Son Kraliçe Gökyüzüne Uğurlandı

by Çağdaş Serkan Kara

Herkese yeni bir yazıdan merhaba. Bu yazımızda konumuz; Son Kraliçe Gökyüzüne Uğurlandı , bu sitede birçok kez bahsettiğimiz Boeing 747’nin üretim hattından çıkan son uçağı hakkında olacak. Dilerseniz yazımıza geçelim.

Veda

Daha önceki yazılarımda son Boeing 747’nin son montaj hattına girdiğinden bahsetmiştim. Aradan geçen zamanda uçak, boyanıp belirli testlerden geçtikten sonra müşterisi olan Atlas Air’e teslim edildi. 56 yıllık serüvenini geçtiğimiz haftalarda sonlandıran 747, üretilen 1574. Boeing 747 idi. Sahibi Atlas Air’e teslim edilmeden önce Boeing’in Seattle’da bulunan Paine Field Everett tesislerinde görkemli bir tören düzenlendi ve ‘Göklerin Kraliçesi’ lakaplı efsaneye veda edildi.Üretilen son Boeing 747, lakabına ve tarihine yakışır bir törenle, ve yaptığı özel uçuşla havacılıkta bir devri kapattı.

İkonik Kraliçe

Amerikan Hava Kuvvetlerinin dev kargo uçağı yarışmasını C-5 Galaxy uçağına kaybeden Boeing, 747’yi yolcu uçağına çevirmek istedi ve bu fikrini hummalı bir çalışmayla gerçeğe çevirdi. Üretildiği yıllarda Concorde çok popüler bir uçak olduğundan Boeing 747’nin popüler bir yolcu jeti olmayacağı düşünülüyordu. Bu sebeple Boeing, 747’nin Concorde karşısında herhangi bir olumsuzlukla karşılaşması durumunda uçağı kargo uçağına çevrilebilecek şekilde tasarladı. Burun konisinden kargo yüklemesi gerçekleştirileceğinden uçağın kokpiti burun konisinin üzerine taşınmıştı ve bunun sonucunda 747’nin ikonikleşen hörgüç tasarımı ortaya çıkmıştı. 70’li yıllarda çıkan petrol krizinde Concorde’un maliyetli olduğu ve devrin çok hızlı uçan uçaklar devri değil hızlı uçan ve çok yolcu taşıyan bunun yanında kar getiren uçaklar devri olduğu anlaşılmıştı.

Havacılık sektöründe 56.yılını geçiren 747, sektöre yeni bir devri başlatmıştı. Artık Amerika’dan İran’a non-stop uçabilmek mümkündü. Aynı anda birden fazla yolcuyu bir noktadan bir noktaya ulaştırabilmek, ağır kargoların dünyanın bir ucundan diğer ucuna gönderilmesi 747 ile mümkündü. 56 yıllık ömründe birçok değişime uğrayan 747, 2005 yılına kadar müşterilere farklı varyantlarla sunuldu. Amerika Başkanlık uçağından, NASA’nın teleskop uçağına, Yangın Söndürme Uçağından, Uzay Mekiği taşımaya kadar birçok görevi başarıyla tamamlayan 747, Avrupalı üretici Airbus’ın 2005 yılında piyasaya sürdüğü A380’e kadar dünyanın en büyük yolcu uçağıydı. 747’nin hörgüçlü tasarımı 70’li yıllarda Havayolları’nın çok işine yarıyordu. Üst katı bir Lounge olarak kullanan Hava Yolları, 747 ve üst katındaki salonu bir tandem haline getirmişti. 747’nin üst katında bulunan Lounge, günümüz First Class koltuğun fikrini vermiştir.

‘747 Uzun Yıllar Daha Görev Yapacak’

Geçtiğimiz Haftalarda Everett tesislerinde düzenlenen teslim törenine binlerce Boeing çalışanı, sektörden kişiler ve ünlü aktör, aynı zamanda 747 pilotu olan John Travolta da katıldı. Törende 747’nin tarihine ve 747’yi kullanan hava yollarına da yer verildi. Boeing 747’nin son yolcu uçağı 2015 yılında teslim edildi. Ancak çeşitli havayollarının farklı rotalarda hala daha 747’nin yolcu uçağı versiyonunu kullandığını görmekteyiz. Törene katılan Lufthansa CEO’su 747’nin uzun yıllar daha Lufthansa filosunda görev yapacağının sözünü verdi.

Joe Sutter

N863GT tescilli son Boeing 747-8F uçağına, 747’nin tasarım ekibinde yer alan ve 747’yi yaratan kişi, 747’nin babası diye anılan Joe Sutter unutulmadı ve üretilen son uçağın gövdesine ilk Boeing 747-100 uçağıyla birlikte boyandı.

Son Kraliçe Gökyüzüne Uğurlandı

Törenin ardından ertesi sabah saat 07.47’de yola çıkan Atlas Air 747, Cincinnati’ye gitmek üzere park yerinden ayrıldı. Uçak, Everett tesislerinden havacılıkta bir gelenek olan su takı ile uğurlandı. Normal şartlar altında 4 saat süren uçuş 6 saat sürmüştü. Bunun nedeni ise uçağın kokpit ekibinin son 747’ye özel bir uçuş planlamış olmasıydı. Washington eyaleti üzerinde özel bir uçuş yapan 747; tüm tarihini, anılarını ve mirasını yanına almış bu özel uçuşu gerçekleştiriyordu ve tüm dünyaya şu mesajı vererek havacılığa veda etti: ‘Ben Kraliçeyim…’

Bir yazımızın daha burada sonuna geldik. Yazılarımızla ilgili düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın kendinize iyi bakın.

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00