Dünyanın Dip Noktası: Antarktika

by Onur Akardere

Sahip olduğu coğrafi ve meteorolojik koşullar nedeniyle üzerinde en az insanın yaşadığı kıta olan, Dünyanın Dip Noktası: Antarktika hakkında konuşacağız, hadi keşfe başlayalım!

Pek çoğumuz belgeseller aracılığıyla Antarktika ile ilgili bazı fikirlere sahip olabiliriz. Ancak daha yakından baktığımızda bu kıtada yaklaşık dört bin insanın yaşadığı ve buna bağlı olarak hastane, okul, banka, restoran ve barlar gibi pek çok yaşam alanına ev sahipliği yaptığını görebiliriz.

Antarktika’da bir yerel halk yok. Burada bulunan insanların büyük bir kısmı bilimsel çalışmalar kapsamında kıtada ikamet ediyor. Mevcut koşullar itibariyle şehirleşmenin olmadığı kıtada ülke bazlı istasyonlar bulunuyor. Bunlardan en kalabalık olanı Amerika’ya ait McMurdo istasyonu. Antarktika’nın merkezi kabul edilebilecek bu istasyonda bir insanın sosyal hayatını devam ettirebileceği pek çok imkan bulunuyor.

Sıcaklığın -73 dereceye kadar düştüğü kıtada nisan – ekim aylarına denk gelen dönem tam karanlıkta geçiyor. Güneşin kendini hiç göstermediği bu süreç, kıtada yaşayan insanlar için en zor kısım olmalı.

Kıtada yaşayan insanların depresyon kaynaklı ciddi problemler yaşamamaları için pek çok şey düşünülmüş; hatta 1990 yılından bu yana her yıl düzenlenen IceStock adı verilen bir müzik festivali bile var.

Sayıca fazla olmasa da kıtada ikamet eden insanların ulaşımları hava yolu ile sağlanıyor. Tabii bildiğimiz şekilde tarifeli uçak seferlerinin düzenlenmesi mümkün değil. Kıtada istasyonu bulunan ülkelerin sivil havacılık otoriteleri ancak alınan özel izinlerden sonra sefer düzenleyebiliyor. Uçuş ekipmanlarının sorunsuz çalışmaya devam etmesi için uçak kıtaya iniş yaptıktan sonra tamamen motor kapatmıyor, kısa süre içinde yeniden kalkış yapması gerekiyor. Bu nedenle Antarktika’dan uçağa binecek kişilere önceden eğitim veriliyor. Hatta uçuş gününden önce tatbikatlar yapılıyor. Yolcuların seri bir şekilde uçağa binmelerini sağlamak büyük önem arz ediyor.

Çekya’nın düşük bütçeli hava yolu şirketi Smartwings, Ocak 2022’de kıtaya sefer düzenleyen ilk havayolu şirketi oldu. Oslo’dan kalkan uçak önce Cape Town’a, akabinde 6 saatlik ikinci bir uçuşun ardından Troll Airfield Havalimanı’na indi. Boeing 737 Max ile gerçekleştirilen bu uçuş için tecrübeli ve özel eğitim almış üç pilottan oluşan kokpit ekibi aylar süren bir hazırlık süreci geçirdi. 2 saat kıtada kalan uçak tekrar Oslo’ya döndü.

1979 yılında Antarktika’ya gelen bir uçak kötü hava koşulları nedeniyle düşen görüş mesafesi yüzünden dağa çarptı. Birçok bilim insanı ve araştırmacının olduğu uçaktaki 257 kişinin tamamı hayatını kaybetti.

Dünyanın Dip Noktası: Antarktika yazımın sonuna geldik. Diğer yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Haftaya yeni bir konuyla görüşmek üzere.

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00