Top Gun Filmindeki Uçak: P-51 Mustang

by Çağdaş Serkan Kara

Herkese yeni bir yazıdan merhaba bu yazımızda konumuz Top Gun Filmindeki Uçak: P-51 Mustang hakkında olacak. Dilerseniz yazımıza geçelim.

Efsanenin Doğuşu

2.Dünya Savaşından miras kalan nice efsanelerden bir tanesi de P-51 Mustang’tir. P-51’in hikayesi 1940 yılında başlıyor. İngiliz Hükümeti, Amerikalı şirket North American Aviation’dan kendilerine daha fazla P-40 Tomhawk üretmelerini istedi. 1938 yılında ilk uçuşunu yapan P-40 Tomhawk artık dönemin şartlarına göre performans açısından yetersiz kalıyordu. Ayrıca menzili de kısaydı. Bu faktörler göz önünde bulundurulunca daha fazla P-40 üretmek mantıksız bulunuyordu. North American Aviation şirketi ise yeni bir uçak tasarlama fikrine daha sıcak bakıyordu. Yapılan çeşitli görüşmeler sonucunda 4 Mayıs 1940 tarihinde P-51 Mustang’in üretimine başlandı ve 29 Mayıs 1940 tarihinde İngiliz Hava Kuvvetleri 320 adet sipariş verdi. İngiliz Hava Kuvvetleri ilk uçağın 1941 Ocağına kadar teslim edilmesi şartı koştu. Edgar Schmued yönetimindeki mühendis gurubu çalışmalara başladı.

İlk prototipin tamamlanması yaklaşık 117 gün sürmüştü.

NA-73X adındaki prototipte sıvı soğutmalı Allison motoru kullanılmıştı. Prototip çeşitli yer ve hava testlerinden geçti. Test aşamalarında uçak, olağanüstü performans sergiledi ve İngilizler tarafından ek 150 adet sipariş daha verildi. NA-73X prototipi, sipariş verildikten sadece 102 gün sonra, Eylül 1940’ta piyasaya sürüldü ve ilk olarak 26 Ekim 1940’ta, sözleşmenin 149. gününde kısa bir geliştirme ve test sürecinden sonra savaşa katıldı ve gökyüzünde görev yaptı. 1 pilotla görev yapan, 11,27 metre kanat açıklığına, 9,74 metre yüksekliğe sahip ve 703 km hıza çıkabilen avcı ve avcı-bombardıman uçağı P-51, daha sonra İngilizler tarafından ‘Mustang’ lakabını alacaktı. Yüksek performansıyla Amerikan Hava Kuvvetleri’nin de ilgisini çeken uçak, Amerikalılar tarafından da sipariş almış ve görev yapmıştır.

2. Dünya Savaşında ve Kore Savaşında kullanılan uçağın günümüze kadar birçok varyantı üretildi. Günümüzde ise sivil ve yarış uçağı olarak göklerde görmemiz mümkün. Hatta 2022’nin en çok hasılat yapan filmlerinden bir tanesi olan, Top Gun: Maverick filminin giriş ve çıkış sahnelerinde bu uçağı görürüz. Tom Cruise’un kendi uçağı olan P-51, 1946 yılında üretilmiştir ve yaklaşık değeri 4 milyon dolardır. Tom Cruise’un bu uçağa 2001 yılından beri sahip olduğunu da hatırlatalım. Havacılık sevgisi 1986 yapımı Top Gun’la başlayan ve 1994 yılında tescilli pilot olan ünlü aktör, P-51 Mustang uçağıyla Top Gun: Maverick’in çıkış sahnesini gerçekleştirmiş ve uçağı kendisi uçurmuştur.

Midjourney ve Çıkış

Top Gun Filmindeki Uçak: P-51 Mustang yazımızın burada sonuna geldik. Havacılığın bir efsanesinin daha hikayesini kaleme aldık.

Sizin P-51 Mustang hakkındaki düşünceleriniz nelerdir bizimle paylaşmayı unutmayın. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere kendinize iyi bakın. Son olarak yapay zekâ botu olan Midjourney’e P-51 Mustang’i hayal etmesini istediğimde bana bu fotoğrafı verdi.

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00