THY’deki Gelişmeler ve Gelecek

by Çağdaş Serkan Kara
ref: https://www.youtube.com/watch?v=F0YtYGtZ55c

Herkese tekrardan merhaba. Bugün ki yazımızın konusu THY’deki gelişmeler ve gelecek olacak dilerseniz vakit kaybetmeden yazımıza geçelim.

Değişen Yönetim

Hepinizin malumu ki Türk Hava Yollarında yönetim değişti. Yönetim kurulu başkanlığını devreden İlker Aycı, yerini Ahmet Bolat’a bıraktı. Bu değişimden bu yana Türk Hava Yolları’nda Aycı’nın açmış olduğu müdürlükler kapatılırken çok sayıda yeni atamalar olduğunu gördük ve hala daha bu atamalar devam ediyor. Şüphesiz THY, İlker Aycı döneminden sonra Ahmet Bolat döneminde epey bir değişime uğradı. Son zamanlarda THY yönetiminden gelişmeler ve radikal kararlar duyuyoruz.

Uçak Alımları
Ref: http://www.airline-empires.com/index.php?/gallery/image/30330-turkish-airlines-airbus-a220-300/

THY yönetim kurulu başkanı Ahmet Bolat, bir basın toplantısında A220 uçaklarıyla ilgilendirdiklerini duyurmuştu. Bizde bu bilgiyi Murat Herdem sayesinde öğrenmiştik. Belli ki ilgileri ciddileşti ve çok yakında A220 tipi uçaktan 30 adet sipariş vermeye hazırlanıyorlar. Bölgesel bir uçak olan A220’nin, THY renklerini çok yakında alacağı muhtemel görünüyor. Anadolujet filosunu gençleştirme çalışmalarını da başlatan yönetim filoya Boeing 737-MAX 8 tipi uçaklar katmaya başladı. Bu uçaklar Anadolujet’in siparişi değildi tabii ki. Rus merkezli S7 Airlines’ın imal edilmiş MAX uçakları, Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle yaptırım olarak teslim edilmedi. Boeing’in elinde kalan uçaklara Anadolujet talip oldu ve şu anda uçaklar filoda görev yapmaya başladı. Aynı zamanda Rus bayrak taşıyıcı hava yoluna yaptırım nedeniyle teslim edilemeyen 6 adet Airbus A350-941 tipi yolcu uçağı da çok yakında THY filosunda hizmete başlayacak. Anadolujet filosunun yenilenmesi kapsamında filoya Boeing 737MAX ve Airbus A321 NEO tipi uçakların katılacağı söyleniyor. Aynı zamanda Anadolujet’in bağımsız bir şirket olma konusunda çalışmalar sürüyor.

777X ile İlgileniyoruz
https://www.boeing.com.tr/urunler-ve-hizmetler/ticari-ucaklar/777x.page

Geçtiğimiz günlerde Almanya merkezli bir havacılık platformunda röportaj yapan Ahmet Bolat, 777X ve A350-1000ULR uçakları ile ilgilendiklerini söyledi. Avustralya kıtasında yeni hatlar açmak için ideal olan uçakların henüz sektörde kendilerini kanıtlamadıklarını ve süreçlerini tamamlamalarını belirten Bolat’ın, Avustralya kıtası için hangi uçak tipini tercih edeceği merak konusu. Benim de bu konu hakkında yazdığım yazımı sitemizden bulabilirsiniz.

Pilotaj ve THY

Pandeminin yavaş yavaş sona ermesiyle birlikte çok hızlı toparlanan havacılık sektöründe her geçen gün pilotaj ihtiyacı artıyor. ABD’de pandemi nedeniyle işten çıkarılan pilotların eksikliği gün geçtikçe hissedilirken SouthWest hava yollarına ait pilotlar uçuş planlaması ve saatler nedeniyle geçtiğimiz günlerde şirkete tepki gösterdi. Pilot olmak için hava yolu şirketlerinin şartları biraz esnetmek istediği de gelen bilgiler arasında. Peki ülkemizde durum ne? Ülkemizde ABD’deki gibi bir olayı yaşamak pek mümkün görünmüyor. Çünkü pandemi nedeniyle öğrenci pilotlar ve mezun pilotlar bu ihtiyacı karşılayacak gibi duruyor. Yine de önümüzdeki yıllarda ülkemizde çok ciddi pilot ihtiyacı olacak gibi. Yeni kurulan hava yolları, mevcut havayollarına giren uçak ve uçak tipleri, sektörün çabuk toparlanması gibi etkenler pilot ihtiyacını doğuracak gibi gözüküyor. ‘Şu an 400 pilot gelse hemen işe alırdım.’ diyen Bolat’ın sözleri bu ihtiyacı kanıtlar nitelikte.

Kendimce ve Kapanış

THY yönetimi değiştiği zaman çok umutlanmıştım. Hatta çevremdeki kişilere eski THY geri gelir mi sizce diye sorular sormaya başladım. Görüyorum ki 1 yıl dolmadan bile yapılan planlamalar ve çalışmalar şirketin önümüzdeki yıllarda büyüyeceğini gösteriyor.


Bu haftalık burada yazımın sonuna geldik. THY’deki gelişmeler hakkında düşünceleriniz neler? Sizce THY yönetimi başarılı mı? THY yönetimi size umut veriyor mu? Benimle sosyal medya hesaplarımdan veya iletişim bölümünden irtibata geçebilirsiniz. Yorumlarınızı belirtebilirsiniz. Haftaya görüşmek üzere.

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00