Uçuş Esnasında Güvenlik Kriterleri

by Sude Gerçekoğlu

Herkese yeniden merhaba! Bu haftaki yazım Uçuş Esnasında Güvenlik Kriterleri hakkında olacak. Keyifli okumalar dilerim.

Uçuş esnasında güvenlik önlemleri çok önemlidir. Ve hava yolları belli kurallara göre önlem alırlar.

  • Şifreli kokpit kapıları,  güvenlik görevlileri, fiziksel kısıtlama materyalleri, kabin içi kapalı devre sistemleri.

11.eylül olayından sonra güvenlik sistemlerinin artırılması ve kokpit kapıları çelik menteşeli ve yeni kilit sistemleri ile değiştirildi. Otoritelerin belirlediği kurallar uygulanmaya başladı.

Herhangi bir sebeple kokpit kapısı açılacaksa hava yollarının belirlediği kokpit giriş-çıkış kuralları uygulanmalıdır. Uçuş esnasında yolcular tarafından kaptan ve yardımcı kaptan pilota hediye edilen eşyalar uçuş sırasında verilmesi yasaktır. Kabin içi güvenlik önemlidir. Son yolcu uçağı terk edene kadar kokpit kapısı kapalı tutulur. Kokpite yakın olan mutfak, tuvalet ve kokpit kapısı önü tamamen emniyet ve güvenlik açısından önemli olmalıdır. Kabin Ekibi kokpit kapısı açılmadan önce güvenlik önlemlerini almalıdır.

Kabin Ekibi uçuş esnasında görevlerini en iyi biçimde yapmak zorunludur.

Yolcu alımı ile kabin ekibi iki kat daha güvenlik önlemlerini alırlar. Yolcu alımında tuvaletlerin kapısı kitlenir. Ve kokpit kapısına yakın olan tuvaletler hep kontrol olarak bakılır.15 dakikada bir kontrol edilmesi gerekir. Yer Hizmetleri veya Kabin Ekibi giriş çıkış yapmaları gerekirse kokpit kapısı açık bırakılmaz. Dar gövdeli uçaklarda yolcu karşılamasını Kabin Amiri yapmaktadır.

Kabin Ekibi kokpit kapısına girmeden önce aldıkları güvenlik önlemleri;

Mutfak önüne trolley çekilir.  Perdeler kapatılır. Tuvalet kontrol edilir. Yolcu bulunmaması lazımdır. Kabin Ekibi uçuş ekibine interfon aracılığı ile kendini tanıtır. Kokpitte neden giriş yapmak istediğini bildirir. Kaptan ve Yardımcı Kaptan Pilot kameradan gerekli önlemlerin alındığını kontrol ederek kapının kilidini açar. Eğer güvenlik açısından tehlikeli bir durum varsa bilgilendirme de belirlenmiş olan şifre ile giriş yapar. Genelde kokpite Kabin Amiri girer. Uçuş esnasında, kokpit ekibinden birinin herhangi bir nedenle kokpitten ayrılması durumda, Kabin Amiri kokpitte bulunan Yardımcı Kaptan Pilot veya Kaptan yanında eşlik etmesi gerekir.

Kabin Ekibi en önemli konusu kural dışı yolcu durumu ile karşı karşıya gelirse kuralların uygulanması gerektiği. Kural dışı olmayan bir yolcu fazla alkol alıp kural dışı yolcuya dönüşebilme durumu vardır. Kabin Amiri ve Kabin Memurları alkol servisini güvenlik açısından tehlikeli bir durum olursa eğer, alkol servisini kesebilir.

Fiziksel Kısıtlama Materyalleri, Hava Yolları kuraldışı yolcu formları, vaka tutanakları ve fiziksel kısıtlamada kullanılacak malzemeler bulundurur ve kullanımı için eğitimler düzenler.

Bu haftaki yazım Uçuş Esnasında Güvenlik Kriterleri hakkındaydı. Diğer yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Görüşmek üzere

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00