B-2 Spirit’in Hikayesi

by Çağdaş Serkan Kara

Herkese yeni bir yazıdan merhaba. Bu yazımızda konumuz B-2 Spirit’in Hikayesi ; ABD’nin gizemli casus uçağı B-2 Spirit olacak. Dünyanın merak ettiği ve hayran kaldığı bu casus kuşu gelin yakından inceleyelim.

İlk üretilen casus bombardıman uçağı F-117 NightHawk
Northrop grubu tarafından tasarlanan ve üretilen B-2 Spirit, ağır bombardıman uçağıdır.

Soğuk Savaş sırasında yaşanan U-2 casus uçağı krizinden sonra ABD, havadaki üstünlüğü kurabilmek için çalışmalar yapmaya başladı. Radarlarda görünmeyen ve hava savunma sistemlerinin fark edemeyeceği teknolojiye sahip casus uçaklar üzerinde çalışmaya başlayan ABD, bu çalışmalarının sonucunda F-117 NightHawk uçağını üretti. 1980’li yıllarda uçmaya başlayan F-117’lerin varlığı dünya tarafından daha sonra 90’lı yıllarda öğrenilecekti. Bu uçaklar söylentiye göre birçok görevde kullanıldı. Hatta yine bir söylentiye göre test uçuşlarını Sovyet hava sahasında yaptı. Sovyetlerin hiçbir hava savunma sistemine yakalanmayan bu uçağın başarısı Amerikalıları B-2’yi üretmeye yöneltti. Birçok görevi başarıyla tamamlayan F-117’ler her ne kadar başarılı olsalar da kapasiteleri çok düşüktü. Çünkü sadece 2 adet bomba taşıyabiliyorlardı. Ayrıca menzilleri de bir o kadar yetersizdi.

Tüm bu çıkarılan dersler sayesinde Amerikan Hava Kuvvetleri 1980’lerin başında F-117’den çok daha gelişmiş ve çok daha spesifik bir uçak üzerinde çalışmalara başladı. Yeni uçak F-117’den esinlenilmişti. En az onun kadar görünmez ve gizli olacak uçak, ayrıca bir B-52 bombardıman uçağı kadar kapasiteye sahip olacaktı. Taşıdığı mühimmatları en uzak menzillere ulaştıracak ve görevini yerine getirecekti. Saydığım özelliklere sahip olacak bir uçağın projesi düşünülmüştü. 1984 yılında ise Northrop grubu, diğer şirketlerle girdiği yarışma sonucu bu yeni nesil casus uçağını geliştirme hakkını kazanmıştı. Bu uçağın geliştirilme süreci ciddi bir şekilde gizli tutuldu. Aradan yalnızca 4 yıl geçmesinin ardında Northrop grubu uçağın ilk prototipini 1988 yılında hangardan çıkardı. 1988 Aralık ayında Texas’ta hangardan çıkan uçak, Temmuz 1989 ayında ilk uçuşunu yaptı.

Çok geçmeden de seri üretime giren uçaktan Amerikan Hava Kuvvetleri 236 adet sipariş etmişti.

Çünkü bu uçaktan oldukça memnun kalmışlardı. Filo planlamasında da bu uçaklara B-52 bombardıman uçaklarının yerini alacaktı. Ancak 1989 yılında projeye bütçe kesintileri başladı. Bunun nedeni B-2’nin üretim maliyetiydi. 400 milyon gibi bir üretim maliyetine sahip olan uçaktan 200 adet filoda bulunması senato tarafından kulağa pek hoş gelmiyordu. Çünkü bu uçağı başlıca kullanacağı rakibi yavaş yavaş ortadan kalkıyordu. Soğuk Savaş sona erdiği için bu uçağın kullanım amacı da körelmiş oldu. Bunun sonucunda sipariş adeti 80’e ardından da 21’e düşürülmüştü. Bu düşüşün doğal bir sonucu olarak da B-2’nin üretim maliyeti oldukça artmıştı. 400 milyon dolar olan üretim maliyeti bu iptaller nedeniyle 2 milyar doları bulmuştu. Bu nedenle günümüzde B-2 en pahalı uçak olarak anılıyor. İçinde döneminin ve ileriki teknolojilerin en gelişmiş sistemlerini barındıran B-2, 2000 yılına kadar üretildi. Bu uçak hemen hemen ABD’nin katıldığı bütün askeri operasyonlarda kullanıldı. Kosova,Irak ve Afganistan gibi birçok ülkelerde kullanılan uçağın askeri tecrübeleri gelişti.

Tasarım olarak çok spesifik ve ikonik bir tasarıma sahip olan uçak, Texas’ta test uçuşlarını yaparken onu gören çevredekiler en yakın polis karakolunu arayarak UFO gördüklerini belirtirlermiş.

Çünkü o zamana kadar o tasarımda bir uçağı daha önce görmemişler. Tamamen kanattan oluşan uçağın dikey stabilizörleri veya yatay stabilizörleri yoktur. Ayrıca ‘Delta’ kanat tasarımına sahiptir. Ayrıca bu uçak tasarlandığı sırada doğadan çok fazla esinlenilmiştir. Özellikle kartal ve şahinden esinlenilmiştir. Bunun nedeni bu hayvanların çok fazla kanat çırpmadan kanatlarını açarak çok uzun mesafeler kat ettikleri gözlenmiş. Bundan etkilenen mühendislerde uçağı bu hayvanların aerodinamiğine göre tasarlamışlar. Bu sayede B-2 az güç kullanarak çok fazla mesafe kat edebilmiş. Zaten B-2’ye yandan bakıldığı zaman tasarım olarak şahine ne kadar benzetildiği görülmektedir. 21 metre uzunluğa, 51,30 metre kanat açıklığına sahip ve 1040 km azami hıza ulaşabilen, yaklaşık 50.000 feet irtifada görevini icra eden uçağın kontrolünü iki pilot sağlamaktadır. Üretilen 21 adet B-2’den günümüzde 20 adedi kullanılıyor. 1 adet B-2 2009 yılında kalktığı Askeri Üs’de piste çakılarak kırıma uğradı. İmha edilen uçağın mürettebatı da kurtarıldı.

B-2 Spirit’lerin yavaş yavaş operasyonel ömrünü tamamlaması nedeniyle Amerikan Hava Kuvvetleri, B-2’nin yerini alacak olan casus uçağı B-21 Raider’ı geçtiğimiz aylarda tanıttı. B-21 Raider’ın yazısı da çok geçmeden gelecek takipte kalın. B-2’nin hikayesi buraya kadar.

B-2 Spirit’in Hikayesi yazımızın daha burada sonuna geldik. Düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın. Herhangi bir öneriniz olursa iletişim kanallarından bizimle irtibat sağlayabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle kendinize iyi bakın.

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00