Ses Hızını Aşan A380

by Çağdaş Serkan Kara

Herkese yeni bir yazıdan merhaba. Bu yazımızda konumuz nadir görülen bir olaya ait. Yaptığı tarifeli sefer sırasında ses hızını aşan Emirates Hava Yollarına ait A380 bu yazımıza konu olacak.

Geçtiğimiz haftalarda rutin bir tarifeli seferini yapan Emirates Hava Yolları’na ait Airbus A380, yaklaşık olarak 33.000 feet irtifada yani yerden 10.000 metre yukarıda ses hızını aştı. New York-Dubai seferini yapan A380 Flight Radar 24 verilerine göre 650 knot hızda seyrediyordu. Yani bu sürat yaklaşık olarak 1200km/s. Bu hızda uçtuğu esnada ses hızından yaklaşık olarak 70 knot yani 150 km daha hızlı uçuyordu. Uçak ses hızını aştığı esnada bir fotoğrafçı tarafından fotoğraflandı işte o görüntü.

Peki Bu Olay Nasıl Yaşandı?

Yolcu uçakları seyir esnasında ses hızına asla ulaşamazlar bunun nedeni uçağa etki eden kuvvetlerden bir tanesi rüzgardır. Karşıdan gelen rüzgâr uçağın süratini doğal olarak engelleyeceği için uçağın hızı ses hızına ulaşamaz. Bir diğer nedeni ise uçakların kapasitelerinin o hızlara ulaşamayacağı gerçeğidir. Peki A380 ses hızına nasıl ulaşabiliyor? Bunun nedeni Airbus A380’in tasarımı gereği seyir irtifasında 1185 km hıza ulaşabilmesidir. Yani dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380 neredeyse ses hızına yakın hızda uçabilecek şekilde tasarlanmıştır.

Peki ses hızını nasıl aştı? Bunun nedeni ise kuyruktan esen rüzgarlardan kaynaklanıyor. Bu tür rüzgarlara Jet Stream rüzgarları deniyor. Jet Stream rüzgarları batıdan doğuya doğru esmektedir ve hızları 60 knot’a kadar çıkabilir. Amerika Birleşik Devletleri’ne sefer düzenleyen birçok doğulu hava yolu, uçuşun dönüş bacağını icra ettiklerinde yani batıdan doğuya doğru uçtuklarında bu rüzgâra maruz kalırlar. Kuyruktan alınan rüzgâr sayesinde de hızları artmış olur. Böylece uçaklar varacağı destinasyona daha hızlı ve daha az yakıt tüketerek gitmiş olur. Ayrıca zamandan da tasarruf edilir. İşte Airbus A380 ses hızını bu şekilde aştı. Kuyruktan aldığı rüzgâr sayesinde hızı 1200 km’ye çıktı ve bugün bu yazının konusu oldu.

Ses Hızını Aşan A380 yazımızın da burada sonuna geldik düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00