Havacılıkta Tehdit ve Hata Yöntemi Nedir?

by Sude Gerçekoğlu

Herkese yeniden merhaba! Bu haftaki yazım Havacılıkta Tehdit ve Hata Yöntemi hakkında olacak. Keyifli okumalar dilerim.

Havacılık tehdit ve hata yönetimi olarak aslında CRM konusunu içeren bir konudur. Havacılıkta olaylar ani ve hızlı duyulur. Hava Yolları, Kaptan ve Yardımcı Pilot uçağı tam saatinde A şehrinden ve B şehrine ulaşmasını isterler ve bu durum strese, hata yol açabilir. Aynı şekilde Kabin Memurlarında stres altına girebilir. Havacılıkta Tehdit ve Hata yönetimine ‘TEM’ modeli denir.

TEM Modeli

Bir durumu planlamak, yönlendirmek ve kontrol etmek olarak tanımlanan yapıdır. İstenmeyen hava aracı durumuna zamanında tespit edilirse önceden önlem alınmış olunur.

Bu sistem, Tehdit ve Hata =İstenmeyen Hava Aracı durumu oluşur.

Tehdit ne olduğunu anlamak için belli bir düzen ve belli bir sistemin olması lazımdır. Her Hava Yolu şirketi kendi personel ekibini ve yolcularını emniyetli ve güvenli A noktasından ve B noktasına taşımak ister. Bunun içinde TEM modelini iyi organize eder.

  • Beklenmedik tehditler, Tahmin edilmeyen hava koşuları buzlanma, hava burgacı. Tahmin edilemeyen kuş aktivitesi örnek olarak uçağa kuş çarpması. Lazer saldırısı.
  • Öngörülen tehditler, hava koşulları ve sert hava koşulları.
  • Pilotun organizasyon zayıflıkları, eksik dokümantasyon yorgunluk, stres, aşırı ve eksik özgüven, deneyim ve yeterlilik eksikliği.

Hatalar, uçuş ekibinin dikkatsizliği ve stres altına kaldıkları zaman ortaya çıkan bir faktördür. İnsan hatalarından dolayı uçak kazaları olmuştur. Son zamanlarda en çok konuşulan konu olan Pilotlara yeteri kadar dinlenme süresi verilmemesi gündemdeydi. Bence haklı bir sebep. Hava Yolları firması ona göre personel açıklığını belirleyip pilot alımı yapması gereken bir durum. 

İnsan hatası, Beceriye dayalı hata ve hata olmak üzere ikiye ayrılır. Bunlarda kendi içlerinde ikiye ayrılır. Beceriye dayalı Hata, eylemin kaçınılması ve bellek hatası olarak bilinir. Hata da Kurala dayalı ve Bilgiye dayalı olmak üzere ikiye ayrılır. Bunların belli prosedür ve iletişim bilgileri vardır.

İstenmeyen hava aracı durumunda uçuş ekibinin yanlış uygulaması ve yanlış sistemi yer alır. Yanlış hava aracı yapılandırmaları, sistemler, motor, kütle ve denge olayı.

Havacılıkta Tehdit Ve Hata Yöntemi yazımın sonuna geldik. Diğer yazıma burada ulaşabilirsiniz. Görüşmek üzere.

Kaynakça

Kaynak

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00