29 Saat Yaşayan Uçak

by Çağdaş Serkan Kara

Herkese yeni bir yazıdan merhaba. Bu yazıda konumuz 29 Saat Yaşayan Uçak ; sahibine teslim edilemeyen ve sadece 29 saat uçuş ömrü olan Boeing 747-8 BBJ özel jet hakkında konuşacağız. Dilerseniz yazımıza geçelim.

2008 yılında Boeing 747-8 henüz ilk uçuşunu yapmadan bir BBJ Boeing 747-8 siparişi verilmişti. Bu sipariş Suudi Arabistan’ın veliaht prensi Sultan Bin Abdülaziz için hükümet tarafından Boeing’e verilmişti.

8 Şubat 2010 tarihinde ilk uçuşunu yapan 747-8, bu tarihten yaklaşık bir yıl kadar sonra Suudi prens için üretilmişti. Uçağın tescili N458BJ idi. Üretildikten yaklaşık 5 ay sonra 2012’nin sonlarına doğru iç dizaynının yapılması için Basel’e uçtu. Ancak teslimattan 9 ay önce Suudi prens ölmüştü. Ailesi tarafından da alınmasına sıcak bakılmayan uçak, Burada uzunca bir süre park pozisyonunda, alıcılarını bekledi. Uçak o zaman 95 milyon dolara yani bir Boeing 747-8’in fiyatının beşte biri kadarına satılığa çıkartıldı.

Birçok satma girişimine rağmen uçak satılamadı. İsviçre’nin Basel havalimanında 10 yıl boyunca öylece bekleyen Boeing 747-8, Temmuz 2019 yılında AFG Ireland adında bir şirket tarafından satın alındı. Uçağın en önemli parçaları olan dört adet General Electric Ge-Nx motorları Basel Havalimanında söküldü. Uçağın Rudder, Elevator, Flap gibi diğer önemli parçaları da burada söküldükten sonra tam olarak hurdaya çıkarıldı ve Nisan 2022’de Boeing’e tekrar geri satıldı. Boeing’de bu uçaktan lazım olacak parçaları söktü ve uçak tamamen parçalanmak üzere Arizona’ya yola koyuldu.

Bu kısımdan sonra araştırdığım kaynaklar uçağın geriye kalan gövdesinin feribotla Arizona’ya taşındığını söylüyor. Basel havalimanına baktığımızda Avrupa’nın neredeyse kalbinde olduğunu görürüz. Ancak biraz daha haritalardan dikkatli bakıldığında yanında Ren nehri bulunuyor. Uçak muhtemelen buradan Arizona’ya taşınmış olmalı.

Son Boeing 747 üretim hattından çıkarken bu uçak Arizona’da sökülmeye başlamıştı.

Tüm hayatı boyunca yalnızca 29 saat havada kalan Boeing 747-8, havada olmadığı kadar karada ve denizde vakit geçirmişti. Ömrünün yarısından fazlası karada geçiren uçak, sökülmek üzere yola çıktığı Arizona’ya varmak için havada kaldığı süreden daha fazla süre denizde kaldı. O dönem için Suudi Hükümetine bu uçak 300 milyon dolardan fazlaya mal oldu. Ayrıca müşteriler için ilk üretilen Boeing 747-8 idi.

Bir trajik 747 hikayesinin ve 29 Saat Yaşayan Uçak yazımın burada sonuna geldik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00