Otuz Yılın En Ölümcül Kazası

by Aybike Kolukırık

Herkese yeni bir yazıdan merhaba. Bu yazımızda konumuz; Otuz Yılın En Ölümcül Kazası hakkında olacak. Dilerseniz yazımıza geçelim.

Nepal’in başkenti Katumandu’dan, Annapurna sıradağlarınının altında sıkışmış olan ülkenin ikinci büyük şehri Pokhara’ya yolculuk, en popüler turistik rotalardan biridir. 15 Ocak 2023 10.33 sıralarında pazar sabahı, dünyanın farklı ülkelerden 68 yolcunun yer aldığı Yeti Havayolları’na ait ATR 72 tipi uçak (9N-ANC) Katmandu’dan kalkış yaptı. Ancak Pokhara Havalimanı’na iniş yaklaşık 20 saniye kala düştü. Kaza, Nepal’de son 30 yıldır en çok can kaybına yol açan uçak kazası oldu. Uçak, eskiden iç hat uçuşları için kullanılan havaalanı ile mevcut Pokhara Uluslararası Havaalanı arasında akan Seti Gandaki Nehri’nin kıyısında bulunan ormanlık araziye düştü ve alev aldı. Birçok sayıda asker ve görevli bölgeye yönlendirildi.

Nepal sivil havacılık otoritesine göre uçakta 37 erkek, 25 kadın, 3 çocuk ve 3 bebek olmak üzere toplam 68 yolcu vardı. Yolcuların, 53’ü Nepalli, 5’i Hintistanlı, 4’ü Rus, 2’si Koreliydi. Kalan 4 yolcunun İran, Arjantin, Avusturya ve Fransız oldukları açıklandı. Dört mürettebatın tamamı Nepalli olduğu açıklandı. Kazada, 68 yolcu ve 4 müretabatın tamamı hayattını kaybetti. Kokpit ses kayıt cihazının ve veri kayıt cihazının bulunduğu açıklandı. Katmandu Havalimanı yetkilisi Teknath Sitaula, her iki kayıt cihazının da iyi durumda olduğunu belirtti. Cihazların, analiz edileceği ve kaza nedeninin araştırılacağı bilgisi verildi. Kazanın soruşturulması için Turizm Bakanı Nagendra Ghimire başkanlığında 5 kişilik bir komitenin oluşturulmasına karar verildi.

Nepal’de uçak kazası nedeniyle ulusal 1 günlük yas ilan edildi Nepal’de onlarca kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasının ardından Başbakan Pushpa Kamal Dahal, yarın ülke genelinde ulusal yas ilan edildiğini açıkladı.

Yeti Havayolunun İlk Kazası Değil

Nepal’de 29 Mayıs 2022’de turizm kenti Pokhara’dan kalkarak ülkenin batısındaki Jomsom kasabasına giden Yeti Air’e ait uçağın havalandıktan kısa bir süre sonra kule ile irtibatı kesilmiş ve ardından düştüğü belirlenmişti. Arama kurtarma çalışmaları sonrasında uçağın enkazını bulan ekipler, iki günün sonunda 22 kişinin cansız bedenine ulaşmıştı. Uçakta 13 Nepalli, 4 Hint, 2 Alman yolcu ile 3 mürettebat bulunuyordu.

Otuz Yılın En Ölümcül Kazası yazımın sonuna geldik. Diğer yazıma buradan ulaşabilirsiniz, görüşmek üzere.

KAYNAKÇA

  1. Kaynak
  2. Kaynak
  3. Kaynak
  4. Kaynak

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00