Pilotların Zihnini Okuyan Uçak: Tempest

by Fatma Berrin Kurtoğlu

Selam sevgili havacılık okurları bu yazımda Pilotların Zihnini Okuyan Uçak: Tempest ‘i tanıyacağız. Haydi başlayalım!

Tempest, İngiltere, Japonya ve AB’nin ortak girişimi olan 6. nesil savaş jetidir. Tempest’in modeli ilk olarak 2018’de Birleşik Krallık Farnborough Air Show’da insansız olarak uçma özelliğine de sahip olacak altıncı nesil jet uçağı projesi Tempest’i ilk kez tanıtmıştı. O dönem uçak, görünüşü nedeniyle ‘hamile bir pelikana” benzetilmişti. O tarihten sonra uçağın ağırlığı azaltıldı, hatları inceltildi.

6.Nesil Uçak Olan Tempest’in Diğer Uçaklardan Farkı Neler?

  • Bu uçakta, 60 farklı projede yer alan, çoğu yazılım tabanlı dijital kabiliyetler denenecek.
  • Bu uçakta yeni nesil yapay zekâ sistemleri entegre ediliyor.
  • Bu sistem sayesinde pilotun hayati değerlerini ve beyin dalgaları sürekli ve anlık gözlemlenecek.
  • Pilotun karakteristiğine ilişkin bu veri tabanıyla yapay zekâ, sensörlerin uçağı kullanan kişinin yardıma ihtiyacı olduğuna işaret etmesi halinde devreye girecek.
  • Mesela, yüksek yerçekimi gücü nedeniyle pilotun bilincini kaybetmesi halinde yapay zekâ, uçağın kontrolünü devralabilecek.

6.Nesil Jet Uçağı Tempest’in Üç Boyutlu Model Tanıtımı

Uçak Gövdesi

Yeni nesil uçuş kontrol sistemleri ile herhangi bir operatörün ihtiyaçlarına göre uyarlaması kolay ve hızlı değişim sağlayan yazılım sistemler. Silah, sensörler ve yakıt depoları gibi değiştirilebilir faydalı yükler, yazılım ve donanımlarla çeşitli operasyonlara uyum sağlanır. Tasarım yapısı ile uçağın tehditlerden sakınması sağlanırken faydalı yükler ile savaş alanının resmini çekmesine/gözetleme, keşif, istihbarat faaliyetlerini yapması mümkün olmakta. İnsanlı ve isteğe bağlı insansız olmak üzere çeşitli çalışma modlarına, otonomi düzeylerine sahip.

Kokpit

Tek bir ekranı olmayan bir kokpit ve AR ve VR interaktif kokpit görüntüsü ile kontrollerin tamamı pilotun önünde görülmektedir. Hareket kontrolü ile pilotun yorgunluğu  ve zihinsel stresi tanımlanır.

Güç

Verimli güç sistemi ile daha yüksek itme ve ağırlık oranı ile daha fazla menzil ve dayanıklılık sağlar. Hava aracının aerodinamik olarak mükemmeliyetini sağlamak ve genel performans, menzil ve taşıma kapasitesi kapasitesinin optimize edilmesi için tasarlanmıştır.

Sensörler

Gelişmiş entegre sensörle ile daha hızlı kararlar almak ve tüm iletişim sistemleri ile güvenilir ve esnek sistem sağlar.

 Effektörler

Bu sistem ile yeni teknolojiler, gelen füzeleri izleme, hedefleme ve durdurma yeteneğine sahiptir. Yeni nesil silahlar ile entegredir.

Tempest’in test uçuşları 2027’de uçmaya başlayacak ve 2030’larda kullanıma girmesi planlanan Tempest savaş jeti, görevlere yanında insansız savaş Drone’ları ile çıkacak. Tüm bu sistemler, yazılımlar ve yapay zekâ yardımıyla ve pilotun gözetiminde eş zamanlı hareket edecek.

Pilotların Zihnini Okuyan Uçak: Tempest yazımın sonuna geldim. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle!

Kaynak

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00