Uçuş Ekiplerinin Sağlıklı Yaşamı; Aikido (Utku Havuç İle Röportaj)

by Sude Gerçekoğlu

Herkese yeniden merhaba! Konumuz Uçuş Ekiplerinin Sağlıklı Yaşamı hakkında olacak. Ayrıca Sn. Utku Havuç ile güzel bir röportaj yaptık. Keyifli okumalar dilerim.

Kabin Ekibinin ve Uçuş Ekibinin uçuşa uygunluğu koşuları nedir?

1-Görev yapmaya engel fiziksel veya ruhsal rahatsızlığı olmamak.

2-Kalp ve akciğer fonksiyonları normal olmak.

3-Merkezi sinir sistemi normal olması.

4-Gözlüksüz veya gözlüklü görme yeteneğinin 6/9 oranında olması gerekir. Renk körü olmaması lazımdır.

5-İşitme yeteneğinin tam olması.

6-Bulaşıcı hastalık taşımamak.

Kabin memurları ve Uçuş ekibinin düzenli bir hayat sürmesi hem özel hayatı hem de görevi için oldukça önemlidir. En büyük önemi ise uçuş emniyet ve güvenliği açısından büyük önem taşır.

Düzenli uyku nedir?

Düzenli uyku, hafıza artışını sağlar. Duyguları düzenler. Büyüme hormonun en yüksek miktarda gece salgılanmaktadır. Büyüme hormonu, vücudun en etkili onarıcı faktörüdür. Düzenli uyku ile geçirilen gecelerde ise dokuların onarımı ve büyüme en yüksek düzeyde gerçekleştiriliyor. İştahı düzenleyici etkisi vardır. Tüm bunların yanı sıra; vardiyalı çalışıyorsanız eğer yeterli süre uyumak konusunda daha dikkat etmeniz gerekir. Özellikle uzun uçuşlarda uçuş ekibi ve kabin memurları için dinleme süresi verilmiştir.

SHGM kurallarına göre Kabin Ekipleri, kilolarına dikkat etmek zorundadırlar, her sene dönemsel olarak boy-kilo ölçümlerine tabi tutulurlar. Kadınlar için 160-180cm,sahip boy uzunluğunun +5 fazlası Olması çıkmalıdır. Bir insanın boy kitle indeksi uyması gerekmektedir.

Sağlıklı beslenmek ve sağlıksız beslenirsek hayatımıza nasıl etkileri vardır? Onlara bakalım.

Az yemenin önemli unsurlarından bir tanesi vücudun işleyişidir. Çok yemek yiyen bir insanın vücudu ağırlaşır. Bu ağırlaşmanın fazlasına obezite denir. Az yemek kalbin atış ritmini ve kan pompalama faaliyetlerini belirli bir düzene sokmaktadır. Fakat fazla şeker miktarı kan dolaşımında etkili olduğundan kalbi yorar. Dinç bir zihin için en önemli şeylerden birisi az ve öz yemektir. Hazımsızlığı ve mide ağrılarını önler. Cildin yenilenmesini sağlar. Mümkün oldukça hazır paketli ürünler tüketmemeye çalışın. Bu gıdalar tatlı gelse bile vücudumuza verdiği zararı oldukça fazladır. Her insanın Bazal metabolizma hızı farklıdır. O yüzden günlük kalori miktarı da farklıdır.

Havacılık alanında çalışan insanların birçoğu yoğurt veya domates suyu tüketirler. Sağlıklı bir beslenme rutinleri vardır. Havayolları sabah, öğle ve akşam yemeklerini uçuş ekibi ve kabin memurlarının ona göre ayarlamıştır. Kabin ekibi ve Uçuş ekibi yemek dilimleri genelde şu şekildedir;

Kahvaltı:06:00 -09:00

Öğle yemeği:12:00 -14:00

Akşam yemeği:18:00-21:00

Düzenli spor nedir?

Düzenli spor yapmak, bağışıklık sistemi fonksiyonlarını destekler ve güçlendirir. Zihinsel etkinlikleri ve beyin fonksiyonlarını destekler. Bu nedenle düzenli spor yapan insanların anlama ve hafıza yetenekleri daha güçlüdür.

Düzenli spor yapmak, sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazandırır. Çünkü düzenli spor yapan insanlar, emek harcadıklarını bilirler ve sağlıksız beslenmezler.

Düzenli spor yapmak, kaslara ve eklemlere hem esneklik hem de hareket kabiliyeti kazandırır. Yaşam kalitenizi artırır.

Yapabileceğiniz spor aktiviteleri şunlar olabilir.  Pilates , yoga, kardiyo, fitness, Koşu, İp  atlama, Aikdo gibi spor dalları olabilir. Ben de size Aikido savunma sanatı hakkında bilgi vermek istiyorum. Bildiğiniz üzere havacılık sektöründe çalışan inanlar için denge ve dikkat çok önemli iki kavramdır. Uçak kazaların birçoğu, insan hatası yüzünden olmuştur. Korean Air Kabin ekibine savunma eğitimi vermektedir.

Aikido nedir?

Aikido da uyum (ai) ve enerji (ki) yolu (do) olarak Türkçe’ye çevrilebilir.

Aikido’nun diğer ülkere yayılışı daha Ueshiba (O’Sensei- Büyük öğretmen) hayattayken başlamıştır. İlk kez 1951 yılında Fransa’ya, sonra 1953 yılında A.B.D.’ye, 1955’de İngiltere ve İrlanda’ya, 1965’de de Almanya ve Avusturalya’ya götürülmüştür. Daha sonra dünyaya yayılımı hızlanmış ve pek çok ülkede Aikido dersleri verilmeye başlanmıştır. Türkiye’de ise resmi olarak 1982 yılında başlamıştır.

Aikido’da turnuva anlayışı olmadığı için diğer bazı budo sanatlarında olan teknik kurallarından bahsetmek mümkün değildir. Temel haraketleri öğrenen öğrenci sürekli gözlemleyerek ve pratik yaparak tekniklerini mükemmelleştirmeye çalışırlar. Teknik’i kurallar dışında “Etiket” diye adlandırılan ve Budo sanatlarının uyduğu bir dizi kurallar vardır. Savaşçının yolu bu kurallarla belirlenmiştir. Bunlardan temel olarak “disiplin” adı altında da bahsedilebilir. Bir grubu kendine zarar vermeden devam ettirebilmek için kurallar konması gereklidir. Etiket ve disiplin bu ihtiyaçtan doğmuştur ve kuralların devamlılığını sağlarlar Etiket “ben” dediğimiz kimliğimizi kontrol eder ve onu içgüdülerle değil de ahlaki değerlere uygun davranmasını sağlar.                                                                                       

Nebi Vural Türkiye’de en önemli öğretmenlerden birisi olarak bilinir. Türkiye Aikido ve Budo Sanatları Federasyonu Teknik Direktörlüğü görevinin yanı sıra, birçok ülke federasyonunda “Teknik Danışman” olarak görev almaktadır. En önemli görevi, Aikido eğitmenlerinin eğitimlerini vermektir. Uzun yıllardır, Aikido’yu yaymak ve eğitmenleri eğitmek için her hafta, Avrupa ve Asya’nın farklı bir ülkesinde eğitim vermektedir.

Sizler için, Nebi Vural’ın öğrencilerinden aikido eğitmeni Utku Havuç ile konuştum.

Sayın Utku Havuç,

Havacılık sektöründe çalışan insanların bu sporu neden yapması gerekir?

Havacılık alanında aikido sanatı ile uğraşan öğrencileriniz oldukça fazla. 

‘‘Aikido rekabeti değil gelişimi önemseyen bir sanattır. Öncelikle kişiye kendi iradesini eğitebilme zevkini tattırmaktadır. Kendi bedenini ve kendi zihnini kontrol etme becerisini kazandırmayı hedefler. Aikido kişinin kendini tanımasını eksiklerini bilmesini ve bunları nasıl düzeltebileceği ile ilgili bitmek bilmeyen bir çalışmadır. Fiziksel olarak sizden daha dengeli, daha esnek ya da daha sert; daha güçlü ya da daha yumuşak; veya daha hızlı ya da daha dingin olmanızı ister. Zihin olarak ise daha cesur ya da daha temkinli, daha uyumlu ya da daha kararlı olmanızı talep edebilir. Neticede sizi bir dengeye getirmeye çalışır. Bunu stres altında ve sürprizlere hazır olacak şekilde her zaman sakin kalıp en doğru hamleyi yapmanız için istemektedir. Her çalışmada öfkenizi, üzüntülerinizi, kaygılarınızı bir kenara bırakıp o anın gereği neyse sakince onu en verimli şekilde yapmaya çalışırsınız. Fiziksel olduğu kadar zihinsel olan çalışmalar sayesinde kişi tüm beklenmeyen durumlarda hızlı ve doğru karar vermek için gerekli zihin durumuna sahip olmaktadır.

İkinci temel faydası iletişim becerilerini geliştirmesidir. Biriyle çalışırken onun sınırlarını da keşfetmek birlikte bir tekniği icra etmek çok farklı bir iletişim şeklidir. Bu iletişim şekli sözlerle olmadığı için söze bağlı olan tüm dezavantajlardan arınmıştır. Kişinin mecburen kendi gerçeğini yansıttığı bir iletişim şeklidir. Sinirli ve stresli iken yapmacık bir şekilde sözler ile bunu saklayabiliriz. Fakat bedendeki gerginliği saklamak mümkün değildir. Bu da çalışanlardaki karşı tarafı hissetme ve empati duygusunu oldukça geliştirir. Karşı tarafı daha da germeden uyumlu bir şekilde onun hareket açıklığına esnekliğine gücüne hızına ve enerjisine göre doğru cevap vermeyi çalışmaktayız. İlişkilerde bir çatışma olan her durumda gerginliği ve tansiyonu azaltmak için Aikido oldukça iyi bir metot sunmaktadır. Bu da özellikle havacılık gibi stresin oldukça yüksek olabildiği sektörlerde önem arz edebilir.’’ -Utku Havuç

Sayın Utku Havuç çok teşekkür ederiz. Bize aikido kavramı ile ilgili güzel bilgiler paylaştığı için.

Bu haftaki yazım Uçuş Ekiplerinin Sağlıklı Yaşamı; Aikido (Utku Havuç ile Röportaj) hakkındaydı. Diğer yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca Uçuş Ekiplerinin Sağlıklı Yaşamı; Aikido (Utku Havuç ile Röportaj) hakkında görüş ve önerileriniz için benimle Linkedln üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Aikido hakkında bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.


You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00