Havacılıkta Lüks Seyahat: First ve Business Class

by Onur Akardere

Her ne kadar uçak bileti satın alırken pek çok kişi için ilk kriter uygun fiyat arayışı olsa da büyük bir kesim için yüksek ücretler ödeyerek first ya da business sınıfında seyahat etmek hala çok önemli. Havacılıkta Lüks Seyahat algısı, yolculuk esnasında çekilen fotoğrafların sosyal medyada paylaşılması noktasında bir cazibe merkezi sunuyor. Özellikle uzun uçuşlarda yüksek gelir seviyesine sahip kişiler için lüks seyahat neredeyse artık bir ihtiyaç haline geldi. Bu hafta havayollarıyla lüks seyahat kavramını inceleyeceğiz.

Havacılık endüstrisinde lüks kelimesinin içinde geçtiği bir cümlede Orta Doğu hava yolu şirketlerinin özne durumunda olması şaşırtıcı değil.

Uluslararası birçok değerlendirme kuruluşu için de Emirates, Qatar Airways ve Etihad dünyanın en iyi lüks seyahat hava yolu şirketleri konumunda. Emirates A380 uçaklarında first class’ta seyahat ederken duş alabilirsiniz. Qatar Airways QSuit’te size verilen kaşmir pijamalarla rahat bir uyku çekebilirsiniz. Etihad’ın tüm dünyaya Nicole Kidman’lı reklam filmiyle tanıttığı 1+1 ev konforundaki Residance Class’ında kendinizi “yemeğimi çalışma odasında mı, yoksa yatak odasında mı yesem” diye düşünürken bulabilirsiniz.

First ya da business sınıflarında seyahat ettiğinizde size sunulan hizmetler sadece uçuş anından ibaret değil elbette. Birçok hava yolu şirketi uçuş günü havaalanına gelmeniz için sizi lüks araçlarla evinizden alıyor. Havaalanına özel bir bölgeden giriş yapıyorsunuz ve bu şekilde sıra beklemek gibi bir derdiniz olmuyor. Lounge’da uçuşunuzu beklerden yüksek kaliteli yemekler ve içeceklerden oluşan bir mönüyle şımartılmaya başlıyorsunuz. Ardından sadece size tahsis edilmiş bir görevli eşliğinde uçağa geçiyor ve uçuşun keyfini çıkarmaya başlıyorsunuz.

Her ne kadar bugün lüks seyahat denildiğinde öncelikle akla Emirates, Qatar Airways ve Etihad gelse de bu hizmetin başlangıç noktası İngiltere. 1970 yılında kurulan British Caledonian, lüks seyahati yolcularıyla buluşturan ilk hava yolu şirketi. 1978 yılında başlayan bu hizmet, hava yolu için büyük rekabet avantajı sağlayıp, bugün hala faaliyetlerine devam eden Air France ve KLM’i peşinden getirse de British Caledonian 1988 yılında faaliyetlerine son verdi. Aynı zamanda hava yolu aktif olduğu yıllarda hiçbir kazaya karışmayarak ardında kusursuz bir güvenlik sicili bırakmış oldu.

Özellikle pandemi sonrası dünya genelinde yaşanan ekonomik krize rağmen pek çok yolcu hala first ya da business sınıfında seyahat etmeye devam ediyor. Bir örnek vermek gerekirse Dubai – New York parkurunda first class’ta yapılan bir uçuş için ödenen ücret çok fazla. Maalesef herhangi bir üçüncü dünya ülkesindeki asgari ücretle geçinen bir insanın neredeyse 15 yıllık gelirine eşit durumda.

Havacılıkta Lüks Seyahat First ve Business Class hakkında konuştuk. Haftaya farklı bir konuyla görüşmek üzere.

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00