Uçaklar Neden Beyaz Renktedir?

by Ela Erdem

Hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen uçaklar, üst düzey teknoloji ile donatılmış mühendislik harikalarıdır. Gökyüzüne baktığımızda mühendislik harikası olan uçakların hemen hemen hepsinin rengini beyaz olarak görürüz. Peki Uçaklar Neden Beyaz Renktedir? Sorusu hepimizin aklına gelmiştir. Uçaklarda beyaz rengin tercih edilmesinin hem teknik açıdan hem de ekonomik açıdan birçok sebebi vardır. Bu kadar çok beyaz renk tercih edilmesinin sebebi acaba nedir? Bu durumun başlıca üç sebebi vardır.

  • Uçak gövdesinde olması muhtemel çatlak, kırık ve çiziklerin daha kolay tespit edilebilmesi,
  • Maliyetinin diğer renklerden daha düşük olması,
  • Daha fazla ısı avantajına sahip olmasıdır.

Beyazın özellik olarak diğer renklere nazaran çok daha bir iyi yansıtıcı olduğu bilinen bir gerçektir. Bu özellik sayesinde gövdesine gelen ısıyı aynı şekilde geri yansıtmayı başarır. Böylece, sıcak hava koşullarında uçağın iç sıcaklığı çok daha çabuk düşürülebilir ve çok daha az enerji sarf edilmiş olur.

İçi boş şekilde ve yeşil renkte fabrikadan çıkan uçakların gövdesinden aviyoniğine, motorlardan, kuyruğuna kadar tüm parçalar, şirketlerin istek ve tercihleri doğrultusunda boyanır. Makyaj kısmında havayolu firmalarının çoğu beyaz rengi tercih eder.

Hasar Tespitini Kolaylaştırır

Uçaklar mühendislik harikası olup karmaşık bir yapıya sahiptirler. Bu yüzden düzenli olarak bakım ve kontrole girerler. Amaç çatlak, aşınma, korozyon ve yağ sızıntısı gibi hasarları kolayca tespit etmektir. Bu sayede fiziksek deformasyonların oluşturacağı hasarlar tespit edilip, pilotların ve yolcuların güvenliği sağlanır.

Kuş Çarpmasını Engeller

Uçaklar kalkış, iniş ve seyir halindeyken çok hızlı hareket ettikleri için kuşlara çarpma olasılıkları yüksektir. Kuşlar uçuş güvenliği için önemli bir tehdit olabilir. Beyaz renk, uçakların kuşlara görünürlüğünü artırabilir ve potansiyel olarak kuşların uçağı algılamasını ve kaçmasını sağlar. Koyu renkler ise kuşların gözlerindeki algısını düşürerek, kuşların uçağı algılama ve sezgi yeteneklerini azaltır.

Uçaklar Nasıl Boyanır?

Uçaklar boyama sürecinin sonunda ilk günkü görünümlerini yeniden kazanıyor.

8 bin metre kare genişliğindeki tam donanımlı 2 adet uçak boya hangarında gerçekleştirilen çalışmalar 40’ar kişilik ekipler tarafından yürütülüyor.

Geniş gövde (çift koridor) ve dar gövde (tek koridor) uçaklar için boya uygulamaları toplamda 8 ile 15 gün arası süren çalışmaların sonucunda tamamlanırken sonrasında uçaklar uçuşa tekrar hazır oluyor.

Boyama işlemi üç aşamada gerçekleştiriliyor

Boyama işlemi için hangara alınan uçağa önce bakıma giriş prosedürleri uygulanıyor.

Sonrasında uçak maskeleniyor ve ilk aşamada boya sökücü ile eski boya ve astar uçaktan arındırılıyor.

Boya Sökümü

Boya sökümü tamamlanan uçak kimyasal bir yıkama işlemi görüyor ve uçağa tekrar astar uygulanıyor.

Boyama

Son aşamada uçağın son kat boyaması ile logo ve bayrak görsellerinin uçağa yerleştirilmesi yapılıyor.

Logo Yapımı

Yeni boya ve görseller ile ilk günkü görünümüne kavuşan uçaklar vernik uygulaması ile bir kat daha parlaklık kazanıyor.

8 ile 15 gün arasında süren çalışmalar sonrasında uçağın bakım çıkışları da tamamlanarak uçak sefere veriliyor.

Uçak Boyasına Ait İlginç Detaylar

Dünyanın en büyük yolcu uçağı, Airbus A380’in 3 bin 100 metrekarelik gövdesini, Hamburg Finkenwerder tesislerinde, 100 kişilik bir ekip, 4 vardiya halinde çalışarak 21 günde boyuyor. Kanat ayrıca boyanıyor!

24 boyacı, her biri 60 dakika süren 3 astar çekiyor. Daha sonra 3 kat boyama yapılıyor. Toplamda 650 kg boya kullanılıyor. Uçak boyandıktan sonra yaklaşık 70 kg ağırlaşıyor.

Bir uçak boyasız uçamaz çünkü boya uçağı korozyon etkisinden koruyor. Yıldırım çarpmalarında da iletkenlik sağlıyor. Yakıt sarfiyatını azaltıyor.

Uçakların ortalama olarak 8-10 yılda boyanması öneriliyor. Ve bir uçağı boyamanın maliyeti 50 bin ila 200 bin Dolar arasında değişiyor.

Uçaklar Neden Beyaz Renktedir? yazımın sonuna geldik. Diğer yazıma buradan ulaşabilir, Uçaklar Neden Beyaz Renktedir? hakkındaki görüşlerinizi bana ulaştırabilirsiniz.

Kaynak
  • Airturkhaber.com
  • Havauzay.org

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00