Havacılıkta İşe Alım ve Sosyal Medya İlişkisi

by Ela Erdem

Herkese yeni bir yazıdan merhaba! Bu yazımda Havacılıkta İşe Alım ve Sosyal Medya İlişkisi hakkında konuşacağız.

Başvuru sahiplerini çekmek için internette bir iş ilanı vermek günümüzde yaygın bir uygulamadır.

Bazı ünlü web sitelerinde dünyanın her yerinden adayları çekmek için uluslararası boş pozisyonlar dahi yayınlanmaktadır. E-işe alımın temel amaçlarından biri, nitelikli başvuru havuzu ve süreci daha verimli hale getirmektir.

Bu platformların üç tematik alanda insanları kullanıma teşvik edici pozitif özellikleri mevcuttur. Anonim konuşma ve bireysel mahremiyet, fikirleri ifade etme yeteneği veya olumsuz bir özgürlük olarak ifade edildiği gibi sansürden kurtulma ve inovasyon için teknik olanaklar sosyal medyaya olan yönelimi arttırmaktadır

Sosyal medyanın işe alımda zaman ve maliyet açısından pek çok faydası olmasına rağmen çekingen davranan firmaların genellikle başarılı alımlar gerçekleştirememekten korktukları bilinmektedir. Fakat kişilerin kendi profillerini oluşturdukları sanal ortamlarda dürüst olmaya yatkın oldukları bilinmektedir. Bunun sebebi olarak onu tanıyan insanların kullandığı mecralarda karşısına çıkma ihtimalidir. Ve yanlış bir izlenim vermemek adına kişilerin doğru bilgiler verdiği düşünülmektedir.

Bu yaklaşımla ilgili olarak Denizli (2020)’nin şu tespiti önemlidir; genç kuşağın işe yönelik tutumları bilgi teknolojileri ile birlikte değişmektedir. Gelecek kuşak çalışanların ihtiyaç ve öncelikleri iş gücü piyasasının gelişimini etkiler. Ve bu gibi trendlere nasıl uyum sağlandığı da işletmelerin gelecekteki yetenekli çalışanlar için olan mücadelelerinde rekabet edebilirliklerini etkileyecektir. İnternet, mobil ve bilgi teknolojilerini oldukça sık kullanan, hatta bir yaşam tarzı haline getiren 1980 ve sonrası doğumluların günümüzde orta ve üst düzey yönetici pozisyonlarında çalışmaları ve iş gücü piyasasındaki sayısal çoğunlukları, piyasanın dinamiklerini bu kuşağın yaşama şekline göre biçimlendirmektedir. Söz konusu kuşak internetin olmadığı bir dünyayı hiç deneyimlemediğinden bilişim teknolojileri onlar açısından oldukça vazgeçilmezdir.

Bu paragraftan da anlaşılacağı üzere bahsi geçen kuşağa ulaşabilmek adına yeniliklere ayak uydurmak ve kuşaklara erişmek için ulaşılacak kanalları iyi belirlemek gerekmektedir. Teknolojik cihazlar sayesinde zaman ve mekânın mesafeleri ve sınırları ortadan kaldırıldı, ancak bu buluşlar ve süreçler, bazı durumlardan vazgeçmemizi zorunlu kılmıştır. Yer ve zaman kavramının önemini kaybettiği sosyal medya platformları da sözü edilen nesille buluşmak adına doğru mecralar olabilir. Doğru personeli bulmak için onları hangi kanallarda arayacağı bilinmelidir.

İnsan kaynakları departmanlarının geleneksel yöntemlerden insan kaynakları yöneticiliğine geçiş ile stratejik bir önem kazandığını, önceliklerini ve beklentilerini değiştirdiği söyleyebiliriz.

Oluşan bir pozisyonda öncelikle işin gerekliliklerini belirleyip ve beklentilerini netleştiren firmalar daha sonrasında bu işin gerekliliklerini yerine getirebilecek adaylara ulaşmaya çalışmaktadır.

havacılıkta
Sosyal Medya ile Başarılı İşe Alım Oranı

İç kaynaklardan yararlanmayan veya daha geniş bir kitleye ulaşmak isteyen firmaların %79’unun sosyal medyadan faydalandığı anketlerin sonucunda ortaya çıkan bir bilgidir. Bu yönelimin sebebinin daha çok adaya ulaşma isteği olmakla birlikte düşük maliyetli olmasının etkisinin olduğunu söylemek doğru olacaktır.

Adayların %99’unun sosyal medya kullandığı bu dönemde istenilen her kitleden bireylerle bu kanallar yardımıyla iletişime geçmeye çalışmak oldukça doğru bir aksiyondur. Teknolojinin içinde doğan Z kuşağı için bu duruma adapte oldukları zaten bilinen bir bilgiydi. Araştırmalar sayesinde iş arayanların %32’sinin rekabet ortamında kendilerine yer bulmak adına sosyal medya platformlarında bireysel profil oluşturdukları da fark edilmiştir.

Her daim güncel kalmak zorunda olan havacılık sektörü de güvenirliği tescilli olan mecralarda işe alım için kendilerine personel havuzu oluşturarak bu süreci en sağlıklı şekilde sürdürmeye çalışmaktadırlar. Çağın yenilikleri ve getirdikleri ile iç içe olan bu sektörün sosyal medya kanalları ile işe alımda yeniliklere ayak uydurduğu söylenebilir.

Sonuç olarak sosyal medya kanalları; havacılıkta işe alım sürecinde daha çok aday ile firmaları buluşturan, beraberinde zamandan ve maliyetten tasarruf ettiren platformlardır. Doğru kullanıldığında %71’i gibi başarılı işe alımlar gerçekleştirilebilir.

Havacılıkta İşe Alım ve Sosyal Medya İlişkisi yazımın sonuna geldik. Diğer yazıma buradan ulaşabilir, Havacılıkta İşe Alım ve Sosyal Medya İlişkisi ile ilgili görüşlerinizi bana ulaştırabilirsiniz. Görüşmek üzere.

Kaynak

  • Aşar, N. (2020). Examination of the links between communication and environment in urban areas and their change in the digital age. İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Social Media Factor in Recruitment Process: A Research on Aviation Sector, Journal of Social, Humanities and Administrative Sciences
  • Denizli, U. (2020). İşe alım sürecinde sosyal ağ siteleri ve işveren markası. Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi. Rahmany, S. M. (2018). The effect of recruitment and selection process on employees’ performance: The case study of Afghanistan’s civil servant. İstanbul Aydın Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00