Havacılıkta Simgeleşen Fotoğraflar 2

by Çağdaş Serkan Kara

Herkese yeni bir yazıdan merhaba. Bu yazımızda konumuz Havacılıkta Simgeleşen Fotoğraflar 2 ; havacılık tarihinde ve havacılıkta ikonlaşmış ve simgeleşmiş fotoğraflar hakkında olacak. Serimizin ilk yazısını buradan okuyabilirsiniz. Dilerseniz yazımıza geçelim. Keyifli Okumalar.

İstikbal Göklerdedir

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bu fotoğrafına baktığımızda hepimizin aklına ‘İstikbal Göklerdedir’ sözü gelmektedir. Atatürk’ün bu fotoğrafı bize onun ne kadar ileri görüşlü bir lider olduğunun ve söylediği sözlerin günümüzde ne kadar kıymetli olduğunun bir kanıtıdır. Türk Havacılığında yapılan işler, motivasyonlar, bir işin amacı ve sonucu hep bu sözle süslenir. Çünkü Atatürk’ün de dediği gibi istikbal göklerdedir.

İlk Boeing 747

30 Eylül 1968 tarihli bu fotoğraf ilk Boeing 747-100 tipi uçağın Boeing’in Everett tesislerinde ilk kez halka açıldığında çekilmiştir. Bir havacılık efsanesinin ve havacılık dinamiklerini baştan aşağı değiştiren bir uçağın ilk kez halk tarafından incelenmesini gösteren bu fotoğrafta, insanlar daha önce hiç bu büyüklükte bir uçak görmemişti ve 747’yi hayranlıkla inceliyorlardı. Günümüzde her insanın orada olmak isteyeceği fotoğraflardan bir tanesi olan bu fotoğrafta baş kahramanımız Boeing 747. Daha sonra başına neler geleceğinden ve ‘kraliçe’ lakabı alacağından habersiz bir şekilde ikonik gövdesini meraklı insanlara sunuyordu.

Antonov ve Buran Paris’te!

1989 yılının Paris Air Show’unda gövde gösterisi yapan Antonov An-225 Batılıların bu uçak uçamaz tezini adeta yerle bir etmişti. Buran uzay mekiğini taşıması için tasarlanan Antonov 225, Sovyet mühendislerin dünyaya bıraktığı en büyük eser olacaktı. Dev gövdeye, uzun kanat açıklığına, altı adet motora ve sayısız iniş takımına sahip olan uçağa batı tarafı bu uçak uçamaz diyordu. Tüm bu tezleri Paris Air Show’da üzerinde taşıdığı Buran uzay mekiğiyle yaptığı gösteriyle çürütmüştü. Heybetli gövdesiyle dünyanın diğer süper gücüne adeta ben buradayım diyordu.

Faciadan Dakikalar Önce

Dünyanın en büyük uçak kazası unvanını elinde bulunduran Tenerife Faciası yaşanmadan dakikalar önce çekilmiş bu fotoğrafta kazanın iki baş aktörü poz vermiş. Önde gözüken KLM’e ait Boeing 747-100, arkadaki ise PAN AM’a ait ve dünyanın ilk servise giren 747 uçağı olma özelliğine sahip 747-100. Biraz sonra yakıtlarını dolduracaklar ve hiçbir şeyden habersiz en büyük havacılık kazasını gerçekleştirecekler. Bu fotoğrafın çekildikten hemen sonra birçok insana mezar olacağı iki baş aktörü taşıyor olması gerçeği bu fotoğrafı en trajik fotoğraflardan biri yapıyor.

Airbus A380’in İlk Uçuşu 90’lı yıllarda pek çok üreticinin üretme hayali olan iki katlı süper Jumbo uçak projesinde Airbus taşın altına elini koydu ve bu uçağı üretme kararı aldı. Birçok zorlukla mücadele etmesine rağmen süper Jumbo projesini hayata geçiren Airbus, A380 modelinin ilk uçuşunu 2005 yılında gerçekleştirdi. Bu fotoğraf ise ilk uçuşun artından inişini gerçekleştiren F-WWOW tescilli uçağa ait bir görüntü. Airbus’ın uçağa bu tescili vermesinin nedeni insanların tepkilerinde haklı olduklarını göstermek istemesiymiş.

Havacılıkta Simgeleşen Fotoğraflar 2 yazımın sonuna geldik. Görüşmek üzere.

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00