Uçaklar Hangi Ülkenin Üzerinden Geçmez

by Fatma Berrin Kurtoğlu

Selam havacılık okurları. Uçakların neredeyse uçmadığı nokta yok ancak dünyanın bazı bölgeleri var ki, rotayı uzatmak pahasına, oralardan neredeyse hiç uçak geçmiyor. Bazı yerleri siyasi, tarihi, dini ve çevresel nedenlerden dolayı katı kurallarla uçakların uçuşlarına kapalıdır. Bu yazım Uçaklar Hangi Ülkenin Üzerinden Geçmez hakkında gelin birlikte öğrenelim.

1-Çin’in Tibet Bölgesi

Asya’daki uzun mesafeli uçuşlarda üzerinden uçulmayan Tibet Özerk Bölgesi, Çin’e bağlı seyrek nüfuslu ve dağlık bir alanıdır. ‘Dünya’nın Çatısı’ olarak bilinen bu bölgenin üzerinde uçulmamasının birçok nedeni bulunuyor.

Tibet, deniz seviyesinden yüksekliği ortalama 5.000 metreyi bulan ve içerisinde dünyanın en yüksek yeri olan Everest Tepesi’ni barındıran bir coğrafya. Bu coğrafi özelliği uçakların bölgeden uzak durmasının en önemli nedenlerindendir.

Akla şu soru gelmiştir. Uçaklar çok daha yükseğe çıkabilir fakat kabin  basınçlandırma sisteminde yaşanması muhtemel bir arıza durumunda, yolcuların rahat bir biçimde nefes alıp vermesini sağlamak amacıyla ilk olarak oksijen maskeleri devreye girer.

Ancak oksijen sisteminin kapasitesi ancak 15–20 dakikalık bir süre için yeterlidir.
Bu yüzden, kabin basınçlandırma sisteminde bir arıza meydana geldiğinde pilotlar, uçağı, 10.000 feet (3.000 metre) irtifaya çekmek zorundadırlar.

Yukarıda da belirttiğimiz üzere, Tibet bölgesinin çoğu yerinde yükseklik, bu seviyenin çok daha üzerindedir.
Dolayısıyla bu bölgede, acil bir durum anında, uçakların güvenli bir biçimde alçalabilecekleri bir ortam yoktur.
Kabin basıncı konusunun yanı sıra, Tibet bölgesinin, özellikle çift motorlu uçakları ilgilendiren bir kısıtlayıcı yönü daha var.
Bir motor arızası halinde, tek motorun gücüyle uçaklar, aynı irtifayı tutturmakta güçlük yaşayabilir.
Bu gibi acil durumlarda, bir miktar alçalmak gerekebilir. Yüksek dağ sıralarından oluşan bölgeler, risk oluşturabilir. Ayrıca yüksek dağlık bölge olduğu için Tibet Platosu ve çevresindeki türbülansların şiddeti çok daha fazladır. Soğuk olan dağların üzerindeki irtifada uzun süre seyretmek yakıtın donma riskini artıracaktır.

Bunun yanı sıra bölgede uçaklardaki radar sistemini destekleyecek radar sistemi bulunmuyor. Olası bir kaza durumunda enkaza zor olacak bir bölgedir.

Uçaklar Tibet’in kenarından dolaşarak, varacakları yere doğru uçarlar.

2-Ülkeler Birbirini Tanımazsa

Dünya üzerindeki bütün havayolu şirketleri tescilini aldığı ülkeye bağlıdır. Aynı durum tanımayan ülkenin hava araçları ve şirketleri için de geçerlidir.

3-Suudi Arabistan

İslamiyet’in kutsal şehri Mekke’nin üzerinden uçuşlar yasaktır. Uçakların Mekke sınırına girmesi ve özellikle Kabe’nin üzerinde uçmasına izin verilmiyor.

4-Peru

Peru son zamanlarda turist açısından çok ziyaret edilen bir bölge ve buraya yeni bir havalimanı yapılmak isteniyor. Ancak bölgenin kırılgan ekolojisi ve Machu Picchu’daki inka kalıntılarının önemi nedeniyle bu bölgede uçuşlar yasaktır.

Ayrıca tarihi yapılarda risk oluşturmaması için uçuşlar yasaktır. Örneğin Yunanistan’ın Atina Akropolis’te tepe de yer alan Athena’nın tapınağı Portenon’dur.

Siyasi öneme sahip riskli merkezler, kalabalık turistik alanlar ve savaş olan bölgelerde uçuşlar yasaktır.

Uçaklar Hangi Ülkenin Üzerinden Geçmez yazımın sonuna geldik. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle!

Kaynak

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00