İçinden Uçak Geçen Filmler

by Onur Akardere

Bu haftaki konumuz ”İçinden Uçak Geçen Filmler”; uçakta geçen filmler dünyasına doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Havacılığa ilgili duyan herkesin keyifle izlediği, hatta etkisinde kalarak pilot olmaya karar verdiği bazı özel filmler var. Kuşkusuz bu filmlerden en fazla öne çıkanı Top Gun serisi olabilir. 1986 yılında çekilen ilk film sinema tarihine adını altın harflerle yazdırmış ve kült filmler arasına girmişti. 2022’ye geldiğimizdeyse tam 36 yıl sonra izlediğimiz devam filminde Pete ‘Maverick’ Mitchell farklı maceralarla yeniden karşımızdaydı. Film, 2022’nin en fazla hasılat yapan filmi oldu.

Havaalanı (Airport, 1970) ile Başlayan Serüven

Uçakta geçen filmlerin atası olarak kabul edilen 1970 yapımı Airport, kötü hava koşulları nedeniyle iniş yapamayan bir Boeing 747’de geçen olayları konu alıyordu. Özellikle final sahnesinde aksiyonun yükseldiği anlar, o günün teknolojik imkanları göz önüne alındığında filmi daha da muhteşem kılıyor.

80’li yılların ortaları itibariyle hayatımıza dahil olan, genelde daha düşük bütçeyle çekilen video filmlerinden bazıları da uçakta geçiyordu. Genelde ticari bir uçuş ile farklı bir yere nakledilen suçlular, uçuş esnasında suçluyu kaçırmayı hedefleyen diğer kötü adamlar ve şans eseri uçakta bulunan, muhtemelen ordu geçmişine sahip başroldeki karakterin kazandığı zaferle sonuçlanan bu filmler ikinci sınıf aksiyon sinemasının orta kademe örnekleri olarak sinema tarihindeki yerlerini aldılar.

2000’ler itibariyle kalite yeniden yükseldi. Oscarlı oyuncu Jodie Foster’ın başrolünü üstlendiği ve dünya genelinde büyük gişe başarısı elde eden Flight Plan’da aktristi, dünyanın en büyük yolcu uçağında, uçak 36 bin fitteyken kaybolan kızını arayan durdurulamaz anne rolünde izledik. Zekice kurgulanmış senaryosu, etkileyici sonu ve yüksek tempolu aksiyon sahneleriyle alanındaki en iyi örneklerinden biri Uçuş Planı’nı benzer olumlu özellikler gösteren Non-Stop takip etti.

İyi bir mesleki sicile sahip olmayan uçuş güvenlik görevlisi Bill Marks’ı aksiyon filmlerinin efsanevi aktörü Liam Neeson canlandırdı. Neredeyse filmin tamamında hiç düşmeyen tempo, iyi ve kötü karakterlerin sürekli yer değiştirdiği olay örgüsü ve Julianne Moore’un etkileyici performansıyla Non-Stop da beklentileri karşılayan filmlerden biri olarak gişede büyük başarı yakaladı.

Uçakta geçen alternatif filmlerden biri de 7500. Yolculardan birinin el bagajında taşıdığı mühür sayesinde uçuşu ele geçiren kötü ruh, uçaktaki yolculara hayatlarının kabusunu yaşatıyor ve bir süre sonra hayal ve gerçek arasındaki ince çizgiyi de yok ederek izleyiciyi kendi gerçeğiyle baş başa bırakıyordu. Özellikle efsanevi korku filmi The Others’ı beğenenler bu filmden de keyif alabilirler.

Tabii uçakta geçen filmler yukarıda yazdıklarımdan çok daha fazla.

Red Eye, Flight, Sully gibi pek çok iyi film var. Ayrıca bu yıl Netflix’te yayınlanan ve B737 Max’in hikayesini anlatan Boeing Dosyası da oldukça başarılı bir belgesel.

Bu haftaki konumuz ”İçinden Uçak Geçen Filmler” idi. Diğer yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Haftaya farklı bir konuyla tekrar görüşmek üzere.

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00