Havacılıkta Üretilemeyen Uçaklar

by Çağdaş Serkan Kara

Herkese tekrardan merhaba bu haftaki yazımda üretilemeyen uçaklar konusunu ele alacağım. Hadi yazımıza geçelim.

1-Boeing 2707

60’lı yıllarda giderek popüler olan havayolu taşımacılığında sesten hızlı yolcu uçaklarının da dönemi başlıyordu. İnsanlar geleceğin sesten hızlı yolcu uçaklarında olduğunu düşünüyordu. Sovyetler Birliği Tupolev 144’ü geliştirirken Amerika Birleşik Devletleri bu yarışta kendini unutturmamıştı ve Boeing 2707 projesiyle masaya oturmuştu. Boeing 2707’nin -100,-200 ve -300 olmak üzere üç varyantı vardı ve değişken kanatlara sahipti. Ses hızının 3 katı hızında yani 3,00 mach hızla uçabilecek ve 300 yolcuyu taşıyabilecek şekilde dizayn edilen Boeing 2707; çevresel faktörler ve devletin fon kesintisi nedeniyle kağıt üzerinde bir proje olarak tarihin tozlu raflarında yerini almıştı. Prototipi Amerika’da Hiller Havacılık Müzesinde sergilenen 2707; asla üretilememişti. Boeing 2707’den ileriki yazılarımda detaylı olarak bahsedeceğim.

2-MD-12

1990’lı yıllarda Mc-Donnel Douglas firması kamuoyuna çılgınca bir proje sunmuştu. Süper Jumbo olarak adlandırılan MD-12; Boeing 747’yi tahtından etmeyi planlıyordu. Boeing 747’nin ikonik kalbur tasarımı yerine tamamen kuyruğa kadar uzanan ikinci kat, yolcu kapasitesi açısından çok olanaklıydı. Boeing 747’den daha fazla yolcu taşıyabilen ve daha büyük olan MD-12 gelecekte hayata geçirilecek olan Airbus A380’e çok benziyordu. Ancak 90’lı yılların başında başlayan Körfez Savaşı havayollarının gözünün yaşına bakmamış ve iflas etmelerine neden olmuştu. Böyle bir kriz ortamı içerisinde MD-12’yi üretmek hiçte olanaklı görünmüyordu. Çift katlı yolcu uçağı üretmek başlı başına bir maliyet iken savaşın açmış olduğu krizde MD-12 kendine asla yer bulamamıştı. 1996’yılında MD-12’yi gökyüzüne kavuşturmak isteyen Mc-Donnel Douglas, Süper Jumbo çağına asla başlayamamıştı. Bu proje de üretilemeyen uçaklar rafına kaldırıldı.

3-Horten Ho 229

B2’den 50 yıl önce uçan kanat olan ve gövdesi bulunmayan, kokpiti kanat üzerinde olan uçak, 2.Dünya Savaşında Naziler için Reimar ve Walter Horten kardeşler için tasarlanıp inşa edilen avcı ve bombardıman uçağıydı. Prototipinin test uçuşunda motorunu yakması ve düşmesi projeyi iptal etmiştir. Horten kardeşler yeni prototiple uğraşırken Amerikalılar Almanya’yı taradı ve Horten’in tesisine baskın düzenledi. Londra’ya götürülen prototipler şuanda Amerika’da sergileniyor.

4- Fairchild XC-120 Packplane

İlginç uçakların başında gelen bu uçak dahili bir kargo bölmesi yerine gövde altına yerleştirilen ve takıp çıkarılabilen bir kompartımana sahipti. Amaç, kargonun bölmelere önceden yüklenmesini sağlamaktı; böyle bir düzenlemenin kargo yükleme ve boşaltma işlemlerini hızlandıracağı iddia ediliyordu. Neticede bu uçağı çeşitli hava gösterilerinde görsekte asla seri üretilmedi ve en sonunda hurdaya çıkarıldı.


Bu haftalık yazım bu kadar ilginize teşekkür ederim. Önümüzdeki hafta yeni içeriklerle karşınızda olacağım. Benimle sosyal medya hesaplarımdan veya iletişim bölümünden irtibata geçebilirsiniz. Haftaya görüşmek üzere.


You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00