Sağlık Muayeneleri Hakkında

by Caner Acarbay

Merhaba, uzun süredir siteye yazı ekleyemiyordum. İlk fırsatta sizinle bir konu paylaşmayı düşündüm. Bu konu daha önce tarafıma iletilen sağlık muayeneleri hakkında olacak. Pilotaj eğitim sürecinde neler yaptık, sonrasında nasıl yenileme oldu uçmaya başlayınca sağlık muayeneleri nasıl oluyor hepsi yazının devamında…

Hakkında

Sağlık muayeneleri hakkında en baştan başlamak gerekirse bizim akademiye seçilim sürecinde sağlık muayeneleri en son tüm aşama tamamlandıktan sonra akademiye girmeye hak kazandıktan sonra gerçekleşiyordu. Bu bağlamda en heyecanlı geçen aşama olarak karşımıza sağlık kontrolü çıkıyordu çünkü bu aşamadan sonra akademiye resmen girecek ve pilotluğa giden yolda ilk adımı atacaktık.

SGHM Onaylı Hastaneler

Sağlık muayeneleri için herhangi bir hastaneye gidip rapor almak maalesef havacılık sektöründe işe yaramıyor. SHGM tarafından yetkilendirilmiş bir tıp merkezinden raporunuzu almanız gerekecek. Buradan hastanelerin listesine ulaşabilirsiniz. Maalesef bu tür tıp merkezleri her şehrimizde olmadığından dolayı pilot olmak isteyen adaylarımızın listede yer alan hastanelerin yer aldığı başka bir şehre gelip rapor almak zorunda kalabilirler.

Ben ilk sağlık raporunu İstanbul Gaziosmanpaşa’da yer alan bir hastaneden aldım. Burada sizlere söylemek istediğim birkaç tavsiye bulunmaktadır. İlki, mümkünse sağlık raporunu almak için topluca gidin. Böylece hastaneler üzerinde pazarlık payınız bulunabilir. Bunlardan ilki raporu alırken biz herhangi bir sağlık kuruluşundan alıyorduk. (THY’nin gösterdiği bir yer değil) Her hastane aynı testleri yapmasına rağmen fiyatlar arasında iki kat fark olabiliyordu. Bu yüzden ilk yere tamam demeyin! Whatsapp gupları kurarak sözleşip 10-15 kişi olarak gidin bakın nasıl indirim alıyorsunuz. Ayrıca tek gidecekseniz de tümünü arayın çekinmeden indirim olur mu diye sorun. Denemekten zarar gelmez 🙂 Yanlış hatırlamıyorsam biz ilk muayene sonrasında 700-800 TL arasında bir miktar vermiştik. (Üzerinden 3 yıl geçti tam hatırlamıyorum)

Alacağınız sağlık sertifikasının teknik detayları bulunmakta. Bunlara çok fazla değinmeyi düşünmüyorum. Demek istediğim alacağınız sertifikalar 1. ve 2. sınıf olarak değişmekte. Yaş gruplarına göre bu belgeler yılda bir veya yılda iki kere yenilenmesi gerektiği gibi detay ayrıntıları internet aracılığı ile kısa bir araştırmadan sonra bulabilirsiniz. Almış olduğunuz raporu ATPL lisansı ile ticari hava yollarının uçaklarında kullanacağınız ve 60 yaş altında olduğunuz varsayımı ile her yıl yenilemeniz gerekmektedir.

Sağlık raporunu ilk defa aldığınız için komple detaylı almanız gerekmektedir. Bunun için yapılan testleri ve muayene süreçlerini pilotluk.com adresinden aldığım şekilde sizinle paylaşıyorum.

Sağlık Muayeneleri Süreci

Kayıt İşlemleri

Randevu aldıkları gün saat 08:30 da pilotaj muayenesi için gelen pilotlarımız vezne de kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra yanlarında getirdikleri 3 fotoğraf ile uçuş deneyimi olan Halkla İlişkiler Müdürümüz eşliğinde pilotaj hostesimize yönlendirilirler. Anlaşmamız olan havayolu şirketleri pilotlarının Uçuş İşletme Başkanlıklarından getirecekleri üst yazı ile kayıt işlemlerini gerçekleştirmektedirler.

Laboratuvar Tetkikleri

Pilotaj muayenesinin başlangıcında pilotlarımızdan alınan kan ve idrar örnekleri titizlikle incelenmektedir.Alınan idrar örneği ile:
Tam idrar tahliliAlınan kan örneği ile:
Sedimantasyon (çökme hızı)- Açlık kan şekeri- Üre- Ürik Asit- SGOT-
SGPT (karaciğer enzimleri)- Kolesterol (kandaki yağ miktarı)- Trigliserid- HDL Kolestrol (iyi huylu kolesterol) kontrolleri yapılmaktadır.

Radyoloji (Akciğer Grafisi)

Doktorlarımız çekilen akciğer röntgeni ile;
– göğüs kafesinin yapısı
– akciğer havalanması
– kalp büyüklüğü
– geçirilmiş veya halihazırda geçirilen akciğer enfeksiyonunun olup olmadığı gibi konularda kontroller yapmaktadır.

Elektrokardiyografi (EKG)
  • EKG çekimi ile;
  • – kalp hızı
  • – kalp ritminin düzenli olup olmadığı
  • – kalp damar tıkanıklığının tespiti vs. gibi konularda kontroller yapılmaktadır.
Elektroensefalografi (EEG)

İLK MUAYENE kapsamında yer alan EEG çekimi ile;
– beynin elektriksel aktivitesinin analizi,
– epilepsi tanısının desteklenmesi gibi konularda bilgi sahibi olunmaktadır.
(EEG çekimi sırasında saçlar, temiz ve jölesiz olmalıdır.)

Odyometri (işitme testi)

Odyo testiyle; pilotun çeşitli frekanslardaki minimum işitme eşikleri saptanır. Bunun yanı sıra konuşmayı anlama ve ayırt etme seviyeleri de belirlenir.

Solunum Testi

– solunum kapasitesi
– alınan ve verilen hava hacimleri
– hava akımı kısıtlanması kontrolleri yapılmaktadır.Solunum fonksiyon testiyle;
– solunum kapasitesi
– alınan ve verilen hava hacimleri
– hava akımı kısıtlanması kontrolleri yapılmaktadır.

Görme Alanı

Merkezi ve çevresel olarak iki çeşit görme alanı yapılmaktadır. Yapılan görme alanı ile görmede kayıp ve daralma olup olmadığı kontrol edilmektedir.

Kulak Burun Boğaz Muayenesi

KBB muayenesinde; enfeksiyon ve enfeksiyon dışı patolojiler saptanmaya çalışılmaktadır.
Bazıları;
– kulak zarı değerlendirilmesi
– işitme değerlendirilmesi
– burun tıkanıklığı yapabilecek nedenlerin gözlenmesi
– konuşmanın anlaşılmasını engelleyici problemlerin değerlendirilmesidir.

Göz Muayenesi

Göz muayenesinde;
– tahsisli, tahsissiz (gözlükle düzeltilmiş ve düzeltilmemiş) görme keskinliği
– göz tansiyonu
– göz ön ve arka segmentlerinin incelenmesi
– renk görme
– derinlik duyusu
– gerekli görülürse görme alanı ve anjiyografik incelemeler yapılmaktadır.
Hastanemizde ayrıca son teknoloji ameliyatlar ve kontakt lens uygulamaları başarıyla yapılmaktadır.

Psikiyatri Muayenesi

Tüm pilotlarımız için mental uygunluk tıbbi standartları aşağıda belirtilmiştir:
– psikozlar
– kişilik bozuklukları, özellikle açıkça yapılan hareketlere neden olacak kadar ciddi ise
– mental anomali ve nörozlar
– alkolizm
– bağımlılık olsun, olmasın psikotropik ilaçların veya diğer maddelerin kullanımı veya kötüye kullanımı

Sağlık muayenesi için başvuran pilotlarımızın imtiyazlarını emniyetle kullanmalarını bozabilecek herhangi bir akut veya kronik; konjenital veya edinilmiş psikiyatrik hastalık veya sakatlık durun veya bozuklukları bulunmamalıdır.

Nöroloji Muayenesi

Pilotaj muayenelerine yeni ilave edilen nöroloji muayenesi ile;
– kas gücü kontrolü
– duyu kontrolü
– denge koordinasyon testleri
– refleks kontrolü
– yürüme bozuklukları
– kafa sinirleri kontrolleri yapılmaktadır.

Dahiliye Muayeneleri

Pilotaj muayenelerinde; tahlil sonuçlarının değerlendirilebilmesi için son adım dahiliye doktorudur. Daha önceden çektirilen akciğer röntgeni, EKG, solunum fonksiyon testi ve verilen tahlil sonuçları toplanarak pilotlar dahiliye muayenesine hazırlanırlar. Muayene sırasında tansiyon ve nabız değerleriniz alındıktan sonra tam bir dahili fizik muayenesi yapılır.

Yukarıda bahsedilen testlerin tamamlanması sabah 8-9 arası başlandığı takdirde öğlen 1-2 gibi bitiyor. Tabi ki bu hastanenin süreçlerine, personelin hızına vb. değişik parametrelere göre değişebilmektedir. İlk raporda kendiniz para verdiğiniz için ve de hatırı sayılır bir ödeme yaptığınız için hastanelerin bir çoğunda öğle yemeği, kahvaltı vb. imkanlara da sahip oluyorsunuz.

Size aktarmaya devam edeceğim önerilerin bir diğeri ise bu muayenelere giderken lütfen stresli olmayın. Bana gelen birçok soruda bu süreçte elenir miyim korkusu bulunmakta. Öncelikle her türlü muayenenin belirli bir limiti bulunmaktadır. Yani gözünüz bozuksa, kolesterol varsa pilot olamazsınız diye birşey yok. Keza gözlük takıyorsanız yandım bitti ben pilot olamam diye de birşey söz konusu değil. Burada önemli olan vücutta olan küsurların belirli bir limitler dahilinde olması gerektiği. Ancak bu limitlerin tek tek ne olduğunu bilmiyorum. Bu yüzden gözüm kaç dereceye kadar miyop olabilir tarzı sorularınızı benimle değil uzmanları ile paylaşırsanız sizin için daha faydalı cevaplar alabilirsiniz 🙂

Türk Hava Yolları’nda Sağlık Muayeneleri Süreci

Gelelim Türk Hava Yolları’nda pilot olarak çalıştıktan sonra bu sürecin nasıl işlediğine. Yazının başında da belirttiğim üzere her yıl sağlık muayenesini olmak zorundasınız. Burada artık şirketimiz devreye bizim adımıza girmektedir. Her yıl oturduğumuz bölgeye bağlı olarak sağlık sertifikasının dolmasına yakın şirket tarafından bize belirli bir gün belirlenerek istenilen hastaneye gidip muayene olmamız gerekmektedir. Ben Anadolu yakasında oturduğum için her yıl Anadolu yakasında belirlenen hastaneler içinden farklı bir hastane de muayene olmaktayım. Örnek vermek gerekirse ilk yıl sağlık kontrolünü Ümraniye’de ikinci yıl ise Kurtköy’de gerçekleştirdim.

Hastane seçim sürecine pilotlar olarak THY’de sürece karışamıyoruz. Bu sayede her sene aynı hastanede muayene olarak olabilecek kötü niyetli düşünceleri bir kenara atıyoruz. Bu da bence gayet güzel bir uygulama. Her sene gerçekleşen kontrollerde tabi ki de ücret kısmını şirket halletiyor. Pilotlar olarak sadece gidip muayene olup sağlık sertifikasını yeniliyoruz. Muayenenin başarılı sonuçlanmasının ardından hemen hastane de yeni sertifikanız düzenlenip tarafınıza veriliyor. Uçuşlarınızda da bir kesinti olmadan muayenenizi tamamlamış oluyorsunuz.

Sizinle paylaşmak istediğim bir diğer nokta ise sağlık kontrollerini her yıl aynı şekilde gerçekleştirmiyorsunuz. Kapsamlı bir muayeneden sonra her testin geçerli bir süresi bulunmaktadır. Bu süreler yaşa göre farklılık göstermektedir. Yani her yıl EKG, Solunum Testi, Akciğer grafisi vb testlere tabii tutulmuyorsunuz.

Son olarak Ülkemizde verilen sağlık sertifikasının bir örneğini yazıya ekliyorum detayını vermemiş olduğum hangi test ne kadar sürede bir tekrar edilir. Hangi yaşlarda ne kadar süre ile tekrar edilmesi gerektiği sertifikanın üstünde belirtilmektedir.

Konu hakkında temel olarak aktaracaklarım bu şekilde. Eğer hala merak ettikleriniz var ise bu konu altında yorumlarınızı benimle paylaşabilirsiniz.

Ayrıca SGHM onaylı hastanelere ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

Diğer yazıma da buradan ulaşabilirsiniz. Görüşmek üzere.

You may also like

2 Yorumlar

Ceren March 16, 2022 - 2:58 pm

İyi günler, thynin verdiği eğitime katılıp pilot olmak istiyordum. Ama daha önce kullanılan psikiyatri ilaçları sıkıntı oluyormuş diye öğrendim. Kaç yıl önceye kadar bakıyorlar bir bilginiz var mı acaba? 7 yıl önce kullanmıştım da.

Cevapla
Caner April 21, 2022 - 12:28 pm

Selam Ceren. Maalesef bu konu hakkında bir bilgim yok. Herhangi bir Class I pilot sağlık sertifikası vermeye yetkili sağlık kuruluşu ile iletişime geçebilirsin.

Cevapla

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00