Dünya’nın En Şanssız F-4’ü!

by Çağdaş Serkan Kara

Herkese yeni bir yazıdan merhaba bu yazımızda konumuz Dünya’nın En Şanssız F-4’ü! : Türk Hava Kuvvetlerinin envanterinde bulunan F-4 Phantom uçağının başına gelenler hakkında olacak dilerseniz yazımıza geçelim.

20 Kasım 1984 yılında yaşanan olayda Eskişehir 1.Ana Jet Üs Komutanlığından kalkan 77-0293 kuyruk numaralı F-4 rutin bir görev için havalanmıştı. Ön kısımda bir yüzbaşı pilot, arka kısmında yani uçağın silah sistem subayı bölümünde de bir üsteğmen pilot görev almaktaydı.

Görevini başarılı bir şekilde yapan F-4 Phantom uçağı havalandığı üsse yani Eskişehir 1.Ana Jet Üs Komutanlığına geri dönmek için alçalma talimatlarını aldı. 09 pist başına teker koyacak olan uçağın başına alçalma sırasında, düşük irtifada iki motoruna da hava girişlerinden kuş sürüsü girmiş ve uçak itiş kaybı yaşamıştı.

Alçalma pozisyonunda olan uçağın itiş kaybı yaşaması iki pilota da uçağın piste yetişemeyeceğini düşündürttü ve uçağı terk etme kararı aldılar. Fırlatma koltuklarının kollarını çeken pilotlar uçaktan başarılı bir şekilde ayrılmıştı. Pilotsuz kalan F-4 ise alçalma pozisyonunda olduğundan piste teker koymuş ve başarılı bir şekilde inişini gerçekleştirmişti. Kendi kendine inen uçak normal prosedürde paraşüt açarak ve fren yaparak pistte yavaşlardı. Ancak motorlarında takat kalmayan uçak pist üzerinde kendi kendine durmuştu ve pist kenarında bulunan toprak zemine adeta kendini park etmişti.

(Fotoğraf Temsilidir.)
Bu olaydan sonra uçak, Eskişehir Hava İkmal Bakım Komutanlığında bakıma alınarak tamir edildi ve (6) ay gibi kısa bir sürede tekrar uçuşlara verildi.

Bu olaydan sonra uçağın ön pilot bölümüne bir pilot brövesi çizilerek bu uçağa kendi kendine inen uçak unvanı verildi. Hava Kuvvetlerinde ‘Bu uçak pilotsuz da inebiliyor.’ söylentileri de olmuştur.

20 Kasım 1986 yılına kadar başarıyla görev yapan uçak. Bu tarihte yine bir atış eğitim görevine gitmişti. Osmaniye üzerinde eğitimini gerçekleştiren uçak defalarca dalış yapıp eğitim bombalarını atmıştı. Son kez bombaları bırakmak üzere daldığında ise tarih tekerrür etti ve tekrar motorlarına kuş girdi. Alçak irtifada bulunan uçağın kurtarılamayacağını anlayan pilotlar tekrar fırlatma koltuklarını kullandılar ve uçak kurtarılamayarak çakıldı. İnfilak ederek parçalanan uçak havacılık tarihine geçerek kendini havacılığın efsaneleri arasına yazdırmıştır. Kendisi bugün hayatta olmasa da kurtulan 4 pilotumuz da hayatta.

Dünya’nın En Şanssız F-4’ü! yazımızın sonuna geldik. Siz Dünya’nın En Şanssız F-4’ü! hakkında ne düşünüyorsunuz? Biz arkadaşlar olarak karar veremedik sizce kendisi en şanslı uçak mı en şanssız uçak mı? Yorumlarınızı belirtmeyi unutmayın. F-4 ile ilgili daha fazla içerik gelecek takipte kalın.

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00