havacılık sektöründeki oyuncular da doğru teknolojik yatırımları yapmak zorunda. Ancak havayolu ya da uçak üreten şirketler gibi kurumsal düşüncenin yanında, bu sektörde kariyer yapmayı hedefleyen kişisel amaçlarınız varsa mutlaka metaverse ve NFT teknolojileri alanında kendinize yatırım yapmalısınız. Yakın bir gelecekte tüm operasyonlar dijital ortamda gerçekleşecek. Bugün bu konularda ne kadar fazla bilgiye sahip olursanız gelecekte de o kadar söz hakkınız olacak. 

Diğer yazıma da buradan ulaşabilirsiniz. Haftaya yeni bir konuyla tekrar görüşmek üzere.

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00