Havaalanında Acil Durum Prosedürleri

by Sude Gerçekoğlu

Bu haftaki yazım Havaalanında Acil Durum Prosedürleri hakkında. Keyifli okumalar dilerim.

Bu haftaki konuma geçmeden şunu belirtmek isterim. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bu kuralların hepsini belirlemiştir. O yüzden birçok bilgiyi oradan araştırdım. Bunu belirtmek isterim.

Havaalanlarında Acil Durumlarda Kullanılan Yer Servislerine İlişkin Operasyon Prosedürleri

El kitabının ilk baskısı 1980 yılında çıkmıştır. Devletlerden ve uluslararası örgütlerden gerçek bir acil durumda ve acil durum tatbikatlarında karşılaşılan problemlere ilişkin olarak yapılan yorumlar nedeni ile 1990 yılında güncellenmiştir. Havaalanı acil durum planı, kurtarma ve yangınla mücadele, kanuni yaptırım, polis /güvenlik, tıbbi hizmetler birimlerinden, havaalanının içinde ve dışındaki diğer kuruluşlarından ve diğer yetkin, eğitimli, uzman personelden tüm alışılmadık koşulların sağlamak için yeterli müdahale bulunmasını sağlamak için talimatlar içermektedir.

Operasyonun sağlam olması için, kapsamlı bir havaalanı acil durum planı oluşturmak için takip edilen aşamalar vardır:
  1. Acil bir durumdan önce ön hazırlık.
  2. Acil durum sırasındaki operasyonlar ve Acil durum sonrası destek ve dokümantasyon.

Hava araçlarının, havaalanı veya havaalanı dışında yaşayacakları acil duruma müdahale edilmesinde yardım edebilecek olan mevcut bütün kuruluşların koordineli müdahalesi ve katılımın gerçekleşmektedir.

Kuruluşlar Şöyle Sıralanır:

Havaalanında

  • Kurtarma Ve Yangınla Mücadele Ekibi: Havaalanı kurtarma ve yangınla mücadele personelinin temel sorumluluğu hayat kurtarmaktır.
  • Tıbbi Hizmetler
  • Polis Ve Güvenlik Hizmetleri
  • Havaalanı İdaresi
  • Hava Trafik Kontrol
  • Hava Aracı Operatörleri

Havaalanı Dışında

  • Karşılıklı Yardım polis
  • Karşılıklı Yardım Yerel İtfaiyeler
  • Tıbbi Hizmetler
  • Hastaneler
  • Resmi Makamlar
  • Askeriye
  • Liman devriyesi –Sahil Güvenlik diğer bütün katılımcı kuruluşlar.

Havalimanında Acil Durum Prosedürleri ilk önce uygulayabilmek için Hava Trafik Kontrol ekibi bizlere yardımcı olur.

Acil durumun bir hava aracı ile ilgili olması durumunda, havaalanı kontrol kulesi, kurtarma ve yangınla mücadele hizmet birimiyle bağlantı kurmalı ve acil durumun çeşidi ve hava aracının tipi, uçaktaki yakıt ve bilinmesi halinde, kazanın konumu gibi diğer gerekli bilgiler verilmelidir. Daha sonraki çağrılarda, hava aracında bulunan insan sayısını, araçtaki herhangi bir tehlikeli maddeyi ve uygun şartlardaki hava aracı içeren bilgiler verilmelidir.

Hava Aracı Operasyonları, acil durumda hava aracında bulunan kişi sayısı, yakıt miktarı ve mevcutsa tehlikeli maddenin varlığı gibi hava aracına ilişkin bilgilerin tamamının verilmesi için düzenlemelerin yapılması önemlidir. Olay yerlerinden sorumlu olan olay yeri şefi bulunmalıdır.

Havaalanı Kazalarında Kanıtın Korunma Prosedürü vardır.

Havanlarında meydana gelen, hava aracı kaza incelemesinde kullanılan teknikler ve kaza ortamının değerlendirilmesine yön veren prosedürler vardır. Ancak, kurtarma ya da yangın söndürme faaliyetleri neticesinde, enkaz bozulabilir. Ölenlerin cesetleri bulundukları yerde kalmalıdır. Enkaz parçalarına ya da bölümlerini hareket ettirmemek, kaldırmadan önceki hallerine ilişkin bir taslak plan mümkün olan en kısa sürede çıkartılmalıdır.

Ayrıntılı bilgilere kaynakça kısmından ulaşabilirsiniz.

Bu hafta size hakkında Havaalanında Acil Durum Prosedürleri yazdım. Diğer yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Görüşmek üzere!


KAYNAK

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00