Havacılığın Dili

by Aybike Kolukırık

Herkese yeni bir yazıdan merhaba! Bu yazıda konumuz Havacılığın Dili olacak. Hadi geçelim!

Neden Havacılığın Dili İngilizce ve İngilizcenin Önemi

Havacılık sektöründe kullanılan ortak dil İngilizcedir. Tüm IATA kitapları manuelleri İngilizcedir,  Amerika firması Boeing zaten ana dil İngilizce, Fransız firması olan Airbus kitapları bile İngilizcedir.  

Amerika, havacılık sektöründeki etkin ülkelerden biridir ve üretim alanındaki payı oldukça büyüktür. Üretimlerin Amerika’da oluşu sebebi ile hava araçlarının teknik desteklerinde de İngilizcenin kullanılması gerekmektedir. Aviyonik sistemleri üreten firmalar genellikle Amerika ya da Avrupa’da bulunmaktadır. Havacılık kuruluşları ve koyulan standartların dili yine İngilizcedir. Pilotlar, yol takibi yaptığı ve haritaların kaynakları da İngilizcedir. Bu nedenlerden dolayı havacılık için gerekli olan dil İngilizcedir. Pilotların ve diğer hava işçilerinin, standart havacılık terminolojisini anladıklarını göstermeleri gereken bir testi geçmeleri gerekmektedir. İngilizce konuşma ve kullanma yetenekleri, dilbilgilerinin yapısı ve talimatları anlama gibi alanlarda 1’den 6’ya kadar sıralanır.

Bunların tümü, özel net iletişime yöneliktir. Bu sıralama gerek YDS sınav hazırlık ile gerekse IELTS sınav hazırlık ile belirlenir. Pilotluk ve hosteslik hem prestij açısından hem de sunduğu maddi imkanlar açısından olukça değerli meslek gruplarındandır. Eğitim ve hazırlık süreçleri hayli zorlu olan bu meslekler için aranan birçok şart arasında İngilizce ’de yer almaktadır. İngilizce tüm dünya havacılık sektöründe kullanılan bir dildir. Ülkemizde yapılan uçuşları örnek alırsanız kalkış öncesi yapılan tüm anonslar önce ana dilimiz ile ardından İngilizce olarak yapılmaktadır. Bu durum tüm dünya için geçerlidir. Bu nedenle Pilotluk – Hosteslik İçin İngilizce en önemli konulardan birisidir.  Ve havacılık sektöründe faal olan her firma ileri düzey İngilizce bilgisi olan kişileri göreve almaktadır. İşe alım sürecinde birçok İngilizce yazılı ve sözlü mülakatlara gireriz. Ona göre alım süreci değerlendirilir.

Türk Hava Yolları İçin İngilizce Önemi

Türk Hava Yolları artık sadece ülkemizin değil aynı zamanda dünyanın en prestijli havayolu şirketlerinden birisidir. Sunmuş olduğu kaliteli ve kusursuz hizmet onu bu konumlara getirmiştir. THY kurumunda çalışan ve özellikle pilot ve hostes olarak görev alan herkes ileri düzey bir İngilizce bilgisine sahiptir. Diğer tüm özellikleri ve tam olsa bile, yeterli İngilizce puanı alınmadığı taktirde pilot ya da hostes olarak çalışılması söz konusu değildir.

Türk Hava Yolları Kabin Memurları Çoğunlukla Hangi Dilleri Biliyor

Türk Hava Yolları kabin memurlarının hepsi İngilizce biliyor. Onun dışındaki diller ve sayılar. Türk Hava Yolları’nda 11 bin kabin görevlisi içinde İngilizce dışında ikinci dil bilenlerin sayısı 1193 kişi. Türk Hava Yolları, yabancı dil bilmeyen yolcularla iletişimi kolaylaştırmak için de uçtuğu ülkeye göre o ülkenin ana dilini bilen en az bir kabin personelini uçuşta görevlendiriyor.

  • Çince-40 kabin görevlisi
  • Rusça-141 kabin görevlisi
  • Portekizce-5 kabin görevlisi
  • Korece-28 kabin görevlisi
  • Japonca-61 kabin görevlisi
  • İtalyanca-67 kabin görevlisi
  • Fransızca-289 kabin görevlisi
  • İspanyolca- 83 kabin görevlisi
  • Yunanca-25 kabin görevlisi
  • Arapça-138 kabin görevlisi
  • Almanca-442 kabin görevlisi

Bu diller haricinde işaret dili bilen kabin görevlileri de var Türk Hava Yolları uçaklarında işaret dili bilen 138 kabin görevlisi de yer alıyor. THY, işitme engelli yolcularla uçuş sırasında daha iyi iletişim kurabilmek amacıyla kabin memurlarına yönelik işaret diline de önem veriyor.

KAYNAK

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00