Model Uçak Telemetri Sistemi

by Caner Acarbay
xbee

Bu yazımda Model Uçak Telemetri Sistemi hakkında konuşacağız.

Paylaşmaya başlamış olduğum bu yazı dizisi Anadolu Üniversitesinde Havacılık Elektrik Elektroniği ve Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümlerinde bitirme tezim olarak sunulmuştur. Tez çok değerli arkadaşım ve kendisi şu anda İstanbul Teknik Üniversitesinde araştırma görevlisidir. Emrah Abtioğlu ile birlikte ortak çalışmamız sonrasında ortaya çıkmıştır. Bu çalışma, 2012 Savronik Proje yarışmasında jüri özel ödülünü kazanmıştır.

Paylaşacağım konular elektrik elektronik mühendisliği için hazırlanan tezin İngilizce olmasından dolayı bu dilde olacaktır.

Günümüzde model uçaklar “Görerek Uçma” prensibiyle hareket ettiklerinden, herhangi bir izleme, kontrol veya güvenlik sistemine sahip değillerdir. Bu sistemlerin eksikliği, uçakların kırıma uğramasına ve çevresine zarar vermesine neden olabilmektedir. Tasarlanan telemetri sisteminin amacı, uçak verilerini yer kontrol birimine aktarmak ve bu birim vasıtasıyla verilerin anlık olarak izlenmesini sağlamaktır. Böylece uçak üzerinde oluşabilecek herhangi bir arıza durumunda pilot sensör değerlerini görebilecek. Uçağın kontrol biçimini değiştirerek kırıma uğrama olasılığını azaltacaktır.

Özgün olarak tasarlanmıştır. Piyasada satılan model uçaklarda bulunmamakla birlikte portatif yapısı, küçük boyutları ve düşük ağırlığı ile model uçaklara kolayca model uçaklara entegre edilebilir. Telemetri sistemi, uçak üzerindeki işleyerek konum, hız, basınç vb. verilerin işlenip yer kontrol birimine aktarılmasını sağlayan uçak modülüne sahiptir. Gelen verileri pilota gösteren yer kontrol birimi vardır.

Telemetri Sistemi
Telemetri Sistemi

Bu yazımda Model Uçak Telemetri Sistemi hakkında konuştuk. Diğer yazıma da buradan ulaşabilirsiniz.

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00