Uçmanın En Teknolojik Hali: Biyometrik Boarding

by Onur Akardere

Havacılık endüstrisindeki teknolojik gelişmeler hız kesmeden devam ediyor. Önceki yazılarımda da sıklıkla yer verdiğim bu konuya bu hafta yeni bir gelişmeyle devam ediyoruz. British Airways tarafından dünyada ilk kez uygulamaya alınan Uçmanın En Teknolojik Hali Biyometrik Boarding hizmetini yakından inceliyoruz.

Havaalanında geçirilen zamanı minimuma indirme çalışmaları aslında yeni değil.

Havacılık sektöründe bir devrim olarak kabul edilen bu süreç elektronik bilet uygulamasına geçişle başlamıştı. Daha önce kağıt biletle gerçekleştirilen uçuşlarda yolcu, uçuş öncesinde hava yolu satış ofisi ya da seyahat acentesine giderek biletini fiziki olarak almak durumundaydı. Beş sayfadan oluşan kağıt bilet kopyaları bagaj teslimatı, dış hat uçuşlar icin pasaport kontrolü ve uçağa biniş gibi aşamalarda görevliler tarafından teslim alınıyordu. Tabii bu süreç yolcuların alanda geçirdikleri zamanın uzamasına sebep oluyordu.

Elektronik bilet uygulamasına geçişle beraber uçuş bilgilerimize e-posta ya da SMS ile sahip olmamız, uçuşu gerçekleştirmek icin yeterli hale geldi. Ardından bu alanda ikinci devrim sayılan online check in hizmeti devreye alındı. Bu sayede yolcular koltuk seçimlerini 24 saat önceden yapabiliyor. İşlem sonunda kendilerine verilen biniş kartlarıyla doğrudan uçağa gitme imkanına sahip oluyorlar.

2022 Kasım ayı itibariyle British Airways, yolcularına biyometrik boarding hizmetini sunan ilk hava yolu şirketi oldu. Şimdilik sadece belirli uçuşlarda sunulan bu hizmet için süreç şu şekilde ilerliyor; yolcu biletini satın alırken telefon ya da bilgisayarının kamerası aracılığıyla önce pasaportunu sisteme tanımlıyor. Ardından beş saniyelik bir kameraya bakma işlemi ile biyometrik bilgilerini havayolu ile paylaşmış oluyor. Çipli pasaport teknolojisi sayesinde kişinin biyometrik kimlik kontrolü saniyeler içinde tamamlanıyor. Bu güvenlik duvarını aşan yolcular havaalanına gittiklerinde Smart Bio-Pod kameralar aracılığıyla hiçbir evrak sunmadan uçuşa kabul ediliyorlar.

Smart Bio-Pod kameralar ile havayolu sistemi o kadar iyi entegre edilmiş ki, sistemin kimlik doğrulaması yapması sadece üç saniye sürüyor. Ayrıca hava yolu bu hizmeti kullanmayı tercih eden yolcularına hangi sınıfta seyahat ettiklerine bakmaksızın güvenlik noktalarından hızlı geçiş hizmeti ve uçağa öncelikli biniş hakkı gibi ayrıcalıklar sunuyor.

Dünyanın önce gelen uçuş teknolojileri şirketi Amadeus tarafından sağlanan bu hizmet ilk kez 20 Kasım tarihinde Londra – Cape Town uçuşunda kullanıldı.

Yakın bir gelecekte pek çok hava yolu şirketi yüzlerce havaalanında bu hizmeti sunmaya hazırlanıyor. Asıl amaç yolcuların olabilen en kısa sürede uçuşlarını gerçekleştirmelerini sağlamak olsa da ticari açıdan bakıldığında bu teknolojileri kullanmak daha az insan kaynağına ihtiyaç duymak anlamına geliyor.

Uçmanın En Teknolojik Hali Biyometrik Boarding yazım bu kadardı. Diğer yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Haftaya yeni bir konuyla görüşmek üzere.

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00