Demo Malzemeleri

by Sude Gerçekoğlu

Herkese yeniden merhaba! Bu haftaki yazım Demo Malzemeleri hakkında olacak. Keyifli okumalar dilerim.

Demo Malzemeleri Nedir? Kontrolü nasıl yapılır?

Demo malzemeleri, uçağın en önemli malzemesidir. Acil durum sırasında yolculara ve Kabin Ekibi Üyeleri için gerekli malzemelerdir.

Demo Malzemeleri yerleri genelde uçak tipine göre değişiklik gösterir. Kabin Ekibi Üyelerinin yolculara emniyet brifingi (emniyet sunumu) yapacakları kısmın, yakınındaki baş üstü dolaplarında bulunur.

Demo Malzemeleri

Uzatma Kemeri, yolcu emniyet kemerinin kısa kaldığı durumlarda uzatma amacı ile kullanılır. Bu kemerler genelde kilolu yolculara verilir. Uçak içinde Kabin Ekibinin kontrol edilmesi gereklidir. Doğru sayıda bulunması ve yerlerinde bulunmalıdır. Uçuş öncesi ihtiyacı olan yolculara uzatma kemeri verilmesi. Uçuş sonu eksiksiz olarak yerlerine kaldırılır.

Kemer, uçak tipine ait oksijen maskeleri, emniyet kart ve can yeleği bulunur.

Yedek Kemer, yolcu koltuklarında mevcut olan kemerlere ilave olarak, eksik veya arızalı kemer tespit edildiğinde kullanılır.

Bebek Kemeri, bebek ile seyahat eden yolculara verilir. İlave bir kemerdir.

Kabin Ekibi üyeleri, bebek bir yolcu gördüğü zaman aile üyelerinden birine bebek kemeri götürmelidir. Uçuş kalkış ve iniş sırasında nasıl kullanılacağını göstermelidir.

Oksijen maskesi

Yolcu Emniyet Kartı, emniyet ve güvenlik önlemlerini, acil çıkışları ve acil durumlarda yapılması gerekenleri açıklayan bir bilgilendirme formudur. Yolcu koltuk ceplerinde bulunur.  Kontrolü; Her koltuk cebinde birer adet bulunmalıdır. Yeterli miktarda yedeğinin olması lazımdır.

Can yeleği, uçaklarda yetişkin, bebek ve ekip olmak üzere 3 tip can yeleği bulunur. Yerlerinde bulunması ve gerekli sayıda bulunması lazımdır. Can yeleği renk sarı ve turuncu renklerde bulunur.

Kabin Ekibi üyelerinin can yelekleri turuncu renktir.

Yolcu güvelik brifingi /emniyet sunumu, uçak yerde iken yapılmaktadır. Bu bilgilendirme Uçak içi eğlence sisteminden de bilgilendirme yapılabilir. Demo Kabin Ekibi tarafından yapılıyorsa, kabinde Demo yerlerini alırlar.

Yolcu güvenlik brifingi/emniyet sunumu

Sayın Yolcularımız,

Kalkış öncesi uçağımızdaki bazı teknik konulara dikkatinizi çekmek istiyoruz. Uçuş emniyeti bilgilerini içeren emniyet kartlarını, koltuk ceplerinde görebilirsiniz. Acil çıkışlar kabinin her iki tarafında olmak üzer; ön, orta ve arka bölümünde yer alır. Tehlike anında çıkış yönünüzü gösteren ikaz ışıkları kapıların üzerinde ve koridor boyunca yerde veya koltukların alt yanlarında bulunmaktadır. Uçağı terk etmeniz gereken acil durumlarda, hızlı tahliyeyi sağlamak için; el bagajınızı, yüksek topuklu ayakkabınızı ve üzerinizdeki bütün sivri cisimleri bırakınız.

Kemerleriniz gösterilen şekilde bağlanır, belinize göre ayarlanır ve açılır. Uçuş öncesi, ihtiyacı olan yolcularımıza ilave kemer ve bebek kemeri kabin ekibi tarafından verilmektedir. Kabin basıncında bir değişiklik olursa başınızın üstündeki kapaklar otomatik olarak açılacak ve oksijen maskeleri ortaya çıkacaktır. Böyle bir durumda derhal en yakın maskeyi kendinize doğru çekiniz, koruyucu tıbbi maskeniz ve varsa yüz siperliğinizi çıkarınız, oksijen maskesini ağız ve burnunuzu içine alacak şekilde yüzünüze yerleştiriniz. Üzerinde bulunan bantları çekerek yüzünüze tam olarak oturtunuz ve normal nefes almaya devam ediniz.

Can yeleğiniz, oturduğunuz koltuğun altında veya iki koltuk arasında bölme içinde yer almaktadır.

Talimat verildiğinde yerinden çıkartınız gösterilen şekilde başınızdan geçiriniz, bantları öndeki bağlantılarına takınız ve çekerek belinize göre ayarlayınız. Can yeleğini, uçağı terk ederken, kırmızı kollardan çekerek, şişmezse lastik borulardan üfleyerek şişiriniz. İşaret ışığı, suyla temas ettiğinde yanar. Bebekler için can yeleği, acil durumlarda kullanılması amacı ile kabin ekibi tarafından verilmektedir. Böyle bir durumda bebeğinize can yeleğini giydiriniz, derhâl şişiriniz. Elektronik cihazlarınızı uçuş madunda kullanabilirsiniz. Uçuş modu  özelliği bulunmayan elektronik cihazlarınızı kapatınız. Kalkış ve iniş öncesi, tüm elektronik cihazlarınız güç ünitesinden çıkartınız. Emniyetiniz için el bagajınızın baş üstü dolabına veya önünüzdeki koltuğun altına yerleştiriniz. Şimdi lütfen kemerlerinizi bağlayınız, koltuğunuzu dik, masanızı kapalı, güneşliğinizi açık duruma getiriniz ve ayak desteğinizi yerine yerleştiriniz. Yasa gereği uçuşlarımızda sigara ve benzeri tütün ürünleri ile elektronik sigara kullanımı yasaktır. Tüm uyarı işaretleri ve kabin ekibi talimatlarına uyunuz. Şimdi koltuk cebinde bulunan emniyet kartınızı inceleyiniz.

İlginize teşekkür ederiz.

Bu hafta size Demo Malzemeleri ve Yolcu brifingi  hakkında yazdım. Diğer yazım buradan ulaşabilirsiniz. Görüşmek üzere.

You may also like

Yorum Bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00