Güvenlik Kontrolü

by Sude Gerçekoğlu

Herkese yeniden merhaba! Bu haftaki yazım Güvenlik Kontrolü hakkında olacak. Keyifli okumalar dilerim.

Bir uçak neden aranmalıdır? Uçuş öncesi yapılan kabin kontrolü, tüm yer görevlileri kabin terk ettikten sonra uçağa ait olmayan ve normal kanallardan gelmeyen malzemenin tespiti için yapılır. Güvenlik Kontrolü 2 Nisan 1986 TWA Roma-Atina kazasından sonra Uçuş öncesi Güvenlik Kontrolü başlamıştır. Uçuş öncesi güvenlik kontrolü uçağın uçuş işlemleri belirgin ya da yüksek riskte olarak değerlendirilmesi halinde, yanlış uçağa binen ya da uçmaktan vazgeçen yolcu olması durumunda uçağa tehdit oluşturabilecek bir madde bırakıp bırakmadığının kontrolü amacıyla. Kabin Ekibi ve Uçuş Ekibinin kontrol etmesi gereken kısımlar.

Kabin Ekibinin Kabinde Kontrol Edeceği Bölgeler

  • Yolcu Koltukları, koltukların her tarafına bakılarak yabancı madde olup olmadığı kontrol edilir.  
  • Koltuk Cepleri cepler kontrol edilir.
  • Can Yelekleri, bulunduğu kısım dikkatli bir şekilde kontrol edilir.
  • Baş üstü Dolapları, boş olan dolaplar gözle kontrol edilir. Malzeme olan dolaplar elle malzemelerin bulunduğu alanda yabancı madde bulunmaması gerekir.
  • Acil Durum Malzeme Dolapları, malzemeler yerlerinden çıkarılmadan kontrol edilir.
  • Tüm Alan, yabancı cisim olup olmadığı kontrol edilir.
  • Çöp Kutusu
  • Dolaplar, açılarak iç gözü kontrol edilir.
  • Kabin Ekibi Koltukları, mutlaka kontrol edilmesi gereken yerdir. Eksik malzeme varsa teknik ekibe söylenmesi ve listeye yazılması gerekir.
  • İkram Malzemeleri,  servi malzemeleri ve  trolleyler gözle görülerek kontrol edilmesi gerekir. Her tarafına bakılması gerekir.

Uçak güvenliği arama kontrol listesi formu 2 kopya olacak şekilde düzenlenir. Kabin Ekibi kontrol işlemlerini tamamladıktan sonra Kabin Amiri imzasını attıktan sonra Kaptan pilota Uçak güvenliği arama kontrol listesi teslim eder. Kaptan ve Yardımcı Kaptan Pilot kendi güvenlik aramalarını bitirince en son imzayı o atar. Sonra uçağa yolcu alımı başlar. Yolcu alımından sonra Kabin Memurları Yolcu sayımı yaparlar. Bu önemli bir durumdur. Yolcu sayımı kalkışta ve inişte aynı yolcu miktarı bulunması gerekir. Kabin Memurları kabin içinde iyice her konuyu ayırt etmelidir. Dışarıdan gelebilecek tehditlere karşı önlemlerini almalıdırlar.

Bu haftaki yazım Güvenlik Kontrolü hakkındaydı. Diğer yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Görüşmek üzere.

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00